Pisica ta pulverizează_ Iată cum să o tratezi cu grijă

Mulți iubitori de pisici știu că, din păcate, o mișcare rapidă a cozii împotriva unui perete înseamnă mai mult decât salut. Pulverizarea pisicii este un comportament deranjant care comunică modul în care se simte pisica dvs. și motivul pentru care ceva în mediul său ar trebui să se schimbe.

De obicei, veți observa că o pisică mascul sau femelă stropește atunci când se sprijină pe un perete, lângă o ușă sau o fereastră, sau aproape de alte puncte de ieșire și eliberează o cantitate mică de urină. Și da, uneori își mișcă coada și corpul în timp ce fac acest lucru.

Deși este ușor să crezi la început că pisicuța face ceva rău, este de fapt un indiciu pentru tine (animalul de companie devine profesor!) să te uiți mai atent la starea generală de sănătate și la viața de zi cu zi.

De ce se stropesc pisicile?

Pulverizarea este diferită de toaleta necorespunzătoare, spune Tarina L. Anthony, DVM, un practician de lungă durată în medicina exclusivă pentru feline și proprietar și director medical al Aurora Cat Hospital and Hotel din Aurora, Colo. “Pulverizarea poate avea loc pe suprafețe verticale sau orizontale, este de obicei o cantitate mai mică decât un pipi “normal” și este folosită pentru marcare”, spune ea. În timp ce toaletarea necorespunzătoare are loc pe o suprafață orizontală, o cantitate mai mare de urină și se face de obicei atunci când pisica percepe că ceva nu este în regulă.

“Acest lucru ar putea însemna că nu se simt bine, că nu le place nisipul, litiera sau locația litierei, sau că preferă zona sau substratul pe care aleg să urineze”, spune Anthony. “Întotdeauna le spun oamenilor: “urinarea este comunicare”.” 

Dacă stropitul pisicii a început după o schimbare nefavorabilă, introducerea unui alt animal de companie sau un conflict din cauza unui grup de pisici care nu coabitează în pace, gândiți-vă să consultați un specialist în comportamentul pisicilor. Aceștia vor putea să evalueze situația mai clar și să colaboreze cu medicul veterinar pentru a găsi soluții mai bine țintite cu privire la motivul pentru care pisica dvs. se simte stresată, temătoare sau inconfortabilă – și pulverizează pentru a-și exprima punctul de vedere.

Atât masculii cât și femelele de pisică se stropesc pentru a-și marca teritoriul?

Anthony spune că orice pisică are potențialul de a stropi, dar masculii sunt mult mai predispuși decât femelele, iar masculii necastralizați și mai mult. Este o carte de vizită cu feromoni. “Marcarea este practic trimiterea de mesaje către alte pisici – cel mai frecvent fiind: “Aceasta este zona mea, ieșiți afară!””, spune ea. Cu toate acestea, sterilizarea nu rezolvă automat problema, adaugă ea, mai ales dacă acest lucru se întâmplă de ceva timp sau dacă există și alte pisici în casă. Așadar, ea recomandă investigarea cauzei stropitului pisicii cu îndrumarea unui profesionist.

Când se pulverizează pisicile femele? Spitalele VCA indică faptul că unele pisici în călduri folosesc, de asemenea, acest comportament pentru a transmite anumite semnale. Dar, deoarece urina lor în timpul estrului (ciclul de reproducere) este plină de niveluri mai ridicate de hormoni și feromoni, este mai degrabă un semnal de “vino aici”. Ceea ce ar putea aduce mai multe pisici masculine în curte, ca să spunem așa, și cu siguranță vor începe din nou marcarea teritorială!

Anthony spune că, dacă pisica de interior sau masculul care stropește se datorează pisicilor de exterior din zonă, aspersoarele cu activare prin mișcare pot ajuta la împiedicarea acestora de a se apropia prea mult de teritoriul pisicii de casă.

Cum să curățați și să scăpați de mirosul de spray de pisică

Spray-ul pentru pisici arată și miroase a urină, până la un punct. O pisicuță bine hidratată produce urină galben deschis cu mirosul său tipic acid. Dar, din cauza feromonilor din spray-ul pentru pisici, acesta este adesea de un galben mai închis și are un miros deosebit de înțepător. Dacă nu ați văzut de fapt pisica pulverizând și vă urmați doar nasul, este probabil ca unele zone să fie foarte concentrate. Acest lucru face ca curățarea să fie mai dificilă.

“Este imperativ să curățați imediat și complet pentru a distruge orice indiciu olfactiv”, spune Anthony. Folosind un detergent enzimatic (nu amoniac, deoarece acesta are un miros similar cu cel al urinei și anulează scopul), ea vă sfătuiește să aplicați un volum de detergent egal cu cantitatea de urină, conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

În cazul în care petele sunt grave, este posibil să fie nevoie să apelați la servicii profesionale sau, în situații extreme, să înlocuiți în întregime obiectele murdare.

Cum să oprești o pisică de la pulverizare

Deși unele pisici miaună pentru a vă spune exact cum se simt, schimbările de comportament – la fel ca și alte acțiuni non-verbale – sunt forme suplimentare de comunicare.

În timp ce statul în casă este mai sănătos pentru pisicuța ta în general, dacă se stropește, ar putea fi un semnal pe care vrea cu adevărat să îl recepționezi. “Pisicile au o mulțime de nevoi evolutive – cum ar fi vânătoarea, marcarea, hoinăreala, cățăratul și ascunderea – care nu sunt adesea satisfăcute atunci când sunt ținute în casă”, spune Anthony. “Acest lucru poate duce la zgârieturi, stropire cu urină, agresivitate și alte comportamente nedorite.” 

Cu toate acestea, ea adaugă că pulverizarea nu este anormală și nici nu poate fi reparată. Cu instrumentele de îmbogățire potrivite, îi puteți face cunoscut prietenului dvs. blănos că înțelegeți ceea ce încearcă să spună și îi puteți oferi un mediu atractiv pe care cu siguranță îl va iubi! “Poate părea ciudat să îi oferi unei pisici care îți zgârie canapeaua un alimentator de puzzle, dar adesea stimularea mentală într-o zonă oferă o ușurare a comportamentului pe care noi, ca oameni, nu îl agreăm într-o cu totul altă zonă”, spune Anthony.

Iată câteva lucruri pe care le puteți încerca:

  • Copaci pentru pisici
  • Urcarea pe rafturi
  • Cutii “Hidey” 
  • Catios

Felina ta zburdalnică poate fi, de asemenea, antrenată pentru a face lucruri interesante (Agilitate și curse cu obstacole? Whaaa? ) nu numai pentru a ajusta comportamentul, ci și pentru a-i gâdila curiozitatea naturală în moduri satisfăcătoare. Folosiți un clicker pentru a-l învăța să revendice teritoriul cu metode mai aprobate, păstrați-l amuzat cu trucuri noi și chiar încurajați-l să se joace de-a aduce!

Add Comment