Este câinele tău tușește? Iată care ar putea fi cauza și când ar trebui să mergeți la veterinar

Nu contează dacă se întâmplă în mijlocul nopții sau după masă: Un câine care tușește este surprinzător. Dar nu este întotdeauna un motiv de alarmă. 

Există zeci de motive pentru care câinele tău ar putea tuși, spune Michael Stone, DVM, DACVIM, și profesor clinician asociat la Școala de Medicină Veterinară Cummings de la Universitatea Tufts. Este posibil ca prietenul tău să fi mâncat ceva greșit sau să fie cu adevărat bolnav.

Dacă tusea câinelui tău este ieșită din comun, este timpul să apelezi la un medic veterinar ca Stone. El îi întreabă pe părinții câinilor despre trei factori principali: durata tusei (de cât timp apare); frecvența (cum tușește câinele tău); și progresia (dacă se înrăutățește).

“Dacă începeți să auziți o tuse, probabil că aș sări imediat pe ea, deoarece nu este un lucru foarte comun”, spune el pentru Daily Paws. 

Tipuri de tuse câine

Atunci când câinele tău tușește, notează cum sună, deoarece acest lucru poate fi util pentru medicul veterinar pentru a înțelege ce se întâmplă cu sănătatea cățelului tău. Luați în considerare fiecare dintre aceste sunete, astfel încât să le puteți descrie veterinarului dumneavoastră:

  • Tuse și căscat
  • Tuse și strănut
  • Tusea de hacking
  • Tuse uscată
  • Claxonarea sau respirația șuierătoare

În cazul în care câinele tău tușește în somn sau tușește mucus și/sau sânge, acestea sunt detalii importante pentru a observa, de asemenea, și ar putea însemna ceva serios – mai ales dacă există sânge.

De ce este câinele meu tușește?

Ar putea fi vorba de vreo 50 de motive, spune Stone. Nu se întâmplă des, dar câinii înghit uneori ceva greșit, la fel ca noi, oamenii, ceea ce îi face să tușească. Dar, de obicei, îți poți da seama când este cazul, deoarece se întâmplă când câinele tău mănâncă și tusea nu ar trebui să dureze. 

(De asemenea, nu vă alarmați dacă câinele dumneavoastră tușește spumă albă. Acesta este un produs secundar al tusei care se va întâmpla uneori, spune Stone. Dar ar trebui totuși să faceți un control al tusei, bineînțeles).

În afară de tusea întâmplătoare sau cauzată de alimente, iată câteva motive comune pentru care câinele tău ar putea tuși:  

Tuse de caniculă

Aceasta este cea mai frecventă cauză a tusei câinelui, spune Stone. Tusea Kennel se răspândește prin aer și pe suprafețe. Cu toate acestea, câinele dvs. este în continuare capabil să ducă o viață în mare parte normală în ciuda tusei, iar medicul veterinar îi poate trata simptomele până când tusea se diminuează.

Colapsul traheal

Sună rău, dar aceasta este o altă afecțiune care provoacă tuse și cu care câinele tău poate trăi. Colapsul traheal afectează de obicei câinii mai mici, cum ar fi Pomeranians și Yorkshire terrier, atunci când traheea lor se aplatizează. Este cronică, dar câinele tău este încă capabil să trăiască așa cum o face de obicei, spune Stone.

Boli de inimă

Nu par să aibă legătură, dar bolile de inimă, cel mai frecvent întâlnite la câinii bătrâni, pot provoca respirație rapidă, precum și tuse. Uneori, bolile de inimă pot fi fatale, dar ochiul neexperimentat ar putea să nu-și dea seama. Medicul veterinar vă poate oferi opțiuni de tratament.

Pneumonie 

Spre deosebire de primele două afecțiuni, pneumonia – deși nu este la fel de frecventă – face câinele dumneavoastră evident bolnav, spune Stone. Asta înseamnă că nu mănâncă, se comportă letargic și, da, tușește. Pneumonia poate fi gravă sau neamenințătoare, dar tot veți dori să vă vizitați veterinarul.

Alte cauze potențiale ale tusei câinelui, deși nu sunt la fel de frecvente, includ gripa canină sau chiar cancerul pulmonar canin. Cu toate acestea, cel mai bine este să cereți medicului veterinar să analizeze tusea și alte simptome de boală ale cățelului dumneavoastră pentru a determina ce se întâmplă cu adevărat înainte de a presupune ce este mai rău.

Cum să tratezi tusea câinelui și să îți ajuți cățelul să se simtă mai bine

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru a vă ajuta câinele care tușește este să apelați la medicul veterinar. Stone a ezitat chiar să ofere opțiuni de tratament la domiciliu, deoarece ar prefera ca oamenii să meargă mai întâi la medicul veterinar.

“Ați putea întârzia un diagnostic grav”, spune el. 

În plus, nu vreți să administrați un tratament greșit pentru câinele dumneavoastră. Medicamentele pentru tuse și supresoarele sunt disponibile pentru câini, dar un câine cu pneumonie are nevoie să tușească pentru a expulza substanța din plămâni. Un inhibitor de tuse poate sta în calea prietenului tău să se simtă mai bine, spune Stone. 

Deci, când este momentul să apelați la medicul veterinar? Stone recomandă să sunați dacă câinele dumneavoastră tușește de mai mult de o oră, dacă nu a mai făcut asta niciodată – sau rar – înainte. El spune că uneori poate afla cauza tusei cu câteva întrebări la telefon, dar ar putea fi necesară o examinare și chiar o radiografie pentru a determina vinovatul.  

De aici, medicul veterinar va decide dacă va prescrie sau nu vreun medicament.

Add Comment