Sunt lumânările rele pentru câini?

Fie că este primăvară, vară, toamnă sau iarnă, mulți oameni aduc un omagiu sezonului actual prin decorarea caselor, schimbarea rețetelor și crearea unei atmosfere. Pe lângă decorurile de masă și coroanele de flori, mulți așteaptă cu nerăbdare lumânările cu mirodenii de dovleac sau mentă care adaugă parfum în casele lor. Cu toate acestea, există un membru al familiei care s-ar putea să nu aprecieze acest miros nou: animalul tău de companie. Înainte de a scoate decorațiunile și de a aprinde un chibrit, asigurați-vă că prețiosul dvs. cățeluș este în siguranță. Iată ce vor medicii veterinari cu care am discutat cu proprietarii să știe despre lumânări și câini.

Sunt lumânările parfumate toxice pentru câini?

Este posibil să tânjiți după aroma dulce de vanilie care vă flutură prin dormitor sau după mirosul revigorant de lămâie în timp ce vă conectați la e-mailurile de la birou. Cu toate acestea, lumânările parfumate pot cauza îngrijorare, deoarece multe dintre ele conțin uleiuri esențiale, care pot fi dăunătoare pentru câini, potrivit lui Michelle Lugones, DVM, medic veterinar la Best Friends Animal Society. Și, deși este destul de evident că niciun câine (sau om!) nu ar trebui să inhaleze sau să ingereze o lumânare parfumată aprinsă, chiar și mirosirea lor poate agrava problemele respiratorii subiacente.

“Uleiurile esențiale pot fi foarte periculoase, în funcție de cât de concentrate sunt și dacă conțin compuși toxici sau iritanți”, spune Lugones.

Unele dintre cele mai cunoscute uleiuri esențiale toxice pentru câini includ menta, wintergreen, eucaliptul, arborele de ceai, mesteacănul dulce, uleiul de scorțișoară și menta; cu toate acestea, Lugones spune că există multe uleiuri esențiale care sunt toxice pentru animalele de companie și mulți producători care le produc fără un control de calitate adecvat. “Cel mai sigur este să evitați utilizarea uleiurilor esențiale în preajma animalelor de companie”, adaugă ea.

În cazul în care un câine ingerează, inhalează sau primește un ulei esențial toxic pe piele, acesta poate prezenta semne de boală dăunătoare (și potențial mortale), inclusiv:

  • Vărsături
  • Dificultăți de respirație
  • Convulsii
  • Pneumonie
  • Insuficiență hepatică

Datorită simțului lor olfactiv foarte dezvoltat, lumânările parfumate pot avea un impact mult mai puternic asupra câinilor noștri decât asupra noastră, avertizează David Haworth, DVM, Ph.D., consilier pentru bunăstarea animalelor de companie la Well Groomed Pets. “Dacă câinele tău se comportă ciudat sau părăsește camera atunci când aprinzi lumânări parfumate, ar fi bine să treci peste asta”, spune el.

3 Sfaturi de siguranță pentru aprinderea lumânărilor în jurul animalelor de companie

Dacă doriți să aveți câteva lumânări în casă, discutați cu medicul veterinar despre ce vă recomandă. Cățelul tău ar putea fi mai puțin sensibil și mai puțin curios, ceea ce îl face mai puțin predispus să intre în necazuri. Chiar și așa, aceste sfaturi generale de siguranță îi pot menține în siguranță.

1. Fiți mereu cu ochii pe lumânări și pe animalele de companie.

Dacă un copil mic s-ar plimba prin casa ta, ai aprinde o lumânare cu ceară fierbinte pe măsuța de cafea, unde ar putea ajunge? Probabil că nu. Urmați aceeași filozofie cu câinele dumneavoastră, recomandă Lugones.

După cum spune ea, dacă aveți de gând să aprindeți lumânări cu animale de companie în casă, este important să vă asigurați mai întâi că este sigur să faceți acest lucru în primul rând. “Lumânările aprinse ar trebui să fie plasate doar în suporturi de lumânări neinflamabile, iar lumânările ar trebui stinse înainte de a ajunge la capăt. Lumânările nu ar trebui să fie aprinse niciodată într-o cameră cu curent de aer sau în jurul unei ferestre deschise, unde flacăra ar putea lua foc la obiectele din apropiere sau la animalul dumneavoastră de companie”, recomandă ea.

De asemenea, ar trebui să fiți întotdeauna prezent fizic ori de câte ori aveți o lumânare aprinsă pentru a vă asigura că animalul dvs. de companie nu o răstoarnă accidental. “Nu numai că acest lucru ar putea provoca un incendiu, dar flacăra și ceara fierbinte ar putea arde sau răni rapid și ușor animalul tău de companie”, notează ea.

2. Alegeți lumânări simple, neparfumate.

În timp ce varietățile super parfumate vă pot gâdila fantezia, pentru a fi un proprietar responsabil de animale de companie, ar putea fi necesar să vă schimbați obiceiurile de cumpărare pentru a vă proteja floarea. Lugones recomandă să alegeți lumânări neparfumate care sunt, în mod ideal, pe bază de soia, ceară de albine sau ceară vegetală. Lumânările parfumate au potențialul de a conține substanțe chimice care sunt dăunătoare pentru animalele de companie.

“În afară de unele uleiuri esențiale care pot provoca mai multe efecte nocive, vaporii și fumul de la orice lumânare, parfumată sau nu, pot îngreuna respirația normală a animalelor de companie cu probleme respiratorii”, continuă ea. “Animalele cu astm sunt foarte sensibile la vapori, fum și parfumuri.”

3. Schimbați lumânările aprinse cu votive cu LED-uri.

Singura modalitate garantată de a evita rănile asociate cu lumânările este să nu le folosiți deloc în casă. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că trebuie să renunțați la atmosfera hygge pe care sperați să o obțineți. Lugones recomandă să investești în votive cu LED-uri care imită o lumină pâlpâitoare. “Deoarece nu produc o flacără reală, aveți, de asemenea, mai multă flexibilitate în ceea ce privește locul în care le puteți amplasa fără să vă faceți griji”, continuă ea. “Și pentru că produc o flacără artificială, evitați, de asemenea, riscul emanațiilor nocive de la o flacără aprinsă sau al potențialelor uleiuri esențiale care ar putea fi toxice pentru animalul dvs. de companie.”

Ce trebuie să faci dacă câinele tău a mâncat o lumânare

În primul rând: asigurați-vă că lumânarea este departe de câinele dumneavoastră și că nu este la îndemâna acestuia. Dar dacă este prea târziu, ca în cazul oricărui lucru potențial periculos, apelați imediat la medicul veterinar și/sau la spitalul de urgență. Lugones spune că ingredientele și cantitatea ingerată vor trebui să fie luate în considerare cât mai curând posibil. “Dacă un câine ingerează ceara unei lumânări, în funcție de cantitate, s-ar putea să nu provoace mari îngrijorări, deoarece ceara tinde să se încălzească și să se înmoaie în interiorul corpului. Dacă un câine nu a ingerat prea mult, ar putea să treacă prin corp, dar ar putea provoca diaree”, spune ea.

Cu toate acestea, dacă lumânarea conține ingrediente potențial dăunătoare, cum ar fi uleiurile esențiale, sau dacă câinele dumneavoastră a mâncat fitilul sau baza metalică a lumânării, medicul veterinar vă poate recomanda un tratament. “Acest lucru se datorează faptului că uleiurile esențiale pot cauza o varietate de probleme de sănătate, iar fitilul unei lumânări sau baza metalică pot cauza potențiali corpuri străine intestinale sau blocaje care necesită îndepărtare chirurgicală”, notează ea.

Add Comment