Pot câinii să simtă sarcina? Iată cum să vă dați seama

Când am aflat că aștept o fiică, i-am spus repede soțului meu și apoi, bineînțeles, celuilalt membru al familiei: “fiica noastră câine”, Charli. În curând va fi sora mai mare, în această primăvară, și, pe măsură ce burta mea crește, mă întreb adesea dacă îmi poate simți sarcina. Poate auzi bătăile inimii surioarei sale? Miros altfel? Este îngrijorată de toate somnurile pe care le fac acum? Sau de poftele mele ciudate de mâncare?

Animalele noastre devin rapid parte integrantă din viața noastră de zi cu zi și din inimile noastre, așa că este normal să fim curioși să aflăm cum ne interpretează ele. Am stat de vorbă cu medici veterinari pentru a descoperi cum reacționează câinii la viitorii lor părinți și ce înseamnă acest lucru.

Pot câinii să simtă sarcina la oameni?

În timp ce nu au existat studii oficiale care să stabilească dacă câinii pot detecta sarcina la oameni, dovezile anecdotice sugerează că este foarte posibil, potrivit lui Jenna Olsen, DVM, consilier veterinar la Pawp. În primul rând, acest lucru se bazează pe caracteristicile animalice înnăscute ale unui câine. Potrivit lui Olsen, un câine poate mirosi de la 1.000 la 10.000 de ori mai bine decât oamenii.

“Având în vedere acest simț ascuțit, câinii pot detecta medicamente, bombe și diverse procese de boală”, continuă ea. “Totuși, avertismentul la acest lucru este că abilitatea de a interpreta aceste mirosuri și de a răspunde la ele este un comportament antrenat/învățat.”

Ce legătură are acest lucru cu așteptarea unui copil? Atunci când o femeie este însărcinată, hormonii ei se schimbă dramatic. În special, corpul ei produce gonadotropina corionică umană sau HCG, prezentă doar în timpul sarcinii. De asemenea, nivelurile de estrogen, progesteron și oxitocină, toate cresc, iar Olsen spune că câinii pot observa aceste schimbări în interiorul stăpânului lor. Dar, fără un antrenament care să le cunoască semnificația, există o mare probabilitate ca aceștia să nu înțeleagă ce înseamnă schimbările hormonale.

Cățeii sunt, de asemenea, creaturi de obiceiuri, așa că există probabilitatea ca ei să ia notă dacă vă învârtiți în jurul toaletei în primul trimestru sau adormiți în mod constant pe canapea în al doilea trimestru. În plus, sunt în ton cu stările tale de spirit, așa că, dacă plângi la reclame, probabil că vor simți că ceva nu este în regulă.

Cât de devreme poate un câine să simtă sarcina?

Deoarece nu au existat studii oficiale privind sarcina și cățeii, este greu de știut exact când prietenul tău cu patru picioare poate observa o diferență. Cu toate acestea, există o șansă ca ei să știe că ceva se întâmplă chiar înainte de a vedea un test de sarcină pozitiv, potrivit lui Cherice Roth, DVM, medic veterinar șef la Fuzzy. După cum explică ea, nu există un moment exact cunoscut în care s-a dovedit că câinii percep schimbările legate de hormoni în ceea ce privește sarcina umană; cu toate acestea, există schimbări hormonale semnificative care încep în a doua săptămână după fertilizare.

“Există relatări anecdotice despre proprietari care au observat o schimbare de comportament a câinelui înainte ca aceștia să afle ei înșiși despre o sarcină”, continuă ea. “Pe măsură ce sarcina avansează, hormoni precum progesteronul, prolactina și relaxina pot influența schimbările fizice, precum și provoca modificări subtile ale mirosului pe care un câine le poate percepe cu ușurință.”

Se va schimba comportamentul câinelui dvs. în timp ce dvs. sau partenerul dvs. este gravidă?

Fiți atenți la cățelul dumneavoastră în timpul sarcinii și este posibil să observați câteva schimbări subtile în comportamentul său. Deși, bineînțeles, nu putem atribui totul pachețelului de bucurie din burtica ta, este totuși drăguț să te gândești că au deja grijă de viitorul lor frate. Aici, medicii veterinari descriu cum se poate schimba comportamentul cățelului tău pe parcursul sarcinii.

Este posibil să devină mai lipicioși față de stăpâna gestantă.

Cățelul tău a fost lipit de șoldul tău de la începutul sarcinii? Există un motiv pentru asta. Deoarece câinii observă atât stările fizice, cât și cele emoționale ale stăpânilor, Olsen spune că aceste schimbări sunt, de asemenea, vizibile și îi pot determina pe unii câini să dorească să își consoleze stăpânii, deoarece aceștia ar putea părea că au nevoie de un pic mai multă afecțiune.

Acestea ar putea deveni mai protectoare față de proprietara gestantă.

Fie că este vorba de hormoni sau de actul fizic al modului în care femeile însărcinate dezvoltă noi comportamente față de propria burtă în creștere, Olsen spune că unii căței pot deveni mai protectori față de stăpânul lor.

“Odată cu creșterea burticii bebelușului, multe femei sunt mai înclinate să își protejeze burta pentru a nu sări pe ea sau să își pună mâinile pe burtă mai des. Unii câini vor observa acest lucru și, la rândul lor, știu că există ceva ce merită protejat acolo”, adaugă ea.

Aceștia pot deveni mai curioși.

Deși pisicile sunt de obicei cunoscute pentru atitudinea lor curioasă, câinii pot fi la fel de curioși. De fapt, pe măsură ce în casa dvs. intră în casă obiecte noi pentru bebeluș – mobilă, echipamente, un pătuț, haine noi – cățelul dvs. poate fi nerăbdător să le verifice pe toate, spune Warren Eckstein, expert în animale de companie, dresor și comunicator pentru animale. “Este o idee bună să vă familiarizați câinele cu toate elementele noi, inclusiv cu sunetele pe care le scoate un bebeluș și cu diferitele mirosuri”, spune el. “S-ar putea chiar să vrei să iei o păpușă și să obișnuiești câinele cu schimbările tale”.

Aceștia pot fi supărați sau anxioși.

Cățeii se obișnuiesc cu un program zilnic, la fel ca noi toți. Se bucură de pauza de dimineață pentru a merge la baie, de plimbare și de micul dejun. Așteaptă cu nerăbdare să aducă după-amiaza. Așa că, atunci când sarcina ta dă peste cap, ei bine, totul, acest lucru i-ar putea deruta și enerva, spune Eckstein. Pe cât de mult puteți, el recomandă să păstrați rutina câinelui dvs. în mare parte la fel. Și, oferiți-i un pic de TLC suplimentar, deoarece și floof dvs. poate experimenta anxietate.

“Mulți oameni nu își dau seama de efectul pe care îl are stresul asupra câinilor noștri, iar cea mai bună modalitate de a atenua stresul este să vă mențineți animalele de companie motivate în această perioadă”, sugerează el. “Vorbiți cu ei despre sarcină; dați-le suficient timp să se adapteze la toate noile schimbări. Dacă faceți ca schimbările să fie distractive și dacă creșteți efectiv stimularea mentală a câinelui în acest moment, puteți evita multe dintre anxietăți.”

Ei pot fi mai iubitori.

Dacă prietenul tău cel mai bun este mai drăgălaș ca niciodată, ar putea să-ți arate afecțiunea de care crede că ai nevoie în timpul sarcinii. Este o experiență pe care Katy Nelson, DVM, medic veterinar senior la Chewy, a trăit-o în cazul ambelor sale sarcini. În timp ce câinele ei, Papa, a fost întotdeauna afectuos, a dus-o la extrem în timp ce ea era însărcinată.

“A vrut să fie lângă mine tot timpul și își așeza capul pe burta mea în creștere cu fiecare ocazie. Când au sosit bebelușii, a fost la fel de drăguț și răbdător cu ei cum fusese cu mine”, continuă ea. “Când am rămas însărcinată a doua oară, am făcut de fapt un test de sarcină pentru că într-o zi și-a pus capul pe burta mea, așa cum nu mai făcuse de 2,5 ani. În acea zi a fost negativ, dar două săptămâni mai târziu, am fost pozitivă. Cu siguranță a știut înaintea mea”.

Add Comment