Poate câinele tău să știe cât timp ai fost plecat?

Este greu să nu izbucnești în lacrimi atunci când urmărești un videoclip în care un câine se reîntâlnește cu omul său iubit după ce nu l-a văzut luni sau chiar ani la rând. Poate că ați urmărit câteva videoclipuri cu soldați care se întorc acasă la cățeii care îi întâmpină cu crize de emoție după ce în sfârșit se reunesc.

Videoclipurile ar sugera că, odată cu trecerea timpului, câinilor le este tot mai mult dor de oamenii lor. Dar pot câinii să citească timpul așa cum o fac oamenii? Au ei reacții emoționale în funcție de cât timp a trecut?

Cunoaștem diferența dintre o oră, o zi, o săptămână, o lună, un an și așa mai departe datorită modului în care experimentăm, înregistrăm și ne amintim timpul. Dar sunt câinii capabili să spună timpul în același mod?

Dacă vă îngrijorează faptul că câinele dvs. s-ar putea simți plictisit sau singur în timpul zilei, puteți achiziționa o cameră pentru animale de companie care vă permite să vorbiți cu cățelul dvs. și chiar să distribuiți dulciuri sau să vă jucați jocuri atunci când nu sunteți acasă!

În ceea ce privește faptul că câinele tău își poate da seama cât timp ai fost plecat, iată ce ar trebui să știi.

Amintirile bune ne ajută să spunem timpul

Există mulți factori care contribuie la modul în care oamenii experimentează timpul, printre care se numără ritmurile noastre circadiene naturale, construcțiile pe care le-am creat, cum ar fi secundele și orele, și amintirile noastre.

Este posibil ca modul în care funcționează memoria noastră să fie cel care ne deosebește mai mult decât orice altceva experiența noastră în timp de cea a altor animale, inclusiv a câinilor.

Oamenii au o memorie episodică bună, ceea ce înseamnă că ne putem aminti evenimente specifice, le putem corela cu alte evenimente și putem anticipa evenimente viitoare.

Putem crea o linie de timp în mintea noastră și putem pune amintirile în ordine, iar acest lucru ne dă o idee destul de bună despre cât timp a trecut, indiferent dacă este vorba de o perioadă scurtă sau lungă de timp. Un minut pare diferit de o oră, care este diferită de o zi, o săptămână, un an, un deceniu etc., pe baza amintirilor noastre episodice specifice.

Obișnuiam să credem că numai oamenii au avut amintiri episodice, deși cercetările sugerează contrariul.

Unele păsări, de exemplu, se întorc în locații în funcție de locul în care își depozitează proviziile și de ceea ce au depozitat. Dacă sunt plecate pentru o perioadă lungă de timp, ele se întorc în locurile unde au depozitat obiecte care nu erau perisabile, ceea ce sugerează că știu când au fost plecate pentru o perioadă semnificativă de timp față de o perioadă scurtă.

Totuși, oamenii nu știu doar să facă diferența între un timp scurt și un timp lung, ci diferențiază mai ales duratele de timp și își trăiesc viața pe baza acestei abilități de diferențiere.

Dar cum rămâne cu câinii? Pot face ei diferența între anumite perioade de timp? Reacționează diferit atunci când suntem plecați pentru o perioadă lungă de timp decât atunci când suntem plecați pentru o perioadă scurtă de timp?

Cum experimentează câinii timpul?

Majoritatea părinților de câini vă vor spune că puii lor înregistrează foarte bine timpul de zi cu zi.

Ei știu în fiecare zi, în câteva minute, când este timpul să se trezească, să iasă afară, să mănânce și așa mai departe. Este posibil să vă puteți seta ceasul în funcție de capacitatea câinelui dumneavoastră de a respecta programul.

Înseamnă asta că câinii pot construi linii temporale așa cum fac oamenii cu amintirile episodice?

Poate, dar nu neapărat. Există multe moduri în care câinii pot spune cât e ceasul, la fel ca majoritatea animalelor, care nu depind de memoria episodică.

Ritm și modele

Majoritatea formelor de viață de pe Pământ au ritmuri circadiene, care sunt ceasuri biologice naturale legate de durata zilei. Câinii se bazează pe acest ritm pentru a le spune când trebuie să se adreseze nevoilor lor de hrană, somn și alte activități necesare.

De asemenea, câinii sunt destul de buni la crearea de asociații între evenimente, ceea ce este important pentru condiționarea comportamentului. De exemplu, câinii înțeleg atunci când îi mustrați pentru că fac pipi în casă, atâta timp cât îi prindeți în flagrant.

Dacă îi certați chiar și câteva secunde mai târziu, probabil că nu înțeleg ce s-a întâmplat. S-ar putea să creadă doar că aveți o problemă generală cu urina sau cu fecalele, dar le-ar fi greu să facă legătura între acțiunile lor și consecința.

Aceasta este o formă de recunoaștere a modelelor, care poate ajuta câinii să citească destul de bine ora. Câinii pot folosi recunoașterea modelelor împreună cu simțurile lor pentru a ține un program.

De exemplu, vă pot simți mirosul atunci când sunteți acasă. Când plecați, mirosul se disipează puțin. Dacă te întorci acasă la aceeași oră în fiecare zi, câinele tău poate anticipa momentul în care vei intra pe ușă, pe baza cantității de miros pe care îl mai ai.

De asemenea, aceștia pot fi capabili să determine când este timpul să mănânce pe baza cantității de lumină naturală pe care o văd prin fereastră. Ei recunosc modelul și spun ora în consecință.

Dar cum rămâne cu memoria episodică?

Ceasurile biologice și recunoașterea modelelor sunt esențiale pentru a spune cât e ceasul într-o anumită zi și pot afecta modul în care câinii se comportă, învață și se adaptează. Dar este posibil ca ele să nu explice modul în care câinii pot face diferența dintre o zi întreagă sau o săptămână, un an și așa mai departe, dacă pot face diferența.

Deci, ce spune cercetarea?

Câinii nu pot să ne spună doar dacă știu cât timp am fost plecați, așa că cercetătorii trebuie să facă experimente pentru a vedea dacă într-adevăr câinii pot spune timpul.

Există surprinzător de puține studii reale care să arate dacă câinii pot face diferența între perioade de timp, dar un experiment realizat în 2011 de cercetătorii suedezi a plasat camere ascunse care au înregistrat modul în care câinii reacționau atunci când oamenii lor erau plecați pentru o jumătate de oră, două ore și patru ore.

Experimentul a arătat că câinii au reacționat cu mai mult entuziasm atunci când oamenii lor îi lăsau să plece două ore față de o jumătate de oră, ceea ce sugerează că, într-adevăr, câinii pot face diferența între aceste momente.

Cu toate acestea, câinii nu au reacționat diferit atunci când oamenii lor au fost plecați timp de două ore față de patru ore. Deci, există o limită la cât de mult pot câinii să citească timpul?

Aceasta este o întrebare care necesită cercetări suplimentare.

În momentul de față, se pare că nu există prea multe măsurători științifice care să arate dacă câinii pot face diferența între o zi și o săptămână sau o lună și un an de absență a noastră.

Tot ceea ce putem spune în mod concludent din studiile pe care le avem este că câinii pot face diferența între anumite perioade de timp.

Dar am putea să ne folosim de propriile noastre experiențe ca părinți de câini, precum și de experiențele altora, pentru a ne forma niște presupuneri pe care le putem testa în viitor cu ajutorul noilor științe și cercetări.

Câinii reacționează diferit în funcție de cât timp trece?

Dacă întrebați un părinte de câine dacă cățelul său își poate da seama cât timp a fost plecat, majoritatea vă vor spune că acesta știe cât timp a trecut de când a plecat.

Ei vă vor spune că este mai mult decât faptul că câinele lor nu primește masa la timp. Câinii lor pur și simplu știu, iar cățeii au reacții emoționale care dovedesc acest lucru.

De ce părinții de câini se simt așa? Își proiectează propriile sentimente asupra câinilor lor?

Poate că și asta ar putea fi o parte a problemei, dar poate că și câinii știu să citească timpul. Părinții de câini ai căror căței suferă de anxietate de separare vă pot spune că câinele lor reacționează foarte diferit în funcție de numărul exact de ore în care au fost plecați.

Poate că tremură în prima oră, au un accident la ora doi, încep să rupă mobila la ora trei și așa mai departe.

Oare acești cățeluși anxioși chiar spun ora cu exactitate? Sau simptomele lor se înrăutățesc pentru că nu sunt abordate?

Nu cunoaștem răspunsul exact, deoarece se pare că nu dispunem de suficiente studii pentru a forma un consens.

Videoclipurile virale ne oferă dovezi?

Apoi ne întoarcem la videoclipurile cu câini care se reunesc cu oamenii lor.

Cățeii par să se comporte întotdeauna cu mai mult entuziasm decât majoritatea câinilor după ce oamenii lor pleacă, să zicem, pentru o zi.

Bineînțeles, nu avem ocazia să vedem cum reacționează câinii din videoclipuri la faptul că petrec o perioadă normală de timp departe de oamenii lor. Așa că nu putem spune cu siguranță că reacționează diferit.

Cu toate acestea, părinții de câini tind să se bazeze pe experiențele lor pentru a trage anumite concluzii. În mare parte, ne bazăm opiniile noastre despre faptul dacă câinii pot spune timpul pe dovezi anecdotice. Dar asta nu înseamnă că ne înșelăm când ne gândim că câinii noștri pot spune cât e ceasul.

De fapt, aceste experiențe se pot dovedi foarte valoroase pentru a crea noi cercetări și experimente care, într-o bună zi, ar putea adăuga o anumită obiectivitate la înțelegerea modului în care câinii spun timpul.

Descoperirea răspunsurilor poate afecta modul în care tratăm probleme precum anxietatea de separare, modul în care ne ocupăm de lăsarea câinilor singuri și cum abordăm experiențele de viață ale câinilor noștri.

Add Comment