De ce dau pisicile cu capul?

Îți iubești pisica și, de cele mai multe ori, ești destul de sigur că și ea te iubește. Îi cumpărați nenumărate jucării, îi dați o mulțime de dulciuri preferate și cumpărați un pat pufos după altul. Dar chiar și cu toate aceste scumpe dovezi de afecțiune, pisica ta nu se simte cu adevărat acasă până când întreaga ta casă nu miroase… ca ea. Și asta vă include și pe dumneavoastră. Și aici intervine lovirea capului.

Atunci când pisica ta își atinge ușor fruntea de a ta sau își împinge capul micuț de piciorul tău, ea depune un pic din mirosul ei pe tine. Așa că s-ar putea să simtă că aveți nevoie de un pic mai mult parfum (parfum de pisică). Sau ar putea crede că ați petrecut destul timp în fața Netflix și că este timpul să vă jucați. Ne uităm la cele trei motive principale pentru care pisica ta te lovește cu capul.

Ce înseamnă când o pisică te lovește cu capul?

Dacă sunteți deosebit de norocoși să fiți omul preferat al unei feline prietenoase, s-ar putea să aveți parte de o pisică care să se frece cu capul de al dumneavoastră, să se frece pe fața dumneavoastră. Awww. Uneori, acest comportament de contact cap la cap are o anumită forță în spatele său, simțindu-se ca o lovitură de cap de pisică. Dar termenul corect pentru acest comportament îndrăgit este de fapt head bunting. Head bunting este atunci când o pisică își freacă glandele olfactive de un alt obiect, eliberându-și mirosul pe o nouă suprafață.

3 motive pentru care pisica ta te lovește cu capul, alias “Head Bunting”

Un lucru este sigur. Brățările de cap, atunci când sunt făcute ușor, sunt cele mai drăguțe lucruri. Dar această performanță felină este de fapt bogată în funcție comportamentală.

1. Pisica ta marchează cu mirosul

Fruntea felinelor este moale, pufoasă și plină de glande olfactive. Mirosurile, sau mirosurile, sunt extrem de importante pentru feline (atât cele domestice, cât și cele sălbatice), deoarece le ajută să se implice și să comunice cu mediul înconjurător. Pisicile produc o mulțime de mirosuri și au glande olfactive pe tot corpul – inclusiv pe labele din față, pe partea inferioară a cozii, pe obraji, pe bărbie și buze, precum și pe frunte.

De fiecare dată când o pisică intră în contact cu o suprafață, frecându-și glandele olfactive de aceasta, ea lasă feromoni. Feromonii sunt substanțe chimice care acționează ca niște mici comunicatori între animalele din aceeași specie.

“Pisicile au glandele olfactive pe frunte, iar mișcarea capului spre un om este realizată pentru a depune aceste mirosuri ca o manifestare de afiliere”, spune Pam Johnson-Bennett, CCBC, autor și proprietar al Cat Behavior Associates.

Așadar, atunci când pisica ta începe să te bată pe cap, își lasă intenționat propriul miros pe fața ta. Grijuliu, nu?

2. Pisica ta preferă familiaritatea

S-ar putea să ți se pară ciudat să știi că mirosul pisicii tale este acum pe toată fața ta, dar pentru pisica ta, este un lucru minunat! Acum miroși ca ei! Și într-adevăr, totul în casa ta miroase ca și pisica ta, exact așa cum își dorește ea. Așa că fața ta ar putea fi la fel de bine inclusă. Pisicile vor ca locul pe care îl numesc casă să miroasă familiar, și nimic nu miroase mai familiar decât propriul tău parfum făcut de tine. Depunerea mirosului lor în jurul casei și pe dumneavoastră ajută pisica să se simtă confortabil și relaxată în mediul lor.

“Este un mod afectuos de a combina mirosurile (al tău și al lor) pentru a întări familiaritatea și legătura“, spune Johnson-Bennett.

Nu doar pisicile noastre de casă au acest comportament. Speciile de feline mari, cum ar fi leii, au și ele acest comportament atunci când văd o față familiară sau când se întorc acasă, în trupă, după o partidă de vânătoare. Acest lucru le face să se simtă mai relaxate, lăsându-le să știe că membrii grupului sunt încă prezenți și sunt luați în considerare. 

Într-o casă cu alte animale pe care pisica dvs. le iubește și în care are încredere, s-ar putea să se dea cu capul de câine sau de o altă felină din familie, creând un fel de miros comun reconfortant între animalele de companie.

3. Pisica ta caută atenție

Ai fost la serviciu toată ziua și tocmai ai venit acasă să te relaxezi și să mănânci mâncare nu prea sănătoasă în fața televizorului și iată că apare pisica ta, urcându-se pe laboratorul tău și împingându-și fața încântătoare împotriva ta. Pisica ta ți-a simțit lipsa și vrea atenția ta! Așa că lasă jos delicatesa aia prăjită și oferă-i pisicuței tale puțină iubire. Ar trebui să te simți norocos că te-a ales pe tine (spune pisica ta).

Cum să răspundeți la capul pisicii dvs. de cap Bunting

În majoritatea timpului, atunci când pisica ta îți face semn cu capul, are conotații afectuoase. Dacă ați prefera ca ea să nu aibă acest comportament față de dumneavoastră sau față de micul și zgomotosul om pe care l-ați creat (un bebeluș), ridicați-o ușor pe pisica dumneavoastră și oferiți-i altceva pe care să se frece, cum ar fi un scărpinător bun, un copac pentru pisici sau o jucărie preferată.

Există momente în care se întâmplă ca pisica dumneavoastră să se simtă stresată sau nesigură în situația în care se află. Este important să fiți atent la acest comportament și să fiți conștient de momentul în care se întâmplă. Tocmai ați venit acasă după o zi lungă la serviciu? Sau au venit prieteni noi sau sunt mulți oameni gălăgioși în casă? Contextul contează.

Dacă credeți că pisica dvs. este afectuoasă și dorește să petreacă puțin timp singură, oferiți-i câteva mângâieri lente și blânde – chiar și o mângâiere foarte blândă, apropiindu-vă fața de a ei. Dar dacă pisica dvs. afișează și alte semne de limbaj corporal îngrijorătoare alături de comportamentul de a se încolăci pe cap, cum ar fi ochii mari sau dilatați, urechile lipite de cap, mârâitul, șuieratul, coada încolăcită sau contractată sau încercările de a lovi sau mușca, înseamnă că pisica dvs. nu se simte fericită. Nu continuați să încercați să le atingeți. În schimb, oferiți-i timp de odihnă singur într-o cameră liniștită și luați în considerare ce este diferit în mediul înconjurător care ar putea fi supărător pentru pisica dumneavoastră. Asigurați-vă că locuința dvs. este prietenoasă cu pisicile, cu multe locuri în care pisica dvs. să se scalde la soare, să se cațere, să se ascundă și să doarmă.

Dacă vă găsiți vreodată pisica împingându-și cu forța capul de o suprafață dură sau stând cu capul în jos într-un colț, s-ar putea să nu fie vorba de o “căpățână”. Ar putea fi un indiciu de apăsare a capului, un semn potențial grav că pisica dumneavoastră are o problemă de sănătate și trebuie să fie văzută de către medicul veterinar cât mai curând posibil.

Pisicile sunt creaturi incredibil de sociabile care comunică prin intermediul simțurilor și al limbajului corporal. Întoarcerea capului este doar unul dintre multele comportamente pe care le fac pisicile și care ne lasă intrigați și ne fac să le iubim și mai mult. Data viitoare când pisica dvs. vă “dă în cap”, gândiți-vă la ceea ce poate simți… sau mirosi.

Add Comment