Cum să-ți dai seama dacă câinele tău are dureri și ce poți face pentru a-l ajuta

Unii câini vă vor anunța în mod evident când au dureri, dar alții sunt mai stoici. În general, se consideră că câinii au o toleranță mai mare la durere decât oamenii, iar unii câini vor încerca să își ascundă durerea ca instinct natural de supraviețuire.

Multe dintre semnele care indică faptul că un câine are dureri sunt subtile, așa că este mai ușor să le recunoști dacă știi ce este normal la animalul tău de companie. Fiind conștient de activitățile și comportamentul normal al câinelui dvs. vă va ajuta să recunoașteți schimbările care ar putea indica durere.

Iată câteva semne care indică faptul că câinele dumneavoastră ar putea avea dureri și ce ar trebui să faceți în acest sens.

Șchiopătând

Unul dintre cele mai simple simptome ale durerii este șchiopătatul. Acesta poate fi un semn de rănire, de lăbuță dureroasă sau chiar o reacție la durerea asociată cu artrita.

În cazul în care câinele dumneavoastră este reticent să urce scările, se ridică greu dimineața sau merge rigid, poate fi vorba de dureri de artrită, mai ales dacă este mai în vârstă. Mulți câini suferă de artrită, dar există modalități de a ajuta la ameliorarea durerii. Întrebați medicul veterinar despre medicamente și alte tratamente.

Problemele de mobilitate și schimbările de postură sunt, de asemenea, indicatori ai unei probleme care necesită atenție medicală.

Vocalizare

Cel mai apropiat lucru de a vorbi pentru un câine este scâncetele și scâncetele, iar un câine care strigă de durere încearcă să vă spună că ceva îl doare rău. Examinarea atentă a corpului câinelui dumneavoastră vă poate ajuta să descoperiți unde este durerea.

Un câine care este de obicei vocal poate deveni tăcut atunci când suferă, motiv pentru care este important să cunoașteți comportamentul normal al câinelui dumneavoastră.

Modificările în ceea ce privește frecvența cu care câinele tău latră, se plânge sau face alte vocalize pot fi cu siguranță un semn că ceva nu este în regulă.

Dureri de stomac sau pierderea poftei de mâncare

Nu este întotdeauna ușor să recunoști problemele de burtă la un câine, dar iată câteva semne:

  • Excesivă salivare
  • Greață
  • Vărsături
  • Constipație
  • Diareea

Dacă un câine este rănit, este puțin probabil să mănânce normal. Fiți atenți la pierderea poftei de mâncare care ar putea indica durere de la o afecțiune a stomacului, disconfort oral sau alte afecțiuni.

Dacă durează mai mult de o zi, este necesară o vizită la veterinar.

Panting

O gâfâială excesivă, mai ales atunci când este însoțită de tremurat, poate fi un semnal că câinele dumneavoastră are dureri.

În timp ce gâfâitul este normal pentru câini, ar trebui să observați dacă gâfâie în momente ciudate sau fără motiv. Dacă observați cățelul dvs. gâfâind în mijlocul nopții sau într-o cameră cu aer condiționat, verificați dacă există alte indicii de durere.

Durerea poate provoca modificări ale respirației, inclusiv un ritm respirator neregulat.

Neliniște sau schimbări în obiceiurile de somn

Un câine în durere se poate simți neliniștit și prezintă o incapacitate de a se simți confortabil și de a sta liniștit.

Mersul în ritm alert, reajustarea repetată a poziției sau ridicarea și coborârea frecventă sunt motive de îngrijorare.

Tiparele de somn pot fi, de asemenea, afectate. Un câine suferind poate dormi mai mult decât de obicei sau poate avea dificultăți în a dormi.

Din nou, familiarizarea cu comportamentele normale ale câinelui vă va ajuta să determinați dacă ceva este ieșit din comun.

Modificări în comportament și temperament

Durerea poate schimba comportamentul unui câine și, la fel ca un om, un câine se poate purta morocănos atunci când suferă. Unii câini devin mai agresivi și pot chiar mușca, mai ales când sunt atinși într-o zonă care doare. Este instinctul natural al animalului de a se proteja pentru a preveni alte dureri.

Comportamentele de evitare, cum ar fi evitarea contactului cu oamenii și cu alte animale de companie, sunt frecvente atunci când un câine are dureri. Dacă în mod normal câinele dumneavoastră se bucură să fie atins și brusc face mișcări pentru a vă evita atingerea, este posibil ca durerea să fie vinovată. Acest lucru este uneori asociat cu depresie, letargie și plictiseală mentală.

Alți câini pot căuta mai multă atenție și se pot comporta ca și cum ar avea nevoie de atenție atunci când suferă. Orice schimbare radicală sau bruscă de comportament este un indiciu clar că câinele dumneavoastră are nevoie de asistență medicală din partea unui veterinar.

Ce trebuie să faceți dacă bănuiți că câinele dumneavoastră are dureri

Este important să vă împiedicați câinele să sufere și să evitați ca problemele minore să se transforme în probleme majore. Fiți blând și nu înrăutățiți durerea în timp ce încercați să localizați cauza.

Nu vă administrați singur medicamente câinelui. Medicamentele umane pentru durere și inflamații sunt periculoase și pot fi toxice pentru un animal, mai ales în doze greșite sau combinate cu alte medicamente.

Există mai multe motive pentru care animalul ar putea avea dureri, iar unele dintre ele ar putea indica o problemă mai gravă. Factorii care declanșează durerea cronică, cum ar fi artrita, pot fi gestionați bine cu ajutorul medicului veterinar.

Dacă bănuiți că câinele dumneavoastră are dureri, nu ezitați să cereți imediat ajutor profesionist de la medicul veterinar. Acesta poate forma un diagnostic și poate prescrie tratamentul potrivit.

Aceasta este aproape întotdeauna o opțiune mai bună decât să încerci să tratezi singur durerea câinelui tău. Dacă încercați să faceți acest lucru, ați putea sfârși prin a face mai mult rău câinelui dumneavoastră decât bine. Așa că mergeți la veterinar!

Add Comment