Mârâit de câine: Ce înseamnă și ce trebuie să faceți

Mârâitul este unul dintre multele moduri de comunicare ale câinilor și este important ca oamenii care interacționează cu câinii să înțeleagă ce înseamnă și cum trebuie să reacționeze. S-ar putea să fiți surprins de propria dvs. capacitate naturală de a interpreta mârâitul.

În cadrul unui studiu privind capacitatea oamenilor de a înțelege mârâitul câinilor, majoritatea oamenilor au reușit să distingă corect, prin intermediul sunetului, între un mârâit jucăuș, un mârâit agresiv al unui câine care își păzește mâncarea și un mârâit înfricoșător al unui câine care este abordat de un străin. Această capacitate de a înțelege mârâiturile a fost mai puternică la persoanele care interacționează în mod regulat cu câinii.

La fel ca și comunicarea cu oamenii, vocalizele pe care le fac câinii pot exprima diferite semnificații, emoții și dorințe. Iată ce înseamnă diferitele tipuri de mârâituri și cum puteți reacționa după ce le înțelegeți.

Mârâitul jucăuș – “E distractiv!

Câinii pot fi foarte expresivi în timpul sesiunilor de joacă, iar mârâiturile lor pot părea înfricoșătoare, mai ales pentru părinții neexperimentați. Cățelul dvs. ar putea mârâi la oameni atunci când se joacă “trage de la egal la egal” sau jocuri care implică o joacă dură, sau ar putea mârâi la alți câini atunci când se luptă sau îi urmăresc.

Un joc plin de energie este un lucru bun, iar mârâielile nu sunt un motiv de îngrijorare. Fiți atenți la limbajul corpului. Dacă sunteți nou în domeniul educației canine, participați la un curs de socializare a cățeilor sau mergeți în parcul pentru câini și urmăriți cum interacționează câinii. Acest lucru vă va ajuta să faceți distincția între mârâituri jucăușești și lupte.

Atunci când câinii se joacă cu mârâitul, nu trebuie să vă faceți griji. Cu toate acestea, dacă observați că mârâielile devin mai intense, este posibil să doriți pur și simplu să întrerupeți jocul pentru o vreme, până când lucrurile se calmează, înainte de a-l relua. Luați o pauză. Dacă câinele dumneavoastră se joacă cu un alt câine, separați-i pentru câteva minute.

Odată ce energia se reduce, puteți începe din nou să vă jucați. Acest lucru vă va ajuta să vă asigurați că mârâitul de joacă nu devine mârâit de luptă.

Mârâială afectuoasă – “Ce bine mă simt, și mai vreau!

Unii câini mârâie ca semn de afecțiune sau de mulțumire. De exemplu, cățelul dumneavoastră ar putea emite mârâituri joase atunci când îl mângâiați. Poate suna ceva asemănător cu o versiune mai puternică a toarcerii unei pisici.

De asemenea, pot mârâi ca semn că vor mai multă afecțiune. Limbajul trupului va fi liber și relaxat și poate părea chiar ca și cum câinele dumneavoastră ar încerca să vă spună cuvinte umane.

În general, mârâitul afectuos nu este un motiv de îngrijorare. De obicei, este o problemă doar atunci când oamenii îl interpretează greșit ca fiind agresivitate. Dacă știți că câinele dvs. face acest lucru, asigurați-vă că oricine îl mângâie înțelege că este normal și că nu trebuie să se teamă.

Dacă câinele tău mârâie și cere prea multă afecțiune, este probabil un semn că are nevoie de mai multă stimulare. Îi puteți oferi câinelui dvs. o jucărie cu care să se joace sau puteți încerca să ieșiți la plimbare și să faceți mai multă mișcare.

Un câine obosit este un câine fericit și, probabil, va fi mai puțin pretențios la atenție.

Mârâit frustrat – “Dă-mi aia!

Mârâitul frustrat apare atunci când o nevoie sau o dorință nu este satisfăcută. Acest lucru ar putea însemna orice, de la faptul că câinelui dumneavoastră îi este foame și mârâie pentru a vă reaminti că este timpul pentru cină până la faptul că puiul dumneavoastră a observat un alt câine de care vrea să se apropie și cu care vrea să se joace.

Acest lucru poate fi adesea interpretat greșit ca fiind un alt tip de mârâit. De exemplu, dacă câinele dvs. mârâie la un skateboarder, ar putea fi pentru că vrea să se apropie și să investigheze, sau ar putea însemna că îi este frică.

Este dificil să faci diferența și va depinde de cât de bine îți cunoști câinele. Îi place să se joace cu alți câini? Atunci este probabil că este frustrat să mârâie la un câine pe care îl vede, dar de care nu se poate apropia pentru a se juca.

Acest tip de mârâit poate fi problematic. Dacă câinele dvs. se apropie de un alt câine în timp ce mârâie frustrat, acest lucru poate fi interpretat greșit ca fiind agresiv și poate duce la o luptă. Poate chiar să muște sau să ciupească din cauza suprastimulării.

Reducerea acestei tensiuni de frustrare necesită un antrenament de obediență. Este posibil să fie nevoie să apelați la un dresor profesionist sau să vă instruiți singur cu privire la modul în care să ușurați reacția câinelui dumneavoastră atunci când nu obține imediat ceea ce își dorește.

Mârâit de frică – “Pleacă! Lasă-mă în pace!

Un mârâit de frică poate apărea atunci când câinele dumneavoastră este surprins, precaut sau se teme de o amenințare percepută fie pentru el însuși, fie pentru “haita” sa, inclusiv pentru oamenii sau animalele care îi însoțesc, pentru obiectele pe care le dorește, cum ar fi mâncarea și jucăriile, sau pentru teritoriul său. Este modul lor de a spune: “Înapoi!”.

Scopul mârâitului de frică este de a pune distanță între câine și amenințare. Câinele temător nu dorește o luptă, așa că încearcă să amenințe amenințarea pentru ca aceasta să plece. Acest lucru se întâmplă adesea atunci când câinii întâlnesc străini sau când alți câini sau animale apar pe teritoriul lor.

Mârâiturile de frică încep de obicei cu un nivel scăzut, cu gura închisă, un limbaj corporal rigid și fără respirație. De aici se poate ajunge la un răcnet cu dinții expuși dacă amenințarea nu a plecat. Mârâitul de frică poate fi foarte îngrijorător și, fără o intervenție între câine și amenințarea percepută, este inevitabil să existe un conflict.

Primul pas pe care trebuie să-l faceți în calitate de om este să identificați factorul de stres care determină câinele să mârâie. Îndepărtați-l dacă este posibil. Dacă sunteți în lesă, deplasați-vă într-o zonă care nu este la vederea amenințării.

În continuare, este posibil să doriți să începeți modificarea comportamentului. Dacă câinelui dumneavoastră îi este frică de străini, încercați să îl socializați. Dacă câinele dumneavoastră se ferește de mâncare, luați în considerare consultarea unui behaviorist.

Încercați să eliminați cât mai multe cauze de anxietate din viața câinelui dumneavoastră și folosiți tehnici de dresaj pentru a reduce reacțiile de teamă.

Mârâit agresiv – “Vreau să mă bat!

Mârâitul agresiv este oarecum opusul mârâitului de frică. În timp ce un câine temător vrea să pună distanță între el și amenințare, mârâitul agresiv înseamnă că un câine vrea să reducă distanța și să atace.

Atunci când câinii agresivi mârâie cu alți câini, aceasta poate însemna că doresc să-și arate dominanța sau să se lupte. Unii câini au o dorință mare de pradă și doresc să atace un alt animal cu intenția de a vâna și de a ucide.

Limbajul trupului poate fi rigid și probabil că veți vedea răcnete și dinți scoși. Acest lucru va fi probabil însoțit de o fugă sau de o fugă.

Un câine care mârâie agresiv este periculos. Intenționează să se lupte și să facă rău. Dacă sunteți în lesă, părăsiți imediat zona. Cereți sfatul unui dresor profesionist.

Un câine agresiv va ataca și va provoca răni, ceea ce poate duce, de asemenea, la acțiuni în justiție și la o posibilă eutanasiere. Nu riscați siguranța câinelui dumneavoastră și a celorlalți permițând ca această agresiune să continue.

Fighting Growling – ‘You’re Gonna Get It!’

Mârâitul de luptă poate fi cel mai înfricoșător de auzit. Este important să știți care este diferența dintre mârâitul de joacă și lupta. Atunci când jocul devine prea agresiv sau când un câine nu a fost socializat și nu a învățat să dea dovadă de reținere în joacă, poate duce la o luptă.

Cunoașterea diferenței dintre aceste mârâituri vă va ajuta să opriți situația înainte ca aceasta să se agraveze. O bună parte din acest lucru constă în cunoașterea limbajului corporal. Semnele de jucăușie includ o plecăciune de joc în care partea din spate rămâne în aer în timp ce capul se apleacă în jos, o gură relaxată și deschisă, expunând burta, și dorința de a se întoarce în continuare pentru mai multă joacă.

Semnele că este vorba de o luptă includ părul ridicat pe spate, gura închisă cu buzele încolăcite, urechile ciulite și unul sau ambii câini care încearcă să plece fără dorința de a se întoarce.

Cel mai bun mod de a evita acest lucru este de a preveni o luptă înainte de a începe. Cunoașteți semnele unui mârâit agresiv și părăsiți situația înainte ca câinele să aibă ocazia să atace. Cunoașteți semnele mârâitului jucăuș și când acesta a mers prea departe. Faceți pauze în timpul jocului pentru a lăsa energia să se calmeze.

Dacă se întâmplă ce este mai rău și câinele dumneavoastră este implicat într-o luptă, există mai multe tehnici pe care le puteți folosi pentru a o despărți, dar ar trebui să înțelegeți bine ce înseamnă mârâitul câinelui dumneavoastră, astfel încât să puteți preveni acest lucru.

Durerea mârâie – “Ouch! Mă doare!

Câinii pot mârâi atunci când au o boală sau o rană care le provoacă durere. Este posibil să observați acest lucru mai ales atunci când le atingeți o anumită parte a corpului sau poate că nu vor să fie atinși deloc de teama de a nu le provoca alte răni.

Mârâitul se poate înrăutăți pe măsură ce dumneavoastră sau veterinarul vă chinuiți să aflați sursa durerii și poate fi însoțit chiar de mușcături.

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să cunoașteți semnele de durere la câinele dumneavoastră și să mergeți la un medic veterinar cât mai curând posibil. Ei vor putea să vă ajute să găsiți cauza și să faceți ceva în acest sens.

Încercarea de a afla de unul singur ce este în neregulă poate provoca și mai multă teamă și confuzie câinelui dumneavoastră, așa că este mai bine să nu luați problema în propriile mâini în acest caz. Cățelul tău mârâie pentru a-ți spune că ceva nu este în regulă și este de datoria ta să faci un lucru responsabil și să-l ajuți.

Add Comment