Cum să consolezi pe cineva după ce animalul lor de companie moare

Atunci când animalul de companie al prietenului sau al unui membru al familiei tale moare, acesta va avea parte de durere și tristețe. Este admirabil faptul că vrei să oferi condoleanțe pentru pierderea acestui animal de companie – serios, ești un prieten bun – așa că vom încerca să te ajutăm să-i ajuți pe cei dragi să treacă peste durerea lor.

Nu uitați că ceea ce vreți să auziți în timp ce sunteți în doliu s-ar putea să nu fie același lucru pentru prietenul dumneavoastră. În schimb, întrebați dacă prietenul dvs. are nevoie de ajutor cu ceva, puneți întrebări deschise despre viața animalelor de companie și fiți prezent pentru el în timp ce explorează etapele durerii.

De asemenea, aceasta ar putea fi o experiență nouă pentru dumneavoastră și trebuie să știți că există unele lucruri care, deși par utile, pot fi inutile. Principalul dintre ele: Nu este ceva ce puteți repara.

“Este atât de greu, dar încercați să rezistați cu adevărat impulsului de a face lucrurile mai bine”, spune Leslie Stewart, PhD, consilier licențiat și director al programului de intervenție asistată de animale de la Idaho State University.

Stewart, care face parte și din consiliul consultativ Daily Paws, împreună cu editorul Daily Paws Pet Health and Behavior Editor Haylee Bergeland, CPDT-KA, CBCC-KA, RBT, au câteva sfaturi suplimentare pe care le puteți găsi utile dacă vă consolați un iubit al cărui animal de companie a murit.

Ce să spui atunci când animalul de companie al cuiva moare 

Cel mai important lucru pe care îl puteți face atunci când cineva este îndurerat de pierderea unui animal de companie este să fiți alături de prietenul dumneavoastră. Pentru început, Bergeland spune că puteți oferi un “Cu ce te pot ajuta?” sau un “Îmi pare foarte rău pentru pierderea ta; sunt aici dacă ai nevoie de mine”.

“Este de ajutor doar faptul de a face pe cineva să știe că ești acolo dacă are nevoie de tine”, spune ea.

Discuția cu un prieten sau cu o persoană dragă este o parte importantă a procesului de doliu, spune Stewart. Să-i auziți retrăind amintiri sau povestind despre animalul de companie dispărut îi poate ajuta cu adevărat să se simtă mai bine. În calitate de prieten, asta puteți cere: întrebări deschise care să stârnească amintiri și poate chiar câteva lacrimi.

Oferirea unui mesaj de condoleanțe pentru pierderea unui animal de companie

Dacă nu poți să-ți susții prietenul față în față și vrei să trimiți un mesaj de condoleanțe pentru pierderea animalului de companie al persoanei iubite într-o carte, Bergeland spune că unele citate pot oferi confort, inclusiv aceste idei:

  • “Până când cineva nu a iubit un animal, o parte a sufletului său nu se trezește.”
  • “Un câine nu trăiește pentru toată viața ta, dar îți face viața întreagă.”
  • “Iubirea noastră pentru (câinele/ pisica) nu-și cunoaște profunzimea decât în ceasul despărțirii.”

Alte modalități de a sprijini persoana iubită care se confruntă cu o pierdere de animale de companie

Fixați-le niște mâncare de confort

Atunci când pierzi o persoană dragă, creierul tău intră în “modul de criză”, spune Stewart. Asta înseamnă că poți uita lucrurile normale de zi cu zi, inclusiv mâncatul. Așa că, da, dacă poți pregăti ceva ce știi că prietenului tău îi place să mănânce, fă-o. Poți să i-l aduci acasă și să îl împarți cu el în timp ce vorbește despre pierderea lor. “De asemenea, vă puteți oferi să le aduceți cumpărături… sau să vă oferiți să aveți grijă de copii pentru o seară sau două”, recomandă Bergeland.

Ajutați-l pe cel iubit să-și comemoreze animalul de companie

Stewart recomandă, de asemenea, ca persoanele care își plâng animalele de companie să găsească o modalitate de a le comemora, inclusiv prin ceremonii funerare și de înmormântare. Dacă asta este ceea ce vrea să facă prietenul sau ruda ta, ajută-l să planifice și să execute evenimentul.

Dacă prietenul tău dorește, îl poți ajuta și să facă un colaj de fotografii sau o cutie de amintiri, alte două lucruri pe care Stewart le recomandă părinților îndurerați de animale de companie. 

Acționați

“Să te oferi să fii acolo dacă au nevoie de tine, să te oferi să îi ajuți oricât de mult ar avea nevoie sau să îi însoțești la grupuri de sprijin, etc., toate acestea sunt utile față de a spune doar lucruri precum “Îmi pare rău pentru pierderea suferită”. Oferirea unei acțiuni, în loc de doar cuvinte, este întotdeauna cea mai bună pentru oricine este îndurerat”, spune Bergeland.

Ce să NU spui când moare animalul de companie al cuiva

Chiar și cele mai bune intenții ale noastre pot produce uneori un rezultat greșit. Este chiar firesc să vrem să “reparăm” ceea ce trece prietenul sau persoana iubită, dar ar trebui să evitați acest “reflex de îndreptare”, spune Stewart.

“Din punctul de vedere al celui care o primește, este adesea foarte nefolositoare”, spune ea.

Există, de asemenea, lucruri pe care le putem spune care par utile sau liniștitoare, dar care, de fapt, nu sunt, spune Bergeland. Printre acestea se numără: “Ei bine, le-ai oferit o viață bună” și “Au fost norocoși să te aibă”. Aceasta face să pară că animalele plecate au fost doar un animal de companie, nu un membru al familiei. 

Rețineți că moartea unui animal de companie nu este “similară” cu pierderea celui mai bun prieten sau a unui membru iubit al familiei. Este vorba de pierderea celui mai bun prieten sau a unui membru iubit al familiei, așa că, cu siguranță, nu doriți să mergeți pe calea “este doar un animal de companie”. Acesta este unul dintre cele mai proaste lucruri pe care le poți spune cuiva îndurerat de un animal de companie, alături de fraze precum “Vor mai fi și alți câini/ pisici”. Este insensibil și la limita cruzimii față de cineva care trece printr-o mare pierdere. 

În schimb, oferiți acțiuni și cuvinte mai blânde și mai înțelegătoare, pentru că prietenul dvs. are nevoie de ajutor, chiar dacă s-ar putea să nu recunoască acest lucru.

“Unii oameni nu se simt întregi în relațiile umane, dar găsesc acea plenitudine, acea iubire, în relația cu un animal de companie”, spune Bergeland.

Add Comment