De ce se lipesc câinii când se împerechează?

Dacă sunteți nou în domeniul creșterii câinilor, s-ar putea să vă faceți griji prima dată când vedeți canini împerecheați. Se pare că le este greu să se desprindă unul de celălalt după ce fac actul. De ce se blochează câinii în timpul împerecherii? Se numește legătură copulatorie și nu vă faceți griji, este perfect normal. Citește mai departe pentru a afla de ce se întâmplă, ce înseamnă și dacă ar trebui să intervii.

De ce se blochează câinii după ce se împerechează

Câinii se lipesc unul de celălalt ca ultim pas în procesul de împerechere. Este un lucru pe care îl fac aproape toate caninii, inclusiv lupii și vulpile. În timpul actului sexual, o parte a penisului câinelui mascul numit bulbis glandis se umflă și îl împiedică să se scoată. În esență, perechea este blocată împreună până când umflarea dispare.

“Spre deosebire de pisici, care sunt fertile la fiecare 21 de zile, câinii intră în călduri doar de două ori pe an. Dintr-o perspectivă evolutivă, legătura copulatorie îi ajută să profite la maximum de fiecare oportunitate de a produce urmași”, spune Marty Greer, DVM, autor al cărții Canine Reproduction and Neonatology și coproprietar al Veterinary Village din Lomira, Wis. “Îmbunătățește probabilitatea ca materialul seminal să ajungă la ovule, împingându-l înainte și acționând ca un dop pentru a menține materialul seminal în interiorul femelei.”

Cât timp rămân câinii lipiți unul de celălalt după ce se împerechează?

Câinii rămân lipiți unul de celălalt în faza finală a împerecherii timp de cinci până la 45 de minute, spune Greer. Câinele mascul se descăleacă și ajunge să stea spate în spate cu femela. Câinii începători la împerechere pot experimenta un pic de anxietate la faptul că sunt blocați împreună, dar este un proces natural. Ajută-ți câinele să rămână calm și să stea nemișcat până când cei doi se pot separa în siguranță. Acest lucru se va întâmpla de la sine odată ce excitarea câinelui mascul se va diminua.

Înțepenirea înseamnă că femela câinelui este însărcinată?

Cu cât câinii stau mai mult timp lipiți unul de celălalt într-o legătură copulatorie, cu atât mai mari sunt șansele ca sperma să ajungă la ouă. Dar sarcina la câini nu este niciodată garantată, spune Greer: “La fel ca la oameni, nu fiecare împerechere are succes”.

Potrivit American Kennel Club, un medic veterinar poate determina dacă cățelușa dumneavoastră este gestantă cu ajutorul unui examen sau al unei ecografii la aproximativ 25 de zile de la împerechere. De asemenea, este posibil să observați semne de sarcină la aproximativ trei săptămâni după împerechere, cum ar fi:

  • Apetitul mai mare și creșterea în greutate
  • Burtă umflată
  • Sfârcuri mai mari și mai întunecate
  • Vărsături și apetit redus

Dacă sunteți îngrijorat cățelul dvs. a rămas gravidă din greșeală, adresați-vă medicului veterinar cât mai curând posibil pentru a discuta opțiunile.

Pot câinii castrați să se mai înțepe?

Este rar, dar nu imposibil ca un câine castrat să se blocheze atunci când se împerechează cu o femelă. “Este mai probabil dacă câinele dumneavoastră este recent castrat. Asta pentru că este posibil ca el să aibă încă un nivel de testosteron mai ridicat decât va avea mai târziu”, spune Greer. Testosteronul crește apetitul sexual al câinelui și afectează umflarea bulbis glandis. Cu toate acestea, chiar și cu o cantitate mai mică de hormon, câinele dumneavoastră poate fi excitat, poate avea relații sexuale și se poate încheia cu o legătură copulatorie.

Ce trebuie să faci atunci când câinii se blochează în timpul împerecherii

Ai putea fi tentat să încerci să separi câinii atunci când sunt blocați într-o legătură copulatorie în timpul împerecherii. Dar stați puțin: Despărțirea câinilor îi poate răni grav, iar acest lucru nu va împiedica apariția unei sarcini. În schimb, încurajați-vă câinele să rămână calm. Deși privirea câinilor în această poziție ciudată poate fi agonizantă pentru tine, este pur și simplu o parte a împerecherii canine.

Pentru a preveni sarcinile nedorite, țineți câinii masculi departe de câinii femele fertile, astfel încât să nu aibă loc împerecherea. “O femelă este potențial fertilă la patru săptămâni după începerea ciclului de călduri”, notează Greer. “Când scurgerea sângeroasă se disipează, atunci este cel mai fertilă.”

Dar nu uitați că poate fi dificil să țineți un câine mascul de o femelă în călduri… foarte dificil, uneori. Câinii care simt mirosul unei femele pregătite pentru împerechere sunt cunoscuți ca fiind capabili să doboare oameni și să spargă uși și lăzi. Singura modalitate infailibilă de a evita sarcina este să vă sterilizați câinele.

Să-ți vezi câinele blocat în timpul împerecherii poate fi greu de privit, dar nu este dăunător. De fapt, dacă doriți să vă înmulțiți cățelul, o legătură copulatorie este un semn pozitiv – unul care ar putea însemna că în curând vor apărea niște pachete de bucurie în blană.

Add Comment