Pot câinii să mănânce piure de cartofi?

Acel piure de cartofi alb și pufos, înmuiat în unt, arată cu siguranță delicios în farfurie… iar ochii rugători ai cățelului tău pot fi greu de rezistat. Dar pot câinii să mănânce în siguranță piure de cartofi?

Iată ce trebuie să știi dacă te gândești să împarți cu câinele tău acele cartofii delicioase care îți plac atât de mult.

Piureul de cartofi este bun sau rău pentru câini?

Deoarece de obicei ne gândim la câini ca la niște mâncători de carne, avem tendința de a-i considera carnivori. Dar ei sunt de fapt omnivori care mănâncă atât carne, cât și alimente vegetale. O dietă bună, adecvată speciei, îi oferă câinelui dumneavoastră amestecul și proporțiile potrivite de diverse alimente.

Cartofii albi, de exemplu, sunt carbohidrați de origine vegetală. “Cartofii sunt adesea folosiți ca parte a dietelor pentru animalele de companie”, spune Justine Lee, DVM, DAACVE CC, DABT și specialist în îngrijiri critice de urgență cu dublă certificare, toxicolog și consultant pentru Centrul de control al otrăvurilor la animale, organizație non-profit ASPCA Animal Poison Control Center. “Sunt foarte bogate în carbohidrați și amidon și sunt ușor de digerat. În funcție de mărimea câinelui, în general, recomand să nu suplimentați mai mult de 10-20% [din dieta câinelui cu cartofi] fără a consulta medicul veterinar, pentru a nu fi afectat echilibrul caloric al mineralelor, vitaminelor, caloriilor etc.”.

Este mai bine să vă gândiți la cartofi mai mult ca la un răsfăț ocazional decât ca la un aliment de bază în alimentație─ și majoritatea experților recomandă să nu îi serviți ca parte substanțială a meselor zilnice ale cățelului dumneavoastră.

Acestea fiind spuse, încă te mai întrebi dacă este în regulă să-i dai câinelui tău o lingură din piureul de cartofi? Haideți să o descifrăm.

Poți să-i dai câinelui tău toate tipurile de piure de cartofi?

Piure de cartofi cu usturoi

Ce se întâmplă dacă piureul are usturoi, arpagic, smântână sau alte condimente în el? “Usturoiul și allium [genul allium include ceapa, usturoiul, arpagicul și prazul] sunt toxice pentru câini și pisici. Cel mai bine este să păstrați lucrurile cât mai fade posibil, de asemenea pentru a preveni tulburările gastrointestinale”, recomandă Lee.

Piure de cartofi dulci

O alternativă la piureul de cartofi albi, piureul de cartofi dulci este o opțiune mai sănătoasă de împărțit cu câinele, atâta timp cât sunt fierți și fără condimente și, din nou, administrați cu moderație. Cu toate acestea, nu vei dori să împarți caserola de cartofi dulci pe care ai făcut-o de Ziua Recunoștinței sau de Crăciun, deoarece condimentele precum nucșoara sunt toxice pentru câini, iar zahărul adăugat, untul și bezelele nu sunt bune nici pentru cățelul tău.

Piure de cartofi instant și cartofi la cuptor

“Cartofii la cuptor și piureul instant sunt în regulă, dar, din nou, în cantități sau porții mici. Spuneți nu cartofilor prăjiți, deoarece conținutul de grăsimi este prea mare și poate duce la tulburări gastrointestinale, pancreatită (inflamație a pancreasului), obezitate etc.”.

Cartofi cruzi

Niciodată, niciodată nu trebuie să vă hrăniți câinele cu cartofi cruzi sau coji de cartofi de orice fel. Acestea conțin solanină, un compus care este toxic pentru câini. Așadar, dacă puiul tău ajunge să îi mănânce din gunoi sau din grădină, sună imediat la veterinar.

Piureul de cartofi ajută de fapt câinii cu diaree?

În timp ce piureul de cartofi nu ar trebui să fie un substitut pentru medicația sau tratamentul recomandat de veterinar, simplu, piureul de cartofi fără condimente poate avea unele beneficii pentru câinii cu diaree. “Da, în sensul că sunt fade și este puțin probabil să provoace vreo iritație la nivelul tractului gastrointestinal și au fibre. De asemenea, sunt ușor de metabolizat ca amidon.” spune Lee.

Încercați unul dintre aceste alimente de Ziua Recunoștinței sau alte alimente de vacanță care sunt mai sigure pentru câini în schimb

Există alegeri mai bune de alimente sau gustări dacă un părinte de animale de companie dorește să-și răsfețe prețiosul cățeluș?

“În general, recomand să se respecte o dietă normală, deoarece 40-60% dintre animalele de companie sunt obeze și nu au nevoie de calorii suplimentare. În schimb, aș prefera o gustare mai bogată în fibre pentru a ajuta câinele să se simtă mai sătul (de exemplu, fasole verde, cantități mici de dovleac etc.). Dar respectarea unei diete echilibrate, aprobate de AAFO, adecvate vârstei, este cea mai importantă. Atunci când aveți îndoieli, consultați-vă cu medicul veterinar sau cu un nutriționist veterinar certificat”, spune Lee.

Cu sărbătorile la tot pasul, dacă pur și simplu trebuie să împărțiți un răsfăț de sezon cu Fido, iată câteva alte alimente de Ziua Recunoștinței sau de Crăciun care sunt mai bune pentru câini să ronțăie:

 • Carne de curcan gătită, neasonată (dar nu și oasele fierte)
 • Șuncă gătită, neasonată (fără glazură)
 • Dovleac (dar nu plăcintă de dovleac)
 • Fasole verde (dar stai departe de caserola de fasole verde)
 • Afine (fără adaos de zahăr)
 • Morcovi
 • Mere (fără miez sau semințe)
 • Pere
 • Dovleac de iarnă
 • Porumb (fără știuleți, deoarece pot provoca blocaj intestinal)
 • Sparanghel
 • Zmeură
 • Afine

Add Comment