Câinii visează? Dacă da, despre ce visează câinii?

Potrivit Fundației Naționale pentru Somn, câinii noștri petrec aproximativ 12-14 ore pe o perioadă de 24 de ore dormind.

De multe ori, părinții câinilor cred că acele mici mișcări ale picioarelor sau acele mici “yip-uri” care apar în timp ce puii lor dorm au legătură cu lucrurile la care visează câinii lor.

Dar oare câinii visează? Sau aceste mici mișcări sunt complet întâmplătoare? Și dacă visează, despre ce visează?

Câinii visează?

Răspunsul la această întrebare, potrivit majorității cercetătorilor, este că cel mai probabil câinii visează. Matt Wilson, cercetător în domeniul neuroștiințelor la Massachusetts Institute of Technology, a explicat pentru PetMD că câinii au o structură a somnului foarte asemănătoare cu cea a oamenilor.

Câinii, ca și oamenii și alte mamifere, au parte de somnul REM (Rapid Eye Movement), stadiul de somn în care avem vise. Atât oamenii, cât și câinii au niveluri la fel de ridicate de activitate cerebrală în această etapă a somnului, ceea ce sugerează că și câinii visează, la fel ca noi.

În cele din urmă, atât oamenii, cât și câinii au o structură cerebrală, numită Pons Varolli, care paralizează mușchii principali pentru a ne împiedica să ne punem în practică visele. Faptul că și câinii au această structură înseamnă că, probabil, există un motiv pentru a le împiedica să-și pună în practică visele.

Ce visează câinii?

Da, fiziologia creierului oamenilor și a câinilor este incredibil de asemănătoare în timpul somnului, dar ce înseamnă asta pentru conținutul viselor câinilor noștri?

Wilson a efectuat experimente pe șobolani adormiți, iar rezultatele sugerează că visele lor sunt legate de experiențe reale, la fel ca la oameni.

Deși nu a fost realizat un studiu specific pentru câini, Wilson și alți cercetători cred că visele câinilor se bazează și pe activitățile de zi cu zi, cum ar fi poștașul sâcâitor sau pisica de afară care stă la fereastra lui Fido.

Cercetările au sugerat, de asemenea, că unul dintre principalele lucruri pe care le visează cățelul tău ești tu!

Desigur, nu putem comunica direct cu câinii noștri pentru a compara visele noastre cu ale lor, așa că nu există nici o garanție că visează exact în același mod ca și noi. Cercetătorii cred că conținutul viselor câinilor constă în principal din activitățile lor zilnice, dar mărunțite și puse laolaltă în mod oniric.

Cu alte cuvinte, probabil că sunt asemănătoare cu visele noastre; povești dezarticulate care au sens în timp ce visezi, dar care nu au un flux narativ atât de clar pe cât credeai odată ce te-ai trezit.

Visele câinelui meu sunt “normale”?

Tremuratul picioarelor, scâncetele și mârâielile în timpul ciclului REM al câinelui sunt complet normale.

De asemenea, câinii au tendința de a se mișca puțin mai mult în somn, așa că, chiar și atunci când văd ceva atât de ciudat precum “alergatul în somn”, tot intră sub umbrela tiparelor “normale” de somn.

Dacă aveți impresia că câinele dvs. se mișcă prea mult sau că are convulsii în timpul somnului, consultați medicul veterinar pentru a vă asigura că totul este în regulă în lumea viselor.

Pot să-mi trezesc câinele care doarme?

Trezirea câinelui în timp ce se află în mod clar într-un ciclu REM nu îi va face rău, dar l-ar putea speria.

În cazul în care câinele dumneavoastră este predispus la anxietate sau la agresivitate provocată de surprize, ar putea fi în interesul dumneavoastră să lăsați pur și simplu câinii să doarmă.

Pe de altă parte, în cazul în care câinele pare neliniștit sau ca și cum ar avea un vis urât, puteți încerca să vorbiți cu el cu blândețe sau să-i mângâiați blana. Puteți chiar să vă puneți mâna aproape de nasul lor, astfel încât să vă simtă mirosul și să se simtă reconfortat. Încercați să vă scoateți câinele din coșmar fără să-l treziți brusc.

Add Comment