Pisicile chiar au nouă vieți

Pisicile aterizează întotdeauna în picioare.

Curiozitatea a ucis pisica.

Pisicile au nouă vieți.

Se pot spune multe despre durata de viață a unei pisicuțe, dar aceste reflecții sunt destul de contradictorii. Cei mai mulți proprietari de pisici și-au găsit probabil prietenii felini într-o poziție compromițătoare, ieșind miraculos învingători prin contorsionări magistrale. Dar, uneori, năzdrăvăniile fac ca o pisicuță curioasă să fie depășită de situație – există vreun proprietar de pisici experimentat care să nu se fi stropit accidental cu Fluffy în cada plină, atunci când, inevitabil, a căzut în ea? Desigur, este de preferat să credem că felinele noastre partenere își pot reveni din orice, dar oare chiar este așa?

Pisicile au de fapt nouă vieți?

Deși nici o pisică care se respectă nu ar recunoaște acest lucru, ele se aseamănă cu noi, oamenii muritori, care avem o singură viață de trăit. Chiar mai rău pentru mândria lor, o viață lungă și fericită depinde adesea de intervenția umană.

“La fel ca în cazul oamenilor, pisicile care au un stil de viață sănătos și au acces la îngrijire medicală au șanse mai mari de a trăi o viață mai lungă, mai sănătoasă și mai fericită”, spune Michelle Lugones, DVM, medic veterinar la Best Friends Animal Society din New York.

Cu toate acestea, este amuzant să credem că pisicile noastre vor mai rămâne pe aici pentru o vreme, iar mitul celor nouă vieți are cu siguranță o longevitate respectabilă, datând din Egiptul antic.

Cum a început mitul?

Povestea exactă a originii pisicilor și a celor nouă vieți ale lor este necunoscută, dar se crede că provine de la zeița egipteană Bastet, care putea trece de la corpul de pisică la cel de om, ceea ce implică faptul că avea mai multe vieți, spune Lugones. Pisicile erau foarte râvnite în Egiptul antic, venerate pentru natura lor duală, grațioasă și blândă, dar și fioroasă și amenințătoare pentru prada lor, potrivit Centrului American de Cercetare din Egipt. Mulți zei egipteni împărtășeau aceleași trăsături și erau înfățișați ca feline.

Cu toate acestea, alte culturi consideră că pisicile au șase sau șapte vieți, mai degrabă decât cele nouă despre care se vorbește în mod obișnuit. Cu atâtea discuții în jurul presupusei invincibilități a pisicilor, există un oarecare adevăr în ceea ce privește abilitatea stranie a pisicilor de a “ateriza întotdeauna în picioare”, dacă vreți.

Instinctul de supraviețuire al pisicii explicat

“Din punct de vedere genetic, nu există prea multe diferențe între pisicile noastre de companie și pisicile sălbatice”, spune Lugones. “Ele și-au păstrat multe dintre caracteristicile lor sălbatice și instinctele naturale de supraviețuire, cum ar fi capacitatea de a urmări, vâna și să se năpustească asupra prăzii, fie că este vorba de animale mici de afară, fie de jucării pe care le avem pentru ele în interiorul caselor noastre.”

Un alt instinct, cunoscut sub numele de “reflexul de redresare”, explică de ce multe feline se regăsesc cu picioarele înainte după o căzătură. Ele sunt capabile să-și îndrepte instinctiv corpul pentru a ateriza pe labe, astfel încât doar mândria lor este rănită. Dar, în funcție de gravitatea căzăturii, pisicuța nu poate fi întotdeauna capabilă să se pună pe picioarele ei cele mai bune și sunt posibile răni grave. Reflexul de redresare este doar un instinct, iar pisicuțele sunt în continuare sensibile la pericolele din jurul lor.

Cât timp trăiesc în medie pisicile?

În mod obișnuit, pisicile care trăiesc exclusiv în interior trăiesc în medie 12-15 ani, în timp ce pisicile de exterior trăiesc 2-5 ani. Pisicile de interior sunt protejate de elemente ale lumii exterioare care adesea scurtează durata de viață a unei pisici de exterior, cum ar fi bolile, lovirea de un vehicul, ingerarea de otravă sau lupta cu prădătorii. Cu toate acestea, genetica, sănătatea și accesul la îngrijire veterinară intră în joc.

Guinness World Records îl consideră pe iubitul Creme Puff din Texas drept cea mai bătrână pisică care a trăit vreodată, decedând în 2005, la vârsta de 38 de ani. Pentru a oferi o perspectivă, o pisică de 1 an este echivalentă cu un om de 15 ani, o pisică de 2 ani oglindește un om de 25 de ani, iar de aici încolo, fiecare an de viață al unei pisici este echivalent cu patru ani umani – de exemplu, o pisică de 10 ani are 57 de ani umani. Majoritatea medicilor veterinari încep să desemneze pisicile ca fiind seniori atunci când împlinesc 10 ani. Crème Puff a fost ceea ce fac legendele.

Așadar, cum poți oferi felinei tale o șansă de a învinge bătrânețea? Lugones are câteva sfaturi.

Trei moduri de a vă ajuta pisica să trăiască o viață lungă și fericită

1. Stimularea mediului

Jucăriile, mâncarea (o dietă sănătoasă este foarte utilă!), puzzle-urile, copacii pentru pisici și stâlpii de zgâriat sunt doar câteva modalități de a îmbogăți viața pisicii, oferind numeroase oportunități de exerciții fizice și mentale, prevenind în același timp stresul și plictiseala.

2. “Asigurați-vă casa împotriva pisicilor

“Asigurați-vă că plantele și florile din casă nu sunt toxice pentru pisici, că firele electrice sunt acoperite astfel încât să nu poată fi mestecate și că obiectele mici, cum ar fi benzile de păr, acele, ața și agrafele de hârtie, nu sunt la îndemâna pisicii, astfel încât pisica să nu le poată înghiți accidental și să aibă nevoie de o vizită la urgență”, spune Lugones. De asemenea, țineți alimentele și medicamentele toxice departe de îndemână.

3. Vizite anuale la veterinar

De îndată ce adoptați o pisică nouă, ar trebui să o prezentați medicului veterinar al familiei pentru a vă familiariza cu nevoile sale. Oricât de mult ar protesta pisica dumneavoastră, îngrijirea preventivă prin examinări anuale asigură că orice probleme de sănătate sunt abordate din timp.

Poate că Fluffy are doar o singură viață, dar tu o poți ajuta să o trăiască la maxim.

Add Comment