De ce se ridică pisicile?

Dacă trăiți cu un câine, cunoașteți îndeaproape sunetul și mirosul respirației grele a câinelui dumneavoastră. Se pare că le place să o facă chiar lângă fața ta, exact când ești pe cale să te uiți la un alt sezon din serialul tău preferat. Pisicile, pe de altă parte, sunt un pic mai… grijulii… atunci când decid să împartă cu tine mirosul respirației lor. Este mai probabil să simțiți mirosul lor unic atunci când vă linge părul chiar înainte de a adormi, decât atunci când vă respiră greu în față după o sesiune de joacă intensă. 

Pisicile nu gâfâie (ne referim la respirație, nu la pantaloni de pisică și cu siguranță nu la pisici în pantaloni!) în mod constant pentru a-și regla temperatura corpului la fel de mult ca și câinii, dar există momente în care este mai probabil să vă vedeți pisica gâfâind. Este perfect normal să observi că pisica ta respiră mai adânc după ce se bucură de noul lor turn pentru pisici sau în timpul unui joc de pocnit și urmărit. Dar atunci când gâfâitul puternic al pisicii dvs. are loc fără exerciții fizice sau apare brusc, poate fi un motiv de îngrijorare și poate însemna că este nevoie de o vizită la veterinar.

Ce înseamnă când pisica mea gâfâie?

Gâfâitul, sau respirația grea cu gura deschisă, la pisici poate fi un comportament normal dacă apare imediat după o sesiune mare de joacă sau imediat după ce pisicuța face zoom. Dar atunci când apare în momente aleatorii sau chiar în timpul perioadelor de odihnă, poate fi un semn că ceva nu este în regulă.

Ritmul normal de respirație al unei pisici ar trebui să pară constant, cu o rată normală de respirație la pisici fiind de 15-30 respirații pe minut, în funcție de nivelul de activitate al pisicii. O pisică care doarme va avea un ritm respirator mai scăzut în comparație cu o pisică care se distrează copios distrugându-vă plantele proaspăt în ghiveci (pisicile Bergeland ridică labele!).

5 Motive pentru care o pisică va face gălăgie

“Gâfâitul înseamnă că pisica face eforturi foarte mari pentru a reveni la normal. Este necesară evaluarea circumstanțelor imediate pentru a determina ce măsuri trebuie luate”, spune Pam Johnson-Bennett, CCBC, autor și proprietar al Cat Behavior Associates.

Fie că pisica ta tocmai s-a jucat de-a v-ați ascunselea cu acea cutie uimitoare de la Amazon pe care ai uitat să o arunci sau că pisica ta s-ar putea să se fi rănit la o labă după ce ți-a împins laptopul de pe birou, analizăm cinci motive comune pentru care pisica ta poate gâfâi.

1. Joc și exerciții fizice

Atunci când felina ta este excitată și plină de energie, s-ar putea să înceapă să gâfâie. “Este posibil să gâfâie pentru scurt timp dacă sunt înfierbântați de emoție și se joacă din greu, aleargă și sare”, spune Theresa Entriken, DVM, consultant veterinar situat în Leawood, Kan. 

Asigurați-vă că prietenul dvs. de pisică are o mulțime de oportunități de joacă și de îmbogățire în fiecare zi, astfel încât să aibă un corp sănătos și să fie mulțumit din punct de vedere mental. Oferiți-i jucării și jocuri care să le permită să zgârie, să lovească și să alerge, dar asigurați-vă că activitățile sunt bine adaptate la fiecare felină în parte. “Pisicile pot gâfâi atunci când sunt epuizate de o activitate obositoare. Acest lucru poate apărea după ce un părinte de pisică s-a jucat prea energic cu pisica”, spune Johnson-Bennett. 

Aveți grijă să vă lăsați pisica să se odihnească și să se refacă după multe exerciții fizice și monitorizați-o pentru a vă asigura că nu s-a supraîncălzit.

2. Supraîncălzire

Toată goana, urmărirea, zgârieturile și săriturile pe care le face o pisică le face să fie fierbinți. Iar atunci când au fost active pentru o perioadă lungă de timp, se pot supraîncălzi (temperatura corpului lor devine ridicată). În acest caz, pisica ta ar putea avea nevoie să găsească un loc răcoros pe podeaua bucătăriei și ar putea chiar să facă un sploot de pisică (adorabil!).

“Pentru a se răcori, pisicile transpiră puțin prin pernuțele picioarelor, își ling blana, beau apă, stau în locuri umbroase sau se întind pe o suprafață rece pentru a expune mai multă suprafață a corpului lor pentru a elibera căldură și a se răcori”, spune Entriken.

Prietenii noștri felini pot fi predispuși la supraîncălzire, insolație, deshidratare sau epuizare din cauza căldurii, la fel ca și noi – în special atunci când afară este cald, umed sau deosebit de cald. În astfel de situații, fiți foarte atenți la simptome precum:

  • Agitație
  • Letargie
  • Ritmul cardiac rapid
  • Vocalizare
  • Drooling
  • O nuanță cenușie a gingiilor
  • Greață
  • Nu doresc să mănânce sau să bea
  • Nu vrea să folosească litiera
  • împiedicarea atunci când încearcă să meargă

Entriken spune că, dacă pisica dumneavoastră prezintă oricare dintre aceste semne îngrijorătoare, trebuie să fie consultată imediat de un medic veterinar.

3. Stresul

Pisicile, chiar și cu toate poznele lor prostești, nu sunt lipsite de stres. La fel ca și omologii lor canini, pisicile experimentează frica, stresul și anxietatea și exprimă aceste emoții inconfortabile prin intermediul limbajului corporal.

O pisică care poate fi foarte stresată poate respira rapid și superficial, cu gura deschisă (gâfâind). Dacă vedeți că pisica dumneavoastră face acest lucru, poate fi un indicator că există factori de stres semnificativi în mediul de acasă sau că situația actuală o face să se simtă inconfortabil. De exemplu, pisicile pot gâfâi în timp ce se află la cabinetul veterinar, când vin străini în casa dumneavoastră sau când introduceți un nou membru blănos al familiei.

Luați în considerare cauza îngrijorării pisicii dumneavoastră și luați măsuri imediate pentru a vă asigura că pisica dumneavoastră se simte bine și confortabil. Încercați să îi oferiți spațiu și libertate față de interacțiunile nedorite, oferiți-i jucării și oportunități de a se zgâria pe copacul lor preferat, păstrați liniștea în casă, țineți vizitatorii la distanță pentru o perioadă de timp și restabiliți o rutină potrivită nevoilor lor. 

4. Durere

Atunci când o pisică are dureri, este posibil să se angajeze în comportamente care pot părea ieșite din comun sau din context. Vocalizarea, schimbările de dispoziție, lipsa de mâncare, ascunderea, lingerea obsesivă a unei zone a corpului și gâfâitul cu gura deschisă pot fi semne că o pisică are dureri și ar trebui să fie evaluate de un medic veterinar.

Johnson-Bennett notează că durerea ar putea fi cauzată de o accidentare recentă sau de o afecțiune medicală de bază. Pisicile nu ne spun întotdeauna unde le doare și poate fi dificil să identificăm o cauză a durerii, mai ales dacă aveți o pisicuță foarte activă. Dar, dacă credeți că pisica dumneavoastră ar putea avea dureri, indiferent de motiv, acționați.

“Aceasta justifică un control veterinar”, spune Entriken.

5. Starea medicală subiacentă

O pisică care începe să gâfâie excesiv, aparent din senin, sau care pare să gâfâie în momente diferite pe parcursul zilei, s-ar putea să nu se simtă bine și ar putea avea o problemă medicală care necesită atenție imediată. Johnson-Bennett spune că problemele cardiovasculare sau respiratorii pot fi la originea problemei. Alte afecțiuni grave, cum ar fi boalaviermilor de inimă, ar putea fi, de asemenea, o cauză. Nu ezitați să faceți o programare la medicul veterinar dacă observați că pisica dumneavoastră respiră greu sau gâfâie cu gura deschisă atunci când nu s-a jucat pur și simplu.

În timp ce gâfâitul este un comportament normal al câinilor, poate fi anormal și îngrijorător atunci când pisica ta face acest lucru. Dacă nu sunteți sigur de cauza exactă a gâfâielii pisicii dumneavoastră, vizitați medicul veterinar local pentru un control de sănătate și pentru sfaturi excelente despre ce trebuie să faceți în continuare.

“Dacă pisica dumneavoastră gâfâie și nu pare să existe o cauză cunoscută, contactați întotdeauna medicul veterinar”, spune Johnson-Bennett.

Add Comment