Respirația pisicii tale sună ciudat_ Ar putea fi pneumonie

Pneumonia la pisici este mai gravă decât un simplu caz de răceală. În cazul pneumoniei, plămânii pisicii dvs. devin iritați și umflați, ceea ce face mai dificilă respirația. Dacă o depistați din timp, este mai ușor de tratat. Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre această boală rară, dar potențial fatală, și cum să depistați semnele, astfel încât să puteți acționa rapid.

Cauzele de pneumonie la pisici

“Pneumonia se dezvoltă din diverse cauze”, spune Alex Crow, MRCVS, medic veterinar la Buttercross Veterinary Center din Marea Britanie și colaborator senior al Tailwaggers. “Dar, în cele din urmă, rezultatul este același: inflamează plămânii și duce la o respirație deficitară și la scăderea nivelului de oxigen.” Iată care sunt diferitele tipuri de pneumonie care apar la pisici:

Pneumonie bacteriană sau virală

Pneumonia infecțioasă este cel mai frecvent tip de pneumonie la pisici. Aceasta apare atunci când pisicuța dumneavoastră se răcește sau face o infecție a căilor respiratorii superioare feline, prin inhalarea de bacterii sau viruși. Dacă sistemul imunitar al pisicii dvs. are dificultăți în lupta cu germenii, răceala se poate transforma în pneumonie, raportează experții de la MSPCA-Angell West Emergency Services din Waltham, Mass.

Pneumonie fungică

Conform Manualului veterinar Merck, pneumonia fungică apare de obicei atunci când o pisică inhalează spori fungici care se găsesc în sol. Ciuperca infectează plămânii și provoacă inflamații.

Pneumonie prin aspirație

Ați avut vreodată o criză de tuse îngrozitoare după ce ați inhalat din greșeală un lichid sau bucăți de mâncare? Și pisicile inhalează uneori substanțe străine. Lucruri precum apa, propria lor vomă sau medicamente lichide sunt adesea vinovate, iritând plămânii și provocând pneumonie prin aspirație.

Pneumonie parazitară

Paraziții, cum ar fi viermii pulmonari sau flukes, pot invada plămânii și pot provoca o reacție inflamatorie. De obicei, pisicile se infectează cu acești paraziți prin consumul de pradă sau prin consumul de apă contaminată. Pneumonia parazitară este mai probabilă la pisoi și la pisicile de exterior.

Semne și simptome de pneumonie la pisici

La fel ca pneumonia la câini, boala provoacă o serie de simptome respiratorii la pisici. Simptomele sunt, în general, aceleași, indiferent de tipul de pneumonie pe care îl are pisica dumneavoastră, spune Crow, și includ:

  •  Dificultăți de respirație
  •  Sunete de respirație zgomotoase
  •  Wheezing
  •  Tuse, care poate aduce puroi sau sânge
  •  Oboseală
  •  Descărcarea nazală

Rețineți că pisicile cu pneumonie infecțioasă scot mai mult puroi, în timp ce cele afectate de pneumonie fungică sau parazitară sunt mai predispuse să tușească secreții de culoare verzuie.

Este pneumonia contagioasă?

Toate cazurile de pneumonie la pisici sunt contagioase, cu excepția celor cauzate de aspirație (inhalarea de materiale străine). Boala se poate transmite între pisicile care locuiesc împreună. De asemenea, este posibil ca o pisică să transmită pneumonia unui câine din aceeași gospodărie, în funcție de tipul de germen care provoacă infecția, spune Crow. Pisicile și câinii cu un sistem imunitar slăbit sunt în mod special predispuși să prindă pneumonie de la un alt animal bolnav din casă.

“Cu toate acestea, în marea majoritate a cazurilor, oamenii sunt rezistenți la contractarea bolilor respiratorii feline”, afirmă Crow. “Cu excepția foarte rară a gripei aviare”.

Cum de a trata pneumonia la pisici

Pisicile cu pneumonie au nevoie de asistență veterinară. Tratamentul depinde de tipul de pneumonie și poate include antibiotice sau medicamente antifungice pentru a elimina infecțiile pulmonare. De asemenea, medicul veterinar vă poate recomanda un medicament decongestionant pentru a reduce umflarea căilor respiratorii ale pisicii, astfel încât prietenul dumneavoastră blănos să poată respira mai ușor.

În cazul în care pneumonia este severă, pisica dumneavoastră poate avea nevoie de îngrijire de urgență. Tratamentul pentru cazurile avansate de pneumonie implică spitalizare, terapie cu oxigen și lichide intravenoase.

Îngrijirea la domiciliu pentru pisici cu pneumonie

Pisicuța ta se recuperează de pneumonie la domiciliu? Îl puteți ajuta pe prietenul dvs. blănos să se simtă mai bine rapid prin crearea unui mediu de vindecare. În primul rând, asigurați-vă că pisica dvs. are locuri călduroase și gingașe pentru a se odihni și oferiți-i multă apă proaspătă. La mese, umeziți crochetele pentru a crește aportul de lichide al pisicii dumneavoastră – nu doriți ca pisica dumneavoastră să se deshidrateze. De asemenea, este important să eliminați aerosolii, difuzoarele de mirosuri și parfumurile din casă, deoarece acestea pot irita și mai mult sistemul respirator al pisicii dumneavoastră.

“Deoarece pisicile cu un sistem imunitar slăbit sunt mai predispuse să dezvolte pneumonie, cheia pentru a o preveni în viitor este de a menține pisica dumneavoastră într-o stare generală bună de sănătate”, spune Crow. Hrana nutritivă, exercițiile fizice regulate, controalele veterinare și menținerea pisicii la zi cu vaccinurile, toate acestea lucrează împreună pentru a proteja sănătatea animalului dumneavoastră de companie.

Add Comment