Cum să ajuți un câine sufocant în caz de urgență

Câinii mestecă. Și câinii tușesc. Și, la fel ca și pisicile, uneori este dificil să știi dacă au nevoie doar să își curețe gâtul sau dacă ceva s-a blocat. Când ar trebui ca tusea să fie un motiv de îngrijorare și să vă avertizeze că este posibil ca câinele dumneavoastră să se înece? Și când trebuie să intervii pentru a-ți ajuta cățelul? Poate fi un sentiment foarte înfricoșător să îți privești câinele cum se sufocă și să nu știi ce să faci pentru a-l ajuta.

“Din fericire, este relativ neobișnuit ca un câine să se înece”, a declarat Tristan Daugherty-Leiter, DVM, medic veterinar specializat în medicină de urgență și chirurgie la VCA Veterinary Emergency Service & Veterinary Specialty Center, situat în Middleton, Wis. “Pentru mulți dintre câinii care se prezintă pentru o posibilă obstrucție a căilor respiratorii sau a esofagului, majoritatea sfârșesc prin a fi diagnosticați cu o altă problemă, cum ar fi tusea de canisă.”

Deși este o veste liniștitoare pentru stăpânii de câini de pretutindeni, este important să știți ce să căutați și cum să vă ajutați câinele în cazul în care acesta se sufocă.

Semne un câine este sufocarea

Potrivit lui Daugherty-Leiter, câinii se îneacă cel mai adesea cu coarne de animale, mingi și jucării de mestecat, mai ales dacă sunt capabili să muște bucăți mici din aceste jucării. Așadar, dacă câinele dvs. s-a implicat în aceste activități și începe să tușească – spre deosebire de oameni, acesta este cel mai elocvent semn de sufocare pentru câini – interveniți imediat.

Dincolo de tuse și sunete de sufocare, pot exista și alte semne de suferință la câinele dumneavoastră pe care le puteți urmări, inclusiv salivarea excesivă, mersul pe jos, pipăitul la gură sau frecarea feței sau a botului pe jos. Este posibil să aibă căscaturi sau să aibă repulsii. Sau s-ar putea să auziți scâncete sau fluierături înalte. Dacă are căile respiratorii blocate, este posibil să vedeți că are dificultăți de respirație sau, în cazuri grave, câinele dumneavoastră ar putea chiar să se prăbușească.

Ce trebuie să faceți mai întâi pentru a ajuta un câine sufocat

“Nu intrați în panică și încercați să eliberați căile respiratorii dacă este posibil”, a spus Daugherty-Leiter, oferind cel mai bun sfat proprietarilor de animale de companie.

Acționând rapid, cu calm, încercați să localizați și să îndepărtați mâncarea sau obiectul străin cu ajutorul degetelor. Aveți grijă să fiți precauți de fiecare dată când introduceți mâna în interiorul gurii câinelui, mai ales atunci când acesta este în dificultate, deoarece ar putea încerca să muște. Și nu forțați nimic dacă nu sunteți sigur. Dacă puteți vedea cu ce se îneacă câinele dumneavoastră, dar nu reușiți să îl îndepărtați cu mâinile, puteți lua în considerare manevra Heimlich. “Dacă este necesar, puteți încerca să efectuați o manevră Heimlich, dar disponibilitatea unui câine de a coopera, mai ales în condiții de stres, poate face dificilă efectuarea eficientă a acestei manevre”, spune Daugherty-Leiter. “Le spun proprietarilor de animale de companie să nu piardă timp prețios dacă nu se înregistrează progrese imediate. Odată ce căile respiratorii sunt compromise, starea animalului de companie se poate deteriora rapid.”

Uneori, este posibil să puteți disloca obiecte mai mari prin aplicarea unei presiuni ferme cu ambele degete mari sub maxilarul câinelui la baza gâtului și împingând înainte. Nu uitați să nu lăsați ca administrarea resuscitării cardio-respiratorii sau alte eforturi de salvare a vieții să întârzie aducerea câinelui la veterinar.

În cazul în care câinele dumneavoastră se sufocă grav, cel mai bine este să îl duceți cât mai repede posibil la veterinar sau la un spital veterinar. Odată ajuns acolo, medicul veterinar va confirma dacă câinele dumneavoastră se sufocă sau se confruntă cu o problemă respiratorie. Este posibil să fie nevoie ca câinele dumneavoastră să fie sedat, astfel încât îndepărtarea obiectului să fie mai ușoară. În cazuri extreme și rare de obstrucție completă, medicul veterinar poate efectua o traheotomie pentru a permite aerului să ocolească obstrucția.

Cum să faci manevra Heimlich pe câini

În caz de urgență, urmați acești pași timp de doar câteva minute pentru a vedea dacă vă puteți ajuta câinele care se sufocă. Dacă nu, solicitați imediat ajutorul unui medic veterinar. 

În cazul în care câinele nu stă în picioare și este prea mare pentru a fi ridicat, îl puteți face să se întindă pe o parte. Îngenuncheați în spatele câinelui și găsiți-i cutia toracică, apoi faceți un pumn și plasați-l în punctul moale al diafragmei sub cutia toracică și urmați restul pașilor de mai sus.

Nu uitați, încercarea de a încerca manevra Heimlich poate fi dificilă, deoarece câinele dvs. va fi agitat sau panicat și este posibil să nu fie posibil să îl rețineți în siguranță. Nu doriți să provocați involuntar mai multe daune câinelui dumneavoastră.

Ce trebuie să faceți după ce un câine se oprește de sufocare

După ce ați confirmat că nu se mai sufocă câinele, luați câteva momente pentru ca toată lumea (oameni și animale deopotrivă) să se liniștească. Apoi, poate cel mai important, după orice tip de incident de sufocare trebuie să vă adresați medicului veterinar. “Solicitați neapărat asistență veterinară cât mai curând posibil”, a declarat Daugherty-Leiter. “Consecințele unui episod de sufocare pot fi la fel de grave ca și episodul în sine.”

Medicul veterinar vă poate evalua cățelul. Uneori, atunci când se sufocă, un câine își va mușca limba sau interiorul gurii. De asemenea, câinele dumneavoastră ar putea avea leziuni la nivelul gâtului din cauza obiectului străin și ar putea necesita o bronhoscopie. Dacă a suferit leziuni la nivelul gurii sau al gâtului, este posibil să aibă probleme în a mânca hrana obișnuită pentru câini, dacă nu urmează deja o dietă cu hrană moale. Iar dacă ați efectuat manevra Heimlich, ar trebui să fie verificat dacă nu au suferit traume la nivelul pieptului. Este posibil să aibă nevoie de radiografii pentru a vă asigura că toate obiectele înghițite nu mai sunt blocate. Și va trebui să vă anunțați medicul veterinar dacă câinele a rămas fără oxigen pentru o perioadă de timp.

După evaluare, este posibil ca medicul veterinar să vă trimită acasă cu niște medicamente pentru calmarea durerii sau este posibil ca puiul dumneavoastră să fie nevoit să petreacă o perioadă de timp în spital pentru a se recupera.

Cum să preveniți câinele de la sufocare

Daugherty-Leiter spune că bunul simț este esențial. “Nu vă jucați cu câinele dvs. folosind o minge care ar putea să-i obstrucționeze căile respiratorii. De exemplu, nu folosiți o minge de racquetball pentru a vă juca cu un labrador. Acesta este același motiv pentru care nu hrăniți un copil mic cu struguri întregi. Uneori, proprietarii presupun în mod greșit că un câine “știe” să mestece ceva, dar nu să înghită, însă multe animale de companie pot să nu știe. Cantități mici de prevenție pot face mult”, spune el.

Așadar, tratați-vă casa (și curtea din spate) ca și cum v-ați pregăti să aveți un copil mic care se plimbă și se bagă în tot ce nu trebuie. Nu vă puteți împiedica animalul de companie să pună totul în gură, așa că supravegheați-vă întotdeauna câinele atunci când se joacă cu jucării de mestecat și oase. Dacă aveți un mestecător agresiv în mâinile dumneavoastră, cumpărați întotdeauna opțiuni extra-rezistente. Nu lăsați la îndemâna lor obiecte care pot fi tentante – și periculoase – de mestecat. De asemenea, asigurați-vă că achiziționați hrană pentru câini de dimensiuni adecvate pentru câinele dumneavoastră, tânăr sau bătrân, mare sau mic.

Este interzis să îi dați câinelui oase, în special din carnea pe care ați gătit-o, deoarece este mai probabil ca aceste oase să fie înghițite și pot lua forme nefirești odată ajunse în gura câinelui. De asemenea, puteți face și alte eforturi generale de prim ajutor și de îngrijire de urgență, cum ar fi pregătirea unei truse de prim ajutor pentru animale de companie pentru casa dumneavoastră. Faptul de a fi pregătit vă poate ajuta să vă mențineți echilibrul în cazul în care apare o situație de sănătate dificilă pentru prietenul dumneavoastră blănos.

Add Comment