Pneumonia la câini este o afecțiune gravă, dar tratabilă

Te simți deranjat de tusea câinelui tău? Aveți încredere în instinctul dumneavoastră. Tusea persistentă este un semn că ceva nu este în regulă cu sistemul respirator al cățelului dumneavoastră și ar putea fi vorba de pneumonie. La fel ca la oameni, pneumonia la câini este o afecțiune gravă, dar tratabilă, mai ales dacă este depistată într-un stadiu incipient. Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre pneumonia la câini și cum vă puteți ajuta cățelul să își revină.

Cauzele de pneumonie la câini

Pneumonia apare atunci când plămânii câinelui se inflamează și îngreunează respirația, explică Jamie Whittenberg, DVM, proprietar al Kingsgate Animal Hospital din Lubbock, Texas, și colaborator al Senior Tailwaggers. “Atunci când sunt afectați de pneumonie, micii saci de aer din plămâni se umplu de lichid și nu pot oxigena sângele în mod corespunzător.”

În timp ce pneumonia la pisici este rară, este unul dintre cele mai frecvente diagnostice la câinii care se confruntă cu probleme de respirație, relatează Whittenberg. Vă întrebați cum fac câinii pneumonie? Aceasta se dezvoltă în mai multe moduri.

Pneumonie bacteriană

Cel mai comun mod în care câinii fac pneumonie este printr-o infecție bacteriană a plămânilor. Unul dintre principalii vinovați este bacteria bordetella (tuse de canisă), motiv pentru care vaccinul bordetella este atât de important.

Pneumonie virală

Acest tip de pneumonie este cauzat de infecții pulmonare virale. Carré și gripa canină – două virusuri pentru care câinele dumneavoastră poate fi vaccinat – cauzează frecvent pneumonie virală.

Pneumonie fungică

Mai rar, pneumonia este cauzată de o infecție fungică a plămânilor. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când un câine inhalează sporii fungici care se găsesc în lucruri precum solul sau frunzele căzute. Majoritatea câinilor sănătoși pot lupta cu succes împotriva sporilor fungici. Dar câinii cu un sistem imunitar slăbit sunt mai predispuși să dezvolte infecții fungice.

Pneumonie prin aspirație

Pneumonia prin aspirație este cauzată de inhalarea unei substanțe străine, cum ar fi medicamente lichide, vărsături, alimente sau apă. Conform Manualului veterinar Merck, tipul de material inhalat și cât de departe este răspândit prin plămâni va dicta gravitatea bolii.

Semne și simptome de pneumonie la câini

Indiferent de modul în care câinele dumneavoastră devine pneumonie, iritarea și inflamația plămânilor care rezultă provoacă, în general, aceleași simptome. Tusea este un semn distinctiv, dar poate indica și alte afecțiuni, cum ar fi colapsul traheei, tusea de canisă și chiar boli de inimă. În plus față de tuse, pneumonia poate provoca unele dintre următoarele simptome la câinele dumneavoastră:

 • “Suflare” a buzelor
 • Dificultăți de respirație
 • Lipsa de energie
 • Descărcarea nazală
 • Pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate 
 • Intoleranță la exerciții fizice
 • Febră

Este pneumonia canină contagioasă?

“Bacteriile și virușii care cauzează pneumonia pot trece de la un câine la altul și de la un câine la o pisică”, spune Whittenberg. “Este posibil, dar extrem de rar, ca câinii să transmită infecții respiratorii la oameni”. Dacă aveți mai multe animale de companie în casă, cel mai bine este să vă țineți cățelul bolnav izolat de restul găștii în timp ce se recuperează.

Cum de a trata pneumonia la câini

Pneumonia la câini poate fi fatală dacă nu este tratată. Așadar, este important să solicitați asistență veterinară dacă observați semne de pneumonie la cățelul dumneavoastră. Tratamentul pe care îl primește câinele dvs. depinde de tipul de pneumonie pe care o are câinele dvs. și poate include:

 • Antibioticele, care ucid bacteriile
 • Medicamente antivirale, care luptă împotriva virușilor
 • Medicamente pentru tuse, care reduc nevoia de a tuși
 • Bronhodilatatoare, care deschid căile respiratorii
 • Medicamente antiinflamatorii, care reduc umflarea și iritarea

Cum să ajuți un câine cu pneumonie la domiciliu

“Până când câinele dumneavoastră poate fi consultat de un veterinar, păstrați-vă animalul calm și păstrați-l într-un mediu cald și confortabil”, recomandă Whittenberg. “Îi puteți oferi mâncare și apă, dar nu-i dați câinelui niciun medicament fără prescripție medicală, deoarece ar putea interfera cu medicamentele pe care le prescrie medicul veterinar.”

Vestea bună în ceea ce privește pneumonia la câini este că aceasta poate fi adesea evitată, spune Whittenberg. Concentrează-te pe menținerea sănătății cățelului tău și nu-l lăsa să stea în preajma câinilor care nu se simt bine. Cel mai important este să vă mențineți prietenul blănos la zi cu vaccinurile, în special Bordetella și DHPP (distemper, hepatită, parvovirus și parainfluență). Acestea previn infecțiile bacteriene și virale care pot duce la pneumonie. Iar dacă prietenul dumneavoastră cu blană prezintă simptome îngrijorătoare, nu ezitați să vă consultați medicul veterinar – un tratament prompt oprește adesea bolile respiratorii să progreseze spre pneumonie.

Add Comment