Ce înseamnă când o pisică te linge (și de ce este important)

Pisicile care își tratează oamenii un pic ca pe o acadea nu este deloc ciudat sau ieșit din comun – dar ce înseamnă când pisica ta te linge? 

Ar putea însemna că pisica ta încearcă doar să te ajute să te menții curat, sau ar putea indica faptul că ai un gust bun. Cu toate acestea, există situații în care lingerea pisicii nu este grozavă și ar trebui să găsești un alt loc în care pisica ta să se lingă.

De ce mă linge pisica mea?

Pisica ta te îngrijește

“Pare a fi un comportament de tip “loose grooming””, spune Amelia Wieber, CPDT-KA, CCBC și membră a Consiliului Consultativ Daily Paws.

Wieber explică faptul că faptul că pisica ta te linge este deosebit de obișnuit atunci când o mângâi. Este un “răspuns afiliat”; tu o îngrijești prin mângâierea ta, iar ea îți întoarce favoarea curățându-ți mâna.

Pisicile se îngrijesc între ele lingându-se, iar Wieber spune că poți testa teoria oprind mângâierea pisicii tale în timp ce ea te linge. Dacă ea continuă să te lingă, probabil că te îngrijește. “Dacă mă mângâi, te voi linge”, spune ea. 

Deși poate nu pare așa, pisicile noastre sunt implicate în bunăstarea noastră emoțională. Probabil că vor și ele să rămânem curați. De fapt, este (uneori) opusul câinilor care ne ling pentru a ne spune să nu le mai mângâiem, spune Wieber. (De cele mai multe ori, însă, acele lingeri de câine sunt sărutări). 

Black and white cat licks person's fingers
CREDIT: JOANNA KERKEL / EYEEM / GETTY

Pisica ta vrea să-ți atragă atenția

De exemplu, dacă treci pe lângă ea cu picioarele goale, pisica ta ar putea scoate limba și ar putea să te atingă, spune Wieber, doar pentru a-ți da de înțeles că este acolo jos. Apoi puteți trece la mângâierile iubitoare de pisică pe care, fără îndoială, le cere.

Ai un gust bun

Nu vreau să fiu ciudat, dar uneori pielea ta are un gust bun pentru pisici, spune Wieber. S-ar putea să fie de la loțiunea pe care o folosești sau poate că transpirația ta este puțin sărată. Pisicile vor linge ceea ce le place, iar uneori acela ești tu, Tasty Tom.

Când lingerea pisicii poate răni și cum să o faci să se oprească

Iată când acest comportament altfel normal al pisicii poate deveni problematic. 

Dacă pisica ta se linge frecvent și în mod compulsiv, poate fi un semn de nervozitate sau chiar o tulburare de anxietate, spune Wieber. Pe lângă faptul că se linge pe sine și pe tine, pisica ta linge ferestrele, materialele plastice și alte lucruri din casă poate indica faptul că ceva nu este în regulă. Sunați medicul veterinar al pisicii dumneavoastră pentru a vă face o idee mai bună despre ce se întâmplă și programați o programare. (Lingerea poate fi, de asemenea, legată de greață, spune Wieber).

Lingerea pisicii poate fi, de asemenea, dăunătoare dacă felinei tale blănoase îi place să te lingă pe cap, spune Wieber. Orice produs pe care îl folosiți pentru a vă coafa părul nu va fi bun pentru pisica dumneavoastră, iar părul în sine poate fi lung și poate ajunge să formeze o obstrucție de minge de păr în sistemul digestiv al pisicii. Dacă bănuiți că s-a întâmplat acest lucru, mergeți imediat la veterinar.

Dar există o modalitate ușoară de a opri acest lucru, spune Wieber. Puteți purta un fel de căciulă când dormiți pentru a împiedica pisica să aibă acces la capul dvs. sau vă puteți separa pe dvs. și pisica pentru a preveni acest comportament. 

De asemenea, poți cumpăra ceva special conceput pentru ca pisica ta să lingă, spune Wieber, cum ar fi un covoraș de lins. Poți întinde mâncarea pisicii tale pe covoraș și, bum, pisica ta are ceva gustos de lins care nu ești tu. 

“Îndepărtați-vă atenția. Nu întăriți comportamentul cu atenția dumneavoastră, ci redirecționați-i atenția”, spune Wieber.

Add Comment