Cum să introduceți un câine la o pisică

Deși în desenele animate sunt adesea prezentate ca dușmani de moarte, câinii și pisicile se înțeleg bine și pot deveni rapid cei mai buni prieteni, mai ales dacă sunt crescuți împreună. Dar dacă aveți un animal de companie care se străduiește să se obișnuiască cu noul frate blănos, folosiți aceste sfaturi pentru a netezi apele înainte ca noul animal să se mute.

6 sfaturi pentru a vă ajuta să introduceți un câine la o pisică

1. Alegeți un câine care a fost testat la pisici.

Dacă adoptați un câine de la un adăpost, întrebați dacă a fost testat pentru pisici înainte de a-l adopta. Un câine care este deja obișnuit cu pisicile va avea mai multe șanse să se înțeleagă cu felina dumneavoastră acasă. De asemenea, luați în considerare rasa sau amestecul pe care îl alegeți. Cei care au un apetit de pradă mai ridicat, cum ar fi terrierii și câinii de vânătoare, s-ar putea să aibă dificultăți în a-și păstra calmul în preajma pisicii dumneavoastră. Rețineți totuși că toți câinii sunt indivizi, în ciuda rasei lor, așa că nu există o regulă strictă cu privire la ce câini se înțeleg cel mai bine cu pisicile. Pisicile mai bătrâne s-ar putea să se adapteze mai greu la un câine nou în casă, așa că este posibil să doriți să evitați stresul nedorit pentru pisica dvs. și să vă abțineți deocamdată de la un câine nou.

2. Creați spații sigure.

Zazie Todd, Ph.D., psiholog social, fondator al popularului blog Companion Animal Psychology și autor al cărții Wag: The Science of Making Your Dog Happy (Știința de a face câinele fericit), recomandă crearea unor locuri sigure în casă în care pisica să poată evada. 

“Asigurați-vă că mediul înconjurător îi permite pisicii să meargă la înălțime sau sub lucruri, cum ar fi în spatele unei piese de mobilier”, spune ea. “Scoateți câteva scaune de sufragerie sau îndepărtați puțin canapeaua de perete.” Aceste zone mici permit unei pisici speriate să facă o fugă rapidă unde câinele nu o poate urmări.

3. Păstrați-vă animalele de companie separate la început.

Este înțelept să vă țineți noul câine într-o cameră separată de pisică. În acest fel, se vor obișnui cu mirosurile și sunetele celuilalt, fără a exista riscul unei întâlniri neplăcute. De asemenea, este o idee bună să puneți câinele într-o cutie ori de câte ori vă lăsați pisica liberă. În acest fel, câinele poate vedea pisica, dar nu va putea să o urmărească. Între timp, pisica dumneavoastră poate explora și verifica noul venit în timp ce el este în siguranță ascuns în ladă.

4. Nu vă așteptați la miracole.

Prezentarea câinilor și pisicilor se aseamănă mult cu o întâlnire: s-ar putea să vă potriviți imediat sau ar putea dura luni de zile. Așa că nu vă grăbiți! Nu vă grăbiți, iar dacă după câteva săptămâni câinele dvs. continuă să dea semne de lătrat, fugărit sau mârâit, probabil că trebuie să apelați la ajutorul unui consultant certificat în comportamentul animalelor.

Kitty and adult dog gaze at each other
CREDIT: FERNANDO TRABANCO FOTOGRAFÍA / GETTY

5. Controlați introducerile între câinele și pisica dumneavoastră.

Înainte de a lăsa câinele și pisica să interacționeze față în față, asigurați-vă că a fost învățat să acorde atenție și să se așeze și să se culce la semnal. Puneți câinele în lesă, cereți-i să se așeze sau să se culce (oferindu-i o mulțime de recompense!) și lăsați pisica să se plimbe. Dacă câinele și pisica se adulmecă ușor unul pe celălalt (sau se ignoră reciproc) este un semn bun că lucrurile merg bine. Tratați-i și lăudați-i pe amândoi pentru comportamentul bun. 

Cu toate acestea, dacă câinele dumneavoastră începe să se uite intens la pisica dumneavoastră, latră sau se plânge de anxietate, redirecționați-i atenția cu o jucărie, o recompensă sau un semnal de a se așeza sau de a se culca, urmat de o recompensă. Vreți să faceți din preajma pisicii o experiență pozitivă pe care câinele dvs. o așteaptă cu nerăbdare.

6. Aveți o grijă deosebită cu pisoii.

Pentru că sunt atât de jucăuși, săritori și neînfricați, pisicuțele se vor adapta mai repede la un nou câine în casă. Cu toate acestea, pentru că sunt atât de mici și active, ar putea fi ușor confundate de câinele dumneavoastră cu ceva ce ar trebui să urmărească sau, mai rău, să apuce. Nu lăsați niciodată un pisoi singur cu un câine până când nu sunteți complet sigur că sunt în siguranță împreună. De fapt, nu lăsați niciodată o pisică, indiferent de vârstă, singură cu un câine nou, decât dacă sunteți acolo pentru a o supraveghea. Atunci când nu sunteți acasă, găsiți spații sigure pentru ca fiecare dintre animalele de companie să fie separat unul de celălalt.

Add Comment