Pot câinii să mănânce alune?

Nu este niciun secret cățelușii noștri adoră untul de arahide. Și, într-adevăr, cum ar putea să nu le placă? Această tartinabilă și gustoasă pastă de untură conține toate lucrurile pe care le iubim – dulce, sărat și, bineînțeles, cu gust de nucă! Companionii noștri canini pot înnebuni după bunătăți cu aromă de unt de arahide sau după o lingură de Skippy, dar acest lucru ridică întrebarea: pot câinii să mănânce singuri alune?

Pot câinii să mănânce alune în siguranță?

Unele nuci, cum ar fi nucile de macadamia, sunt toxice pentru câini. Alunele – care sunt de fapt leguminoase – pe de altă parte, nu sunt toxice… ceea ce înseamnă că Fido poate mânca alune alături de noi, oamenii.

Totuși, trebuie să luați câteva măsuri de precauție, deoarece tipul de alune pe care le dați și cât de des le dați să mănânce pot face diferența între o gustare sănătoasă și una mai puțin sănătoasă.

“Câinii pot mânca alune, dar numai câteva pe zi și numai alune nesărate, prăjite uscat sau crude”, spune Antje Joslin, DVM și expert veterinar intern pentru Dogtopia. “Alunele sărate sau cu alte arome nu sunt sigure pentru animalul dvs. de companie”.

Alunele sunt bune pentru câini?

Alunele sunt considerate a fi gustări sănătoase pentru noi, oamenii. Așadar, sunt bune sau rele de mâncat și pentru câinii noștri?

Este complicat.

Alunele sunt pline de valori nutritive, precum vitamina B-6, vitamina E, niacină, grăsimi sănătoase și proteine, spune Joslin. Cu toate acestea, cei doi nutrienți care fac alunele simple atât de incontestabil de gustoase sunt cei de care trebuie să aveți grijă.

“Alunele sunt bogate în grăsimi și, prin urmare, în calorii și ar trebui să fie administrate doar în cantități mici pentru câini”, spune Joslin. “Dacă câinele tău se luptă cu supraponderabilitatea, alunele sau untul de arahide nu sunt probabil cele mai bune alegeri. Conținutul ridicat de grăsimi le face să fie un factor de risc pentru unii câini care sunt predispuși la pancreatită.”

Aportul caloric zilnic al câinilor variază între 200 și 1.350 de calorii, în funcție de greutatea lor, potrivit Asociației pentru prevenirea obezității la animale de companie (APOP). Așadar, o hrană bogată în calorii, cum ar fi alunele, poate duce la creșterea în greutate a câinelui dumneavoastră dacă este hrănit în mod constant. Mai mult, excesul de greutate ar putea duce la tulburări precum hipertensiune arterială, boli renale, diabet și osteoartrită.

Cum poți fi sigur că nu îi dai prea multe alune cățelușului tău?

“Puțin merge mult atunci când vine vorba de alune”, spune Joslin. “O cantitate mică de unt de arahide de câteva ori pe săptămână, ca răsfăț, este suficientă.”

Siguranța diferitelor tipuri de alune

Dacă doriți să împărțiți în siguranță niște alune cu câinele dumneavoastră, cel mai bine este să le păstrați simple și clare. Un alt mod în care câinele dvs. poate savura în siguranță aroma alunelor este cu untul de arahide.

“Untul de arahide natural este cea mai sigură modalitate de a hrăni câinele cu alune. Folosiți o marcă fără sare sau cu un conținut scăzut de sare, fără zaharuri sau arome artificiale”, spune Joslin.

Coji de alune

Cojile de alune, pe lângă faptul că nu sunt cele mai gustoase, sunt greu de digerat.

“Nu hrăniți [câinii] cu coji de arahide, deoarece acestea ar putea fi un pericol de sufocare, iar conținutul ridicat de fibre nu este bun pentru tractul lor gastrointestinal (GI) și poate duce la tulburări gastrointestinale sau diaree”, spune Joslin.

Alune sărate

Deși sarea face ca alimentele să fie mai gustoase, evitați să-i dați câinelui alune sărate.

“Nu-i dați câinelui alune sărate, deoarece au prea multă sare, și stați departe de alunele aromatizate – prăjite cu miere, de exemplu”, spune Joslin.

Dacă este hrănit cu prea multă sare, câinele poate avea sete și urinare excesivă și, în cele mai grave cazuri, otrăvire cu ioni de sodiu, potrivit ASPCA. Semnele cățelului dvs. a consumat prea multă sare includ:

  • Diareea
  • Vărsături
  • Depresie
  • Convulsiile
  • Chiar și moartea în cazuri grave

Crud, etc.

Când vine vorba de hrănirea câinelui cu alune, Joslin spune că o cantitate mică de alune prăjite uscate sau crude, nesărate, sunt sigure pentru partenerul tău canin. Fără sare, fără arome adăugate, nicio problemă!

Pot câinii să mănânce unt de arahide crocant?

Untul de arahide este excelent pentru a umple jucăria KONG a prietenului tău blănos, pentru a-i ascunde medicamentele și pentru a-l hrăni atunci când este timpul pentru un tratament dulce. Dar poate vă întrebați care este mai bine de împărțit cu câinele dumneavoastră, untul de arahide cremos sau crocant?

Vestea bună: oricare dintre ele funcționează! Asta atâta timp cât este vorba de unt de arahide natural, spune Joslin.

“Untul de arahide natural crocant sau cremos, în cantități mici, este OK pentru majoritatea câinilor”, spune Joslin. “Dacă câinele dumneavoastră este supraponderal, sensibil la alimentele bogate în grăsimi sau are un istoric de pancreatită, evitați alunele și untul de arahide.”

Printre unturile de arahide naturale se numără Jif Natural, Justin’s și Smucker’s Natural. De asemenea, acestea sunt făcute fără xilitol, un îndulcitor fără zahăr care este extrem de toxic pentru câini.

În orice caz, cel mai bine este întotdeauna să vă consultați cu medicul veterinar pentru a vedea dacă alunele (și untul de arahide) se încadrează în dieta câinelui dumneavoastră.

Add Comment