Ne iubesc câinii? Înțelegerea emoțiilor la câini

Tuturor ne place să credem că ne iubesc câinii noștri. Le oferim dragostea noastră necondiționată, hrană și îmbrățișări, dar nu este ca și cum am putea să îi așezăm și să îi întrebăm cu adevărat: Câinii ne iubesc cu adevărat? Sau suntem doar niște distribuitori mobili de tratamente și mâncare pe care ei îi tolerează?

Noi, oamenii, percepem anumite comportamente ale câinilor ca fiind afectuoase – datul din coadă, îmbrățișarea – dar oamenii de știință care folosesc aparate fMRI au detectat o legătură reală între câini și companionii lor umani. 

Așa că nu vă faceți griji, stăpâni de câini. Probabil că nu vă aflați într-o relație unilaterală. 

“Ei chiar obțin ceva din relația lor cu noi, care începe să semene mult cu dragostea”, spune Leslie Sinn, DVM, ACVB și membru al Consiliului consultativ Daily Paws.  

Mă iubește câinele meu?

Modul în care ne iubesc câinii este o chestiune de percepție, spune Sinn. Ei se uită la fețele noastre și fac contact vizual. Dau din coadă sau își mișcă fundul când intrăm pe ușă și ne prezintă jucării cu care să ne jucăm. Vor să doarmă lângă noi.  

Și, spre deosebire de alte animale, ne caută pentru confort și siguranță. Ne urmăresc peste tot, iar unele se supără când plecăm, ceea ce poate duce chiar la anxietate de separare. 

Dar acestea sunt lucruri pe care le percepem ca fiind dragoste, spune Sinn. Doar că nu știm cu siguranță. Dar avem știința care ne ajută să înțelegem mai bine.

Man with beard kisses black and white dog on the cheek
CREDIT: CAVAN IMAGES / GETTY

În 2014, cercetătorii de la Universitatea Emory au folosit o scanare fMRI și au descoperit că secțiunea din creierul câinilor – nucleul caudat – asociată cu așteptările pozitive a reacționat cel mai puternic la mirosul oamenilor lor familiari. (Mirosurile au fost colectate de la subsuorile oamenilor cu dezodorizant, deci câinii chiar trebuie să ne iubească). 

Un studiu similar realizat de oamenii de știință din Budapesta, Ungaria, a oferit rezultate asemănătoare, dar s-a axat pe sunet. Descoperirile lor sugerează că câinii pot interpreta emoția din vocile noastre – ceea ce înseamnă că ar putea fi capabili să distingă vocea veselă pe care o folosim atunci când vorbim cu ei, spune Sinn. 

“Nu le putem lua un interviu, nu le putem pune pe o canapea și analiza ritmul, dar aceste studii sugerează că suntem destul de importanți pentru ele”, adaugă ea.

Există și alte semne din afara creierului. Cercetătorii japonezi au descoperit niveluri mai ridicate de oxitocină – așa-numitul “hormon al iubirii” – la câini și la stăpânii lor după ce au petrecut timp privindu-se în ochi. Descoperirile sugerează că avem o legătură cu câinii noștri în același mod în care o au mamele și bebelușii.

În plus, psihologul Clive Wynne, fondator al Canine Science Collaboratory, a declarat pentru Washington Post că el și colaboratorii săi au antrenat câinii să deschidă o cutie în care se afla mâncare. Odată ce câinii au reușit să deschidă cutia, cercetătorii au înlocuit mâncarea cu stăpânii câinilor, care au strigat de durere.

“În aceste condiții, cam toți câinii au deschis cutia”, a declarat Wynee pentru ziar. “Aceasta, pentru mine, este o demonstrație convingătoare că, dacă pot înțelege, câinilor chiar le pasă. Dacă își pot da seama ce trebuie să facă, o vor face”.

De ce ne iubesc (probabil) câinii

Ei bine, am petrecut câteva mii de ani perfecționând legătura dintre om și câine, așa că este firesc să dezvoltăm o anumită afecțiune unul față de celălalt, spune Sinn. În plus, ei au devenit mai dependenți de noi – pentru hrană, adăpost și confort – deoarece am preluat ceea ce erau casele lor ancestrale. 

Și nu există nicio îndoială că îi iubim – acest site nu ar exista dacă nu ar fi adevărat – așa că poate au început să ne iubească și ei necondiționat. 

“Este o stradă cu două sensuri”, spune Sinn.  

Arată-i câinelui tău că îi iubești înapoi

Fie că vă iubește câinele sau nu – chiar dacă noi credem că vă iubește – ar trebui să îi oferiți cea mai bună viață posibilă, oferindu-i tot ce are nevoie pentru a fi fericit. 

Aceasta înseamnă să ne asigurăm că fac suficientă mișcare, că mănâncă alimentele potrivite și că primesc cele mai bune îngrijiri medicale. Tratați-i ca pe partenerul sau copilul dumneavoastră, spune Sinn. Jucați-vă cu ei și învățați-i indicații și trucuri. 

Luați-le jucării cu care să se joace atunci când nu sunteți prin preajmă. Tratați-i în mod constant, astfel încât să știe la ce să se aștepte de la dumneavoastră.  

“Explorați împreună cu câinele dumneavoastră și încercați să aflați care sunt preferințele sale”, spune Sinn.

Add Comment