Pot câinii să mănânce orez? Un specialist în nutriție pentru animale de companie își dă cu părerea

Orezul este un fel de mâncare popular și un aliment la care oamenii apelează frecvent atunci când se simt rău. Dar pot mânca și câinii orez? O mulțime de alimente pentru oameni, cum ar fi ciocolata și ceapa, pot fi toxice pentru animalele de companie, așa că este rezonabil să ne întrebăm dacă orezul se află pe această listă. Citește mai departe pentru a afla dacă orezul este sigur pentru câinele tău să mănânce și, dacă da, ce tip de orez este cel mai bun.

Orezul este bun sau rău pentru câini?

Câinii pot digera în siguranță orezul, spune Ann Wortinger, un tehnician veterinar specialist în domeniul nutriției. La fel ca oamenii, câinii au amilază, o enzimă care descompune amidonul, precum orezul. Enzima este prezentă în saliva câinelui, unde începe procesul de digestie, și în intestinul gros.

Alimentele comerciale pentru câini includ uneori orez ca sursă de carbohidrați. De asemenea, este adesea recomandat în dietele blânde făcute în casă pentru câinii care au probleme de digestie. Principala preocupare atunci când gătiți orez pentru câinele dumneavoastră acasă este să nu îi dați prea mult orez – deoarece prea mulți carbohidrați pot duce la creșterea în greutate sau la creșterea glicemiei – și să o faceți doar pentru două-trei zile sau conform recomandărilor medicului veterinar.

Cât de mult orez pot mânca în siguranță câinii?

Dieta unui câine trebuie să aibă un amestec corect de proteine, carbohidrați și grăsimi. Porțiunile din fiecare macronutrient depind de vârsta, sexul, rasa și starea de sănătate a câinelui, spune Wortinger. “Dar, în general, cantitatea de carbohidrați (orez) nu ar trebui să depășească 30 până la 50 la sută din totalul caloriilor câinelui pentru o zi.”

O regulă bună atunci când medicul veterinar recomandă o dietă fadă este de a servi cățelușului o parte de proteine (de obicei pui) la două părți de carbohidrați (orez). Oferiți-i cățelului bolnav câteva linguri din acest amestec la fiecare câteva ore, potrivit VCA Animal Hospital. Dacă animalul dvs. de companie se descurcă bine cu acest lucru, puteți crește cantitatea pe care o dați. Scopul este de a face o tranziție treptată înapoi la mesele obișnuite în două-trei zile.

Ce tipuri de orez pot mânca câinii?

Acum că știi că puțin orez nu-i va face rău câinelui tău, ce fel de orez ar trebui să gătești? Există mai multe tipuri de orez, de la cel cu bob scurt la cel cu bob lung, precum și alb și brun. Iată cum afectează fiecare dintre ele cățelul tău:

Orez brun

Orezul brun este o cereală integrală care conține un strat exterior de tărâțe, ceea ce îi conferă culoarea. Acesta are mai multe vitamine, minerale și fibre decât alte tipuri de orez. Dar acest lucru nu este neapărat un lucru bun atunci când vine vorba de hrănirea cu el a unui câine cu probleme de burtă. Orezul brun este cel mai greu de digerat de către câinele dumneavoastră, spune Wortinger.

Orez alb

Orezul alb este, de fapt, orez brun care a fost supus unui proces de îndepărtare a unor părți din el, inclusiv a stratului de tărâțe, pentru a-l face mai ușor de mestecat. Cu cât orezul este mai rafinat, cu atât va fi mai ușor de digerat, spune Wortinger. Așa că rămâi la orezul alb pentru un câine bolnav. Alimentele ușor de digerat oferă o pauză unui tract gastrointestinal (GI) suprasolicitat.

Orez Jasmine și Basmati

Orezul cu bob lung, cum ar fi jasmine și basmati, este de obicei alb și are boabe mai lungi decât alte tipuri de orez. Nu contează atât de mult dacă alegeți un orez cu bob lung sau unul cu bob mai scurt, cât dacă este alb sau brun (albul fiind cel mai ușor de digerat).

Orez sălbatic

Din punct de vedere tehnic, orezul sălbatic nu este orez, ci o sămânță de la o altă specie de plantă. Profilul nutritiv al orezului sălbatic este similar cu cel al orezului brun, spune Wortinger, și este sigur pentru câini.

Prăjituri de orez

Prăjiturile de orez sunt blânde pentru digestia câinilor. Le puteți folosi ca răsfăț. Dar rețineți că bunătățile precum prăjiturile de orez sau alte suplimente nu ar trebui să reprezinte mai mult de 10% din totalul caloriilor zilnice ale cățelului dumneavoastră, recomandă Wortinger.

Orez prăjit

Tocmai ați mâncat mâncare chinezească, iar câinele dumneavoastră imploră să guste din orezul prăjit. Dar, spune Wortinger, să îi dai orez prăjit cățelușului tău nu este un lucru bun. Asta pentru că acesta include ceapă, care distruge celulele roșii din sângele pisicilor și al câinilor.

Rice Krispie Treats

Deși este tentant să împărțiți desertul cu prietenul dumneavoastră cu patru picioare, evitați să le dați câinilor dulciuri cu orez cu biscuiți. Acestea sunt încărcate cu zahăr din cauza bezelelor. Mai bine dați-i lui Fido un biscuit pentru câini ca răsfăț în schimb.

Orezul ajută un câine cu diaree?

Oamenii apelează frecvent la diete blânde atunci când se simt rău. Puiul și orezul, sau alte alimente fade, sunt adesea recomandate și câinilor care au probleme cu stomacul. Alimentele care sunt ușor de digerat sunt mai puțin susceptibile de a declanșa noi dureri de burtă și oferă tractului gastro-intestinal al câinelui dumneavoastră o pauză.

Câinele dumneavoastră vomită sau are diaree? Dacă da, contactați mai întâi medicul veterinar înainte de a-i da cățelului dumneavoastră ceva diferit. Aceste simptome pot indica o serie de probleme de sănătate, de la minore la grave. Întârzierea tratamentului ar putea fi mortală dacă se ajunge la o afecțiune urgentă, cum ar fi pancreatita (inflamarea pancreasului) sau balonarea (răsucirea stomacului).

Dacă medicul veterinar spune că îngrijirea la domiciliu este în regulă în acest moment, continuați să vă hrăniți câinele, spune Wortinger. “Hrana este importantă atunci când un animal este bolnav, mai ales cu diaree. Mai degrabă decât mesele făcute în casă, recomand ca animalele de companie să mănânce o dietă intestinală terapeutică, disponibilă în comerț. Aceste alimente sunt dezvoltate pentru câinii cu digestie sensibilă. Ele oferă nu numai toți nutrienții esențiali de care un câine are nevoie în mod normal, dar au și un plus de vitamine, minerale și acizi grași care devin deficitari atunci când un câine are diaree.”

Concluzia: Orezul nu va face rău câinelui dumneavoastră dacă este limitat la trei zile sau mai puțin și combinat cu o proteină simplă. Dar asigurați-vă că discutați cu medicul veterinar despre simptomele cățelului dvs. și dacă o hrană comercială pentru câini pentru probleme gastrointestinale ar fi o alegere mai bună decât mesele făcute în casă. În acest fel, vă puteți simți încrezător știind că faceți toate lucrurile corecte pentru a-l ajuta pe prietenul dumneavoastră cu patru picioare să se simtă mai bine rapid.

Add Comment