De ce mă mușcă brusc pisica mea?

Îți mângâi pisica, iar ea face o față de fericire, în mod clar îi place. Dintr-o dată, îți ia mâna în gură. Ce s-a întâmplat?

Pisicile au probleme de proximitate și pot fi suprastimulate destul de repede. Dacă aveți o pisică care lovește și mușcă în timpul unei mângâieri prietenoase, știți deja acest lucru. Într-un minut cere să fie mângâiată, iar în următorul minut îți spune să te oprești – acum! Această schimbare bruscă este adesea rezultatul unor emoții conflictuale. Multe pisici adoră și urăsc să fie atinse. Și care parte a acestui conflict câștigă se poate schimba de la un moment la altul. 

tabby biting hand
CREDIT: ISAVIRA / ADOBE STOCK

Pisicile știu acest lucru despre alte pisici, așa că își limitează contactul fizic prietenos. Tovarășii pisicilor pot dormi unul lângă altul și chiar își pot împleti cozile. Dar nu există nicio atingere activă în acest tip de apropiere; este vorba doar de a fi unul lângă celălalt fără prea multă stimulare. 

Pisicile prietenoase își pot atinge nasul sau fruntea timp de cinci până la 10 secunde. Se pot freca una de cealaltă timp de aproximativ 10-20 de secunde. Se pot linge reciproc pe față și pe cap. Dar atunci când lingerea depășește aproximativ 30 de secunde – se poate transforma într-o încăierare. Chiar și între pisici, puțină mângâiere este de folos. 

Modul corect de a vă mângâia pisica

Putem să ne mângâiem pisicile în stilul felinelor, limitându-ne la cap și gât, menținând sesiunile de mângâiere scurte și bucurându-ne de contactul care vine din apropierea lor fără a le atinge activ. 

Desigur, există pisici care adoră să fie mângâiate la nesfârșit, pisici care pot tolera aproximativ cinci secunde de mângâiere și pisici care se află undeva la mijloc. Totul ține de preferințele personale. Și, sincer – și oamenii sunt așa! Unii dintre noi sunt foarte sensibili la atingere, alții ar putea fi mai puțin sensibili, iar nenumărați alții tind să se situeze undeva la mijloc. 

Când îmi îmbrățișez soțul și încep să mă simt puțin inconfortabil, îi spun: “Iubitule, mi-a ajuns” și ne oprim. Ce s-ar întâmpla dacă m-ar ține în brațe și m-ar obliga să continui să mă îmbrățișez? Aș mai avea încredere în el? Aș vrea să mă îmbrățișez din nou cu el?

Cum să înțelegi semnalele pisicii tale

Pisicile noastre au propriile lor moduri de a spune: “M-am săturat” sau “Nu mă atinge acolo”. Uneori pur și simplu se îndepărtează. Alteori este mai subtil, ca o șoaptă.  

Unele versiuni feline ale lui “M-am săturat” arată sau sună astfel:

  • Ea poate vocaliza (în afară de toarce).
  • Urechile ei pot să se întoarcă pe spate, în lateral sau să fie plate.
  • Este posibil să înceapă să dea din coadă sau să o biciuiască.
  • Pielea i se poate contracta.
  • Pupilele i se pot dilata sau pot arăta ca niște fante.
  • I-ar putea ieși ghearele.
  • Mustățile ei pot ieși în față.
  • Picioarele sau umerii ei pot deveni rigide. 
  • Poate să se uite la mâna ta.
  • Ea poate ridica laba.

Dacă nu țineți cont de aceste șoapte, pisica dvs. trebuie să strige – cu un șuierat, o lovitură sau o mușcătură. 

Pentru a afla semnalul pisicii tale pentru “m-am săturat”, mângâie-o ușor doar atunci când te poți uita direct la ea – nu când te uiți la televizor sau vorbești la telefon. Urmăriți chiar și cea mai mică schimbare a pisicii dumneavoastră. De îndată ce o observați, încetați să o mai mângâiați. Dacă nu sunteți sigur, nu o mai mângâiați oricum.

Dacă nu încetați să o mângâiați imediat ce pisica dvs. semnalează că s-a săturat, nu-i dați de ales decât să agraveze situația. Și apoi, dacă ești mușcat, nu este vina pisicii – ea a încercat să te avertizeze.

Nu uitați să respectați preferințele pisicii dvs.

Ce ar trebui să faceți dacă nu vă puteți da seama ce vă spune limbajul corporal al pisicii dvs. cu privire la limitele sale? Câștigați-i încrederea. Mângâiați pisica de două ori și luați mâinile de pe ea. Dacă ea decide să rămână lângă tine, așteaptă câteva minute și apoi mângâie-o din nou de două ori. Lăsați-o să vrea mai mult. Când va vedea că nu o veți suprasolicita, se va relaxa și veți putea ajunge treptat la câteva mângâieri suplimentare. 

Atunci când înveți preferințele personale ale pisicii tale și le respecți, se întâmplă ceva foarte minunat: Ea începe să permită mai multe mângâieri. Știe că vă veți opri imediat ce vă va cere, așa că se simte mai puțin ambivalentă în această privință. Știe că nu trebuie să recurgă la mușcături pentru a se face înțeleasă, că veți onora semnalele mai mici, mai subtile. Iar asta o învață că sunteți o persoană de încredere. 

Este important să ne amintim că animalele de companie au dreptul de a decide când vor să fie atinse, unde vor să fie atinse și cât timp vor să fie atinse. Pisicile noastre vor să fie asigurate că le vom respecta limitele. Atunci când facem acest lucru, nu este nevoie de mușcături.

Add Comment