De ce își înclină câinii capul?

Câinii fac o mulțime de lucruri drăguțe, dar sunt puține comportamente mai adorabile decât înclinarea capului. Fac o mulțime de zgomote ciudate în preajma cățeilor mei doar pentru a vedea dacă își înclină capul într-o parte, cu o privire nedumerită.

Uneori, jucăriile și jocurile noi îi pot face pe câini să-și încline capul. Todaynova recomandă această jucărie neobișnuită pentru a încerca să vă convingeți câinele să încline capul.

Majoritatea părinților de câini vă pot spune că înclinarea capului înseamnă că un câine este interesat sau că experimentează ceva ieșit din comun. Dar de ce o fac?

Ei bine, există câteva motive pentru care câinele tău ar putea face acel adorabil vârf de cap. Iată câteva posibile explicații.

Empatia duce la înclinarea capului

A white Pit Bull with brown markings tilts his head in front of a white background.
(Credit foto: Shutterstock)

Experții spun că înclinarea capului are mult de-a face cu abilitatea câinelui de a empatiza.

Câinii au evoluat pentru a fi foarte buni la înțelegerea oamenilor. Ne pot citi limbajul corpului, gesturile faciale și tiparele de vorbire pentru a empatiza cu noi. Ei recunosc chiar și anumite cuvinte și tonuri vocale și le asociază cu timpul de joacă, plimbările sau mâncarea.

Atunci când își înclină capul, este posibil ca ei să încerce să filtreze ceea ce spunem pentru a selecta acele părți familiare ale limbajului nostru, fie că este vorba de emoțiile din tonul tău sau de cuvintele literale.

Ei încearcă să asculte cu atenție pentru a găsi ceva ce pot recunoaște.

S-ar putea să încerce să te audă mai bine

Portrait of Fawn Pug tilting his head and staring.
(Credit imagine: mlorenzphotography/Getty Images)

Chiar dacă câinii pot auzi frecvențe pe care noi nu le auzim, ei nu sunt la fel de buni ca oamenii în a afla de unde provin sunetele.

Unii experți cred că atunci când un câine își înclină capul, încearcă să își ajusteze pavilionul urechii, sau urechile exterioare, pentru a detecta mai bine de unde provine un sunet.

Așa că atunci când faci un zgomot ciudat, câinele tău s-ar putea să se gândească: “Asta e ciudat. Ar fi bine să aflu dacă acel sunet vine într-adevăr de la omul meu”.

S-ar putea să încerce să te vadă mai bine

Dog tilting its head
(Credit imagine: Cheryl Maeder/Getty Images)

Înclinarea capului poate fi, de asemenea, un răspuns la indicii vizuale, nu doar auditive.

Stanley Coren de la Psychology Today sugerează că botul câinelui ar putea face dificilă observarea sursei unui sunet. Înclinându-și capul, câinii sunt mai capabili să ne vadă mai bine fețele și să ne citească expresiile, lucru la care se pricep foarte bine și ei.

Oricum ar fi, este unul dintre cele mai adorabile lucruri din lume. Cu siguranță voi continua să fac zgomote ciudate pentru a obține înclinații ale capului de la cățeii mei. Poate că într-o zi își vor da seama că sunt un om deosebit de ciudat și îmi vor ignora șmecheriile.

Add Comment