Iată ce trebuie să faci dacă câinele tău este mușcat de un șarpe

În funcție de locul în care locuiți împreună cu câinele dumneavoastră, întâlnirea cu șerpii poate fi de la un vis anxios ocazional la o realitate foarte reală în propria curte, în special în anumite zone din SUA.

Florida și Texas sunt cele două state americane cu cele mai mari rate de mușcături de șarpe. 20 la sută dintre atacurile de șerpi la nivel național au loc în aceste două state. 

În lume există peste 3.000 de tipuri de șerpi, de peste 10 ori mai multe decât numărul de rase de câini. Da, este o diferență destul de mare! Dar nu toți șerpii sunt veninoși – doar aproximativ 600 de specii. Și, din fericire, doar patru tipuri de șerpi veninoși trăiesc în SUA, inclusiv șerpii cu clopoței, șerpii de corali, capetele de cupru și mocasinii de apă.

Cu toate acestea, este întotdeauna bine să fiți pregătiți în cazul în care un șarpe se sperie și vă atacă puiul de blană.

Câine Snakebite Simptomele Snakebite

În cazul în care câinele dumneavoastră a fost mușcat de un șarpe, este posibil să înceapă să prezinte anumite simptome pentru a vă anunța că nu se simte bine. Căutați aceste posibile semne.

 • Urme de mușcături de șarpe (adesea pe fața, gâtul sau picioarele câinelui)
 • Umflături și vânătăi în jurul mușcăturii 
 • Slăbiciune bruscă și colaps
 • Agresivitate nou găsită din partea câinelui din cauza disconfortului provocat de mușcătură
 • Sângerare din cauza mușcăturii
 • Șoc
 • Instabilitate în picioarele din spate
 • Urină cu sânge
 • Diareea
 • Vărsături
 • Salivație excesivă sau salivare din gură
 • Pupile dilatate

Ce trebuie să faceți atunci când câinele dumneavoastră a fost mușcat de un șarpe

În primul rând, sunați imediat medicul veterinar pentru a-l anunța ce s-a întâmplat și pentru a-i spune că sunteți pe drum. Majoritatea animalelor de companie supraviețuiesc mușcăturilor de șarpe dacă sunt îngrijite imediat, în funcție de locul mușcăturii (mușcăturilor) și de susceptibilitatea individuală a câinelui la venin.

Biroul vă poate cere să identificați șarpele fie prin telefon, fie la sosire, ceea ce este extrem de util pentru medicul veterinar, dar nu încercați să încercați să prindeți șarpele în propriile mâini. Dacă sunteți îngrijorat de șarpele aflat pe proprietatea personală, puteți suna la Protecția Animalelor pentru a verifica situația după ce animalul dvs. de companie primește îngrijirea de care are nevoie.

După ce ați sunat la veterinar, dacă bănuiți că mușcătura a fost veninoasă, începeți să aplicați primul ajutor. Este important de știut că aplicarea primului ajutor nu înlocuiește vizita la veterinar, ci o completare. 

 • Clătiți rana cu apă pentru a minimiza efectele veninului.
 • Păstrați rana sub inimă pentru a descuraja răspândirea veninului în alte părți ale corpului.
 • În cazul în care câinele dvs. nu mai respiră, aplicați resuscitarea cardio-respiratorie dacă știți cum. Dacă nu, puteți cere îndrumări atunci când vorbiți la telefon cu medicul veterinar. 

Câine Snakebite Tratamentul Snakebite

În cazul în care câinele dumneavoastră este mușcat de un șarpe neveninos sau de un șarpe veninos care nu a injectat venin (adică o mușcătură uscată), medicii veterinari vor trata ca pe o rană prin înțepare, ceea ce presupune o combinație de curățare a rănii, precum și antibiotice, antihistaminice precum Benadryl și/sau medicamente antiinflamatoare.

Mușcăturile veninoase ar trebui să fie (și vor fi, de îndată ce ajungeți la cabinetul veterinar) tratate ca o urgență medicală. Tratamentul pentru o mușcătură veninoasă depinde de tipul de șarpe care a făcut mușcătura. La fel și prognosticul puiului dumneavoastră.

Mușcăturile de șarpe cu clopoței și de șarpe de corali sunt cele mai periculoase pentru viața câinelui dumneavoastră și necesită administrarea de antivenin, precum și un tratament pentru a preveni șocul. Mușcăturile de cap de cupru sunt tratate de obicei cu o combinație de antihistaminice, antibiotice și terapie cu fluide, care acționează pentru a reduce riscul de hipotensiune și/sau șoc.

“Șocul este o stare care pune viața în pericol, în care sistemul circulator al pacientului începe să se prăbușească”, spune Natalie Marks, medic veterinar la VCA Blum Animal Hospital. “Am putea vedea gingii palide, am putea vedea extremități reci – picioarele, coada și capul încep să se răcească.”

Șocul poate provoca, de asemenea, detresă respiratorie, spune Marks, care poate include nu numai dificultăți de respirație, ci și respirații rapide și dificile. Toate acestea sunt semne care indică faptul că mușcătura a fost, din nou, cel mai probabil, de tip veninos.

Atunci când un animal de companie intră în șoc, un medic veterinar va începe să trateze pentru contrașoc, ceea ce presupune încercarea de a crește tensiunea arterială prin terapia cu fluide, încercând să încălzească câinele pentru a încuraja fluxul sanguin către părțile corpului.

“Și, bineînțeles, cel mai important lucru este antiveninul”, spune Marks.

După ce antiveninul este injectat, medicul veterinar va începe să se concentreze asupra altor părți ale corpului pacientului care ar putea avea nevoie de o atenție suplimentară în urma enveninării, cum ar fi ficatul sau rinichii.

Câine Snakebite recuperare și îngrijire ulterioară

Perioada de recuperare după o mușcătură de șarpe non-veninos este destul de standard, potrivit lui Marks, durând aproximativ 3-5 zile. În acest interval de timp, este important ca părinții animalelor de companie să supravegheze îndeaproape rana înțepată, asigurându-se că țesutul din jurul zonei se vindecă într-un mod sănătos care descurajează infecția.

Din păcate, este posibil ca animalul dumneavoastră de companie să aibă efecte de durată în urma întâlnirii cu un șarpe veninos, dar un medic veterinar vă va putea spune la ce să vă așteptați.

“Dacă pacientul a fost enveninat, atunci trebuie să vedem efectele ulterioare ale organelor”, explică Marks. “Dacă acei pacienți au avut o traumă hepatică, ceea ce noi numim hipoxie, atunci monitorizăm prin analize de sânge și suplimente de susținere a ficatului și dietă pentru a ajuta acel ficat să se regenereze.”

Alte organe, cum ar fi rinichii, pot suferi leziuni ireversibile din simplul motiv că nu se pot regenera așa cum poate face ficatul, așa că atât medicii veterinari, cât și părinții animalelor de companie vor trebui să fie atenți la semnele timpurii ale bolii renale.

De asemenea, medicul veterinar vă poate trimite acasă cu niște antiacide pentru cățelul dumneavoastră, în cazul în care sistemul gastrointestinal a fost șocat din cauza răspunsului la șoc, în funcție de mișcările intestinale și de activitatea intestinală.

În concluzie, supravegheați-vă atent animalul de companie după ce ați fost trimis acasă pentru a vă asigura că orice efecte răsunătoare sunt notate și comunicate medicului veterinar.

Prevenirea mușcăturilor de șarpe viitoare

Întâlnirile întâmplătoare cu șerpi în curtea din spate se întâmplă. La urma urmei, animalele sălbatice se strecoară pe unde vor. Dacă sunteți îngrijorat de faptul că aveți o problemă cu șerpii în curtea din spate, există câteva soluții pe care le puteți explora.

 • Păstrați-vă gazonul tuns la înălțimea minimă. Astfel, șerpii au mai puțin loc să se ascundă și nu le place să fie expuși pentru perioade lungi de timp.
 • Același lucru este valabil și pentru obiectele aruncate la întâmplare prin curte. Țineți obiectele cât mai departe de sol posibil pentru a descuraja șerpii să se strecoare într-un furtun de grădină de rezervă sau într-o grămadă de lemne.
 • Șerpilor nu le plac suprafețele dure și aspre. Pietrele și/sau mulciul pot descuraja șerpii să vă ocupe proprietatea.

În ceea ce privește mersul pe jos sau drumețiile pe teritoriul șerpilor, vă puteți feri pe dumneavoastră și pe câinele dumneavoastră de pericol rămânând pe traseu și ținându-vă cățelul în lesă. Câinii au mai multe șanse de a fi mușcați dacă se împiedică în ierburi mai lungi și zone umbrite în afara unei poteci pavate. Iar șerpii cu clopoței sunt nocturni, ceea ce înseamnă că plimbările pe timp de zi sunt cea mai bună opțiune pentru tine și prietenul tău blănos.

Rămâneți în siguranță acolo!

Add Comment