Semnele bolii hepatice la câini și cum să o tratezi pentru ca cel mai bun prieten al tău să se simtă mai bine

Boala de ficat la câini poate fi o problemă serioasă, dar cunoașterea semnelor de avertizare, a planurilor de tratament și a rezultatelor posibile poate face ca această afecțiune a animalelor de companie să fie mai puțin stresantă și înfricoșătoare.

Ficatul este unul dintre organele vitale ale câinelui dumneavoastră, ajutând la digestie, coagularea sângelui și detoxifierea sângelui, printre alte funcții. Așadar, atunci când nu funcționează corect, sănătatea câinelui dumneavoastră poate fi grav afectată. Cu cât depistați mai devreme boala de ficat, cu atât mai multe șanse are câinele dvs. de a se recupera. Să te informezi cu privire la bolile hepatice la câini, inclusiv la ce trebuie să fii atent și la ce să te aștepți dacă câinele tău dezvoltă o boală hepatică, este extrem de important pentru liniștea ta și pentru sănătatea câinelui tău.

Cauzele de boli de ficat la câini

Boala de ficat poate fi cauzată de o varietate de afecțiuni, spune Nikki Graham, DVM de la Nottingham Animal Hospital din Hamilton, N.J. Graham explică faptul că aceste cauze pot include:

 • Toxicități precum xilitolul, un îndulcitor care se găsește în mod obișnuit în guma de mestecat fără zahăr
 • Anumite ciuperci 
 • Paracetamol
 • Alge verzi-albastre găsite în iazuri și lacuri

La câinii mai în vârstă, cancerul și bolile vezicii biliare pot provoca boli de ficat, spune Graham. Câinii de talie mică se pot naște uneori cu un șunt hepatic, care este o afecțiune genetică ce poate provoca boli hepatice dacă nu este corectată chirurgical.

Unele rase de câini pot fi, de asemenea, mai susceptibile la boli de ficat. Labrador retrieverii pot avea un risc mai mare de a dezvolta boli de ficat din cauza medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), care sunt utilizate în mod obișnuit pentru a trata artrita la câinii mai în vârstă. Terrierii Bedlington tind să aibă o susceptibilitate genetică ridicată la boala de stocare a cuprului, care poate duce la boli și insuficiență hepatică. Alte rase, inclusiv Doberman pinscher, dalmațieni și West Highland white terrier sunt, de asemenea, suspectate de a avea o predispoziție genetică la boli hepatice, spune Graham.

Semne și simptome de boli de ficat la câini

În stadiile incipiente ale bolii hepatice, simptomele pot fi greu de detectat, deoarece pot semăna foarte mult cu simptomele altor afecțiuni. “Este posibil ca unii câini cu boli hepatice să nu fie la fel de activi, să nu mănânce la fel de bine, să aibă vărsături și diaree crescute, precum și sete și urinare crescute”, spune Graham.

Pe măsură ce boala progresează, simptomele pot include:

 • Umflarea în jurul abdomenului
 • Sânge în urină sau fecale
 • Convulsii
 • Icter (îngălbenirea buzelor, a ochilor și a gingiilor)

“Rareori”, spune Graham, “bolile hepatice se pot prezenta sub forma unor probleme neurologice, inclusiv cercuri, scăderea vederii și scăderea apetitului”.

Dacă observați icter la câinele dumneavoastră, duceți-l imediat la un medic veterinar, deoarece acest lucru indică aproape întotdeauna o boală hepatică. Dacă nu este prezent icterul, dar observați mai multe simptome în stadii incipiente, cum ar fi schimbări de comportament și vărsături, este o idee bună să îl duceți și pe acesta la un medic veterinar, deoarece boala hepatică poate fi inversată în întregime dacă este depistată suficient de devreme. Chiar dacă ficatul câinelui dumneavoastră nu este problema, medicul veterinar vă poate oferi mai multe informații despre alte probleme de sănătate pe care câinele dumneavoastră le poate avea și care ar putea cauza aceste simptome.

Cum de a trata boala de ficat la câini

“Tratamentul depinde de cauza bolii hepatice”, explică Graham. “Dacă este cauzată de o toxicitate, atunci un tratament specific pentru acea toxină poate fi eficient”. Pot fi necesare fluide intravenoase și suport nutrițional, spune ea, în funcție de gravitatea bolii. Un caz ușor poate fi tratat cu diete prescrise și suplimente pentru sănătatea ficatului, iar antioxidanții, medicamentele pentru a reduce greața și vărsăturile, precum și alte îngrijiri medicale, sunt cruciale pentru acești câini în timp ce sunt supuși tratamentului și recuperării.

Tratamentul câinelui dumneavoastră va depinde de cazul specific al bolii hepatice, așa că este important să vă consultați medicul veterinar imediat ce observați simptome de boală hepatică.

Cele mai bune diete pentru câini cu boli de ficat

Anumite diete, de obicei mai sărace în proteine și mai bogate în anumite vitamine, pot fi prescrise de către medicul veterinar pentru a ajuta boala hepatică ușoară, spune Graham. Medicul veterinar poate prescrie, de asemenea, suplimente special concepute pentru a ajuta funcția hepatică, cum ar fi extractul de ciulin de lapte, care este un antioxidant ce conține vitamina E, zinc și S-adenozilmetionină (SAMe).

Care sunt perspectivele? Viitorul pentru câinii cu boli de ficat

Boala hepatică apare în patru etape:

 1. Inflamația anormală este primul stadiu al bolii hepatice și poate fi tratată, de obicei, cu medicamente sau cu o schimbare a dietei.
 2. Fibroza este a doua etapă a bolii hepatice, care apare atunci când ficatul începe să se cicatrizeze și să se întărească. De obicei, boala hepatică depistată în acest stadiu sau înainte de acesta poate fi inversată.
 3. Ciroza este al treilea stadiu al bolii hepatice, caracterizat printr-o cicatrizare permanentă a ficatului.
 4. Insuficiența hepatică este al patrulea și ultimul stadiu al bolii hepatice. În acest punct, ficatul câinelui nu mai poate funcționa așa cum ar trebui. În acest stadiu, obiectivul principal este de a face câinele să se simtă cât mai confortabil posibil în ultimele sale zile, săptămâni sau luni.

“Ficatul se poate regenera”, explică Graham, “așa că, în cazul unei afecțiuni hepatice ușoare, câinele se poate recupera și poate duce o viață normală”. Cu toate acestea, ea spune, de asemenea, că pentru câinii cu boli hepatice severe, “prognosticul este mult mai rău. Acești câini pot avea nevoie de un tratament extins, de spitalizare și chiar și atunci unii pot avea un caz prea avansat pentru a supraviețui”.

Add Comment