Pot câinii să mănânce miere? Iată ce recomandă un veterinar

În ceea ce privește acest nectar gustos, poate că iubitul personaj literar Winnie the Pooh a spus-o cel mai bine: “Lucrul meu preferat este să vin să te vizitez, iar tu să mă întrebi: “Ce zici de un mic smackerel de miere?””” Poate că și cățelușul tău ar putea spune același lucru? Am întrebat un medic veterinar pentru a afla dacă câinii pot mânca miere în condiții de siguranță și alte sfaturi esențiale pentru sănătate cu privire la acest tratament dulce.

Pot câinii să mănânce miere?

Ei bine, pot, dar contează de ce, cât de mult și sub ce forme.

Câinii sunt omnivori, ceea ce înseamnă că se bucură atât de carne, cât și de plante. Dinții și sistemul lor digestiv sunt chiar concepute pentru a mesteca și procesa și materiale vegetale, motiv pentru care este în regulă să îi dați ocazional cățelului dvs. puțină “mâncare pentru oameni”, cum ar fi morcovi sau felii de măr. 

Kristin Wuellner, DVM, lucrează la Hill’s Pet Nutrition. Ea spune pentru Daily Paws că câinii pot mânca în siguranță miere crudă în cantități mici. Mierea crudă este doar strecurată pentru a elimina particulele de albine și ceară de albine înainte de îmbuteliere, păstrând antioxidanții și enzimele esențiale intacte. Mierea comercială trece prin pasteurizare și ultrafiltrare pentru culoare și claritate. Aceste procese de fabricație ar putea elimina aceste beneficii sau introduce aditivi inutili.

Medicii veterinari recomandă ca acești câini să primească 10 la sută sau mai puțin din caloriile zilnice din dulciuri, deoarece o dietă bine echilibrată le satisface toate nevoile nutriționale. Deoarece mierea pentru câini nu este un produs de bază, Wuellner spune că este important să nu exagerați. “De obicei, un câine nu ar trebui să consume mai mult de o linguriță de miere pe zi, dar această cantitate poate fi mai mică în funcție de mărimea, rasa și vârsta câinelui. Evitați să le dați prea mult și să le provocați tulburări digestive.”

De asemenea, ați putea evalua de ce prietenul dumneavoastră canin are nevoie de ea. Fără supărare pentru Pooh, dar este puțin probabil ca un smackerel de miere să provoace lingerea extraordinară a cotletelor și pufnituri de “Dă-mi!”, precum o mușcătură suculentă de curcan sau o lingură de unt de arahide. Așadar, Wuellner sfătuiește să vă consultați mai întâi medicul veterinar dacă vă gândiți să adăugați miere în mod constant în dieta câinelui dumneavoastră.

Este mierea bună pentru câini?

Atâta timp cât nu goliți ursulețul de miere peste tot pe crochete, există câteva scenarii potențiale în care mierea este sigură pentru câini. 

Wuellner spune că mierea crudă are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii naturale excelente. “Acest lucru înseamnă că poate fi foarte utilă în vindecarea rănilor. Dacă cățelul dumneavoastră are vreodată o rană deschisă sau o leziune, medicul veterinar poate lua în considerare utilizarea mierii de calitate clinică pentru a ajuta la accelerarea procesului de vindecare a rănilor”, adaugă ea. Dacă doriți să aprofundați cu adevărat acest concept, există chiar și un studiu amplu care compară mierea de calitate clinică și mierea de Manuka pentru tratarea rănilor la câini și pentru prevenirea infecțiilor. De asemenea, este uneori utilă pentru reconfortarea și vindecarea pielii uscate și a punctelor fierbinți. 

Desigur, aplicațiile topice înseamnă că bietul cățeluș va trebui să poarte conul rușinii pentru o vreme, pentru a lăsa mierea să-și facă efectul magic și să nu o lingă!

Există și alte posibile avantaje pentru sănătate. “Se crede că mierea crudă are mai multe beneficii anecdotice pentru sănătate, de la minimizarea alergiilor sezoniere la calmarea durerilor de gât și multe altele”, spune Wuellner. Unii medici veterinari au folosit-o chiar și pentru a ușura tusea caninelor. Din nou, ea recomandă ca, înainte de a încerca să dezvoltați o toleranță la polen sau să calmați o durere în gât, cel mai bine este să discutați un plan medical complet cu medicul veterinar.

Câinii care ar trebui să evite să mănânce miere

Anumiți căței au probleme de sănătate care necesită o monitorizare atentă a regimului alimentar, astfel încât pe “lista interzisă” se află:

  • Câini cu diabet sau obezitate. “Mierea trebuie evitată la câinii diabetici sau obezi din cauza conținutului ridicat de zahăr”, spune Wuellner. Urmați recomandările nutriționale ale medicului veterinar pentru gustări mai bune. (Probabil broccoli. Ick.)
  • Cățeluși. Cățeii tineri sub doi ani, precum și câinii cu sistemul imunitar compromis nu ar trebui hrăniți cu miere crudă, deoarece, potrivit lui Wuellner, aceasta ar putea conține spori de botulism, o bacterie care produce toxina botulinică ce poate provoca paralizie.
  • Câini alergici la înțepăturile de albine. Țineți cont de faptul că caninii nu au adesea această reacție. Adevăratele alergii alimentare sunt și mai puțin frecvente și sunt legate mai mult de anumite proteine, cum ar fi ouăle. În plus, BeeAware indică faptul că o alergie la miere este extrem de rară, chiar și pentru oameni.

Pot câinii să mănânce miere în dulciuri?

Da, dar un câine sănătos și activ nu are nevoie de tot potul de miere! Încercați câteva gustări cu un strop de fructe sau miere – și, bineînțeles, o mulțime de mângâieri recompensatoare suplimentare. Iată câteva sugestii aprobate de veterinar:

Ambalat:Hill’s Natural Soft Savories cu unt de arahide și bananeHill’s Grain-Free Crunchy Naturals cu pui și mereGreenies Bursting Blueberry Teenie Dental Dog TreatsNutro Mini Bites Berry & Yogurt Flavor Dog Treats

De casă: 

  • Unt de arahide – Fulgi de ovăz Tratează câinele de câine
  • Cupcakes de dovleac de câine de morcov
  • Popsicles de pepene verde cu mentă 

Oh, și ca să răspundem la întrebarea arzătoare, pot câinii să mănânce Honey Nut Cheerios – ei bine, probabil că le vor găsi pe podea înaintea aspiratorului tău robot! Deși câteva nu le vor face rău dacă se întâmplă acest lucru, cerealele au alte ingrediente care nu fac parte dintr-o dietă canină bine echilibrată, așa că cel mai bine este să rămâi la dulciuri special formulate pentru sănătatea cățelului tău.

Add Comment