Pot câinii să mănânce nuci? Iată ce recomandă medicii veterinari

Îl vedeți venind: nasul curios. Se uită peste genunchi sau chiar deasupra mesei. Îți împinge cotul și se furișează sub măsuța de cafea. Câinii vor mereu să se înfrupte din tot ce ai, dar nu știu ce e bun pentru ei. De exemplu, câinii pot mânca nuci? Uneori, dar nu toate tipurile, așa că iată ce ar trebui să știi atunci când cățelul tău îți arată acei ochi rugători.

Pot câinii să mănânce nuci în siguranță?

Renee Streeter, DVM, DACVN, este nutriționist veterinar pentru PetPlate și BSM Partners. Ea spune pentru Daily Paws că, deși anumite nuci pot fi mici tratamente ocazionale (sau nu vor cauza o problemă dacă cățelul tău ronțăie una găsită sub canapea), cel mai bine este să rămâi la tratamente mai potrivite pentru câini. De ce? Pentru că principalele motive pentru care nucile sunt rele pentru câini sunt aceleași cu care ne luptăm și noi ca oameni.

“Toate nucile sunt bogate în grăsimi și calorii, ceea ce nu este ideal pentru talie”, spune ea. “Există atât de multe alte bunătăți mai bune care oferă mai puțin risc și mai puține calorii.” În plus, majoritatea nucilor ambalate sunt bogate în sodiu, iar Pet Poison Helpline indică faptul că prea multă sare este toxică pentru câini. 

În medie, dulciurile ar trebui să reprezinte doar aproximativ 10% din dieta animalului dumneavoastră de companie. Așa că Streeter adaugă că, dacă doriți să împărțiți din când în când cu câinele dvs. unele alimente umane, alegeți-le pe cele care sunt mai bogate în fibre și fitonutrienți, cum ar fi:

Fructe

 • Felii de mere
 • Felii de pere
 • Afine
 • Afine
 • Căpșuni
 • Cireșe fără sâmburi
 • Zmeură 
 • Pepeni, cum ar fi pepenele galben și pepene verde 

Legume

 • Morcovi
 • Dovlecel fiert
 • Fasole verde
 • Broccoli
 • Țelină
 • Castravete tăiat în bucăți
 • Dovleac
 • Cartofi dulci

Ce nuci pot mânca câinii?

Deci da, deși tocmai am spus “Fără nuci, pentru că sunt grăsimi, sare și alte chestii!”, există câteva pepite crocante pe care câinii le pot mânca în siguranță, cu moderație. Streeter spune că acestea includ:

 • Caju crud, eventual lapte de caju și unt de caju
 • Alune și unt de arahide
 • Pistachios
 • Migdale dulci (nu amare) și unt de migdale dulci

Fiecare bucățică de nucă trebuie să fie nesărată, nesărată, fără coajă și să nu provină dintr-un recipient cu nuci amestecate pentru a evita contaminarea încrucișată cu selecții potențial toxice. În plus, toate unturile de nuci nu trebuie să conțină xilitol, un tip de alcool de zahăr folosit ca îndulcitor în multe produse, care poate fi mortal pentru canini.

Nucile sunt bune pentru câini?

Nu neapărat. În timp ce oamenii se bucură frecvent de avantaje alimentare precum fibre, proteine și vitamine esențiale, câinii au nevoi nutriționale diferite pe care nucile nu le îndeplinesc, mai ales dacă puiul dumneavoastră urmează deja un plan de masă echilibrată aprobat de medicul veterinar.

Având în vedere conținutul ridicat de grăsimi al nucilor, acestea ar putea cauza probleme digestive și pentru unii câini, ceea ce ar putea duce la o afecțiune gravă și costisitoare, pancreatita. Apariția bruscă a disconfortului abdominal, diaree, letargie, apetit redus și vărsături sunt indicii că puiul are nevoie de ajutor. În plus, alergiile alimentare sunt rare la canini, dar se întâmplă din când în când cu nucile. Așadar, întrebarea este mai puțin dacă câinii pot mânca nuci, ci mai mult, dacă ar trebui să o facă?

Și, după cum probabil ați ghicit, un alt motiv pentru care nucile – în special cele mai mari – nu sunt întotdeauna răsfățul perfect este acela că prezintă un pericol de sufocare, în special pentru câinii mici, dar chiar și pentru cei mari, care se entuziasmează atât de tare în așteptarea unei noi gustări. Este mai bine să tăiați nucile și să le adăugați la crochetele obișnuite ale cățelului dvs. într-o farfurie cu hrănire lentă decât să îl lăsați să mănânce din mâna dvs. – cu excepția cazului în care este foarte răbdător!

Ce tipuri de nuci sunt toxice pentru câini?

Streeter oferă o listă cu cele mai importante nuci pe care trebuie să le evitați, deoarece acestea provoacă probleme imediate de sănătate pentru cățelul dumneavoastră.

Ghindele

Toți stejarii sunt toxici, dar cățelul dumneavoastră ar trebui să mănânce câteva ghinde pentru a suferi de otrăvire cu stejar. Cu toate acestea, două dintre cele mai importante pericole sunt sufocarea cu o ghindă sau blocarea unui capac în tractul intestinal, ceea ce ar putea provoca o obstrucție intestinală dureroasă.

Migdale amare și extract de migdale amare

“Aceste nuci nu sunt vândute de obicei pentru consum în SUA, dar pot fi găsite în unele magazine de produse naturale”, spune Streeter. “Dar ele conțin glicozide cianogenice, care pot provoca toxicitate cu cianură”. Ale cărei simptome pot fi ușoare, cum ar fi vărsături, respirație rapidă sau lipsa respirației, până la simptome severe, cum ar fi convulsii, comă și moarte.

Nuci negre

Nucile și lemnul arborelui produc simptome care variază de la greață și diaree până la complicații neurologice. Semnele de otrăvire pot apărea imediat, dar pot dura și până la o săptămână.

Nuci de Macadamia

Streeter spune că este dificil să se stabilească cu exactitate care sunt cauzele toxicității lor. “Ar putea fi vorba de un constituent toxic, de o contaminare la procesare sau de implicarea micotoxinelor.” Simptomele clinice, care apar de obicei în decurs de 12 ore, sunt și ele destul de variate și includ vărsături, slăbiciune, tremurături, dureri abdominale și șchiopături. 

Nuci pecan

Nucile pecan sunt predispuse la mucegai, ceea ce creează toxine naturale numite juglone și aflatoxină. Prima ar putea duce la convulsii și leziuni nervoase, în timp ce cea de-a doua poate provoca boli de ficat dacă este consumată în doze mari. Probabil că otrăvirea nu va fi o preocupare dacă câinele dvs. mănâncă una sau două nuci pecan de pe podea, dar acestea pot fi totuși un pericol de sufocare și pot provoca disconfort intestinal.

Streeter adaugă că unele fructe cu coajă lemnoasă, cum ar fi alunele (care, din punct de vedere tehnic, sunt leguminoase), sunt, de asemenea, bogate în oxalați, ceea ce poate predispune cățelul la formarea de calculi urinari.

În timp ce unele dintre aceste reacții se pot rezolva în câteva ore, dacă suspectați că câinele dvs. a mâncat nuci care ar putea reprezenta o problemă, adresați-vă imediat medicului veterinar.

Add Comment