Ar trebui să vă lăsați câinele să mănânce brânză?

Fie că înghițiți o felie de pizza, fie că vă înfruptați din câteva cuburi de cașcaval, este posibil ca și cățelușul tău să fi pus ochii pe gustarea ta cu brânză, insistând asupra faptului că împărțirea înseamnă grijă.

În timp ce prietenul tău blănos continuă să se holbeze, te poți întreba: “Pot mânca câini brânză?”. 

Sigur că pot! Dar, ca orice alt răsfăț, este mai bine cu moderație și ar trebui evitată dacă ridică probleme pentru cățelul tău.

Este brânza bună pentru câini?

Brânza este un aliment bogat în substanțe nutritive, cum ar fi vitaminele A, B-12, K-2, precum și în acizi grași omega-3. Pentru noi, oamenii, este o modalitate excelentă de a ne satisface aportul zilnic de calciu, proteine și grăsimi.

Și în timp ce noi – împreună cu câinii noștri – știm cu toții că brânza are un gust bun, este bine să o mănânce câinii?

“O cantitate mică de brânză este, de obicei, OK pentru majoritatea câinilor, dar probabil că cel mai sigur este să evitați brânza din cauza potențialelor tulburări (G.I.)”, spune Laura Robinson, medic veterinar și consilier veterinar al Pawp. “Animalele de companie nu au la fel de multă lactază – o enzimă care ajută la digerarea produselor lactate – ca și noi. Prin urmare, alimentele care conțin lactoză pot provoca diaree, vărsături, greață și apetit scăzut.”

Aceste tipuri de alimente, adaugă Robinson, pot provoca uneori chiar pancreatită din cauza conținutului ridicat de grăsimi, ceea ce ar putea contribui la obezitate și la alte probleme de sănătate.

Cel mai bine este să vă consultați cu medicul veterinar pentru a afla dacă câinele dvs. poate mânca brânză în siguranță și cât de multă brânză este o cantitate sigură în funcție de mărimea, rasa și alți factori de sănătate.

Ce tipuri de brânză sunt sigure pentru câini?

Brânza vine în toate formele, texturile, culorile și chiar vârstele diferite. Cu atât de multe opțiuni, poate fi stresant să descifrezi care brânzeturi sunt sigure pentru a vă hrăni câinele.

În plus față de nivelurile scăzute de lactoză, Robinson spune că brânzeturile care conțin puține grăsimi sunt mai sigure pentru hrana câinilor decât brânzeturile obișnuite. Iată doar câteva alegeri mai inteligente dacă aveți de gând să vă hrăniți câinele cu brânză.

Brânză de vaci

Brânza de vaci cu conținut scăzut de grăsimi este o alegere sănătoasă pentru a-l hrăni pe Fido, deoarece are puțină lactoză în comparație cu majoritatea celorlalte tipuri. De asemenea, este o sursă excelentă de proteine și calciu.

Mozzarella

Te întrebi dacă poți împărți brânza cu câinele tău? Avem vești bune! Mozzarella este o altă opțiune sigură pentru a-i da cățelului tău, deoarece este mai săracă în grăsimi și sodiu în comparație cu brânzeturile obișnuite. 

Brânză elvețiană

Dacă brânza elvețiană este una dintre preferatele tale și te face să spui “holey moley”, vei fi încântat să afli că este sigură pentru prietenul tău cu patru picioare, deoarece are un conținut scăzut de lactoză.

Brânză Cheddar

Cunoscută ca fiind una dintre cele mai populare brânzeturi, brânza Cheddar este o opțiune bună de luat în considerare pentru a-i da câinelui dumneavoastră, deoarece este, de asemenea, o brânză care are puțină lactoză.

Brânzeturi pentru a evita să dai câinele tău

Există anumite brânzeturi care pot fi date câinelui în siguranță, dar, pe de altă parte, există altele care sunt absolut interzise. Cu cât brânza este mai veche, mai mucegăită și mai ierbacee, cu atât mai mult trebuie evitată.

Brânză albastră

Brânza albastră poate prezenta mai multe riscuri pentru câinele dumneavoastră, spune Robinson. “Brânza albastră conține mucegai, care poate fi toxic pentru câini și poate provoca lucruri precum convulsii și vărsături”, notează ea.

Brânzeturi cu ierburi, usturoi și alte condimente

“Brânza cu ierburi și legume, cum ar fi arpagic sau usturoi, sunt toxice pentru câini”, spune Robinson. “Usturoiul și arpagicul pot afecta celulele roșii din sângele câinelui și pot cauza probleme grave de sănătate.”

Brânză de capră

Laptele de capră conține mult mai multă lactoză decât laptele de vacă, ceea ce face ca brânza să fie bogată în lactoză și în grăsimi și să fie evitată.

Brie

Similar brânzei de capră, brie are un nivel ridicat de lactoză și grăsimi. Este o brânză bogată care probabil va deranja stomacul câinelui dumneavoastră.

Brânză Feta

O altă brânză care ar trebui să fie omisă – feta. Această brânză nu numai că este bogată în lactoză și grăsimi, dar este și bogată în sodiu.

Cât de mult este prea multă brânză?

Noi, oamenii, putem mânca brânză toată ziua, în fiecare zi. (Presupunând că nu suntem intoleranți la lactoză.) Dar când este momentul să spunem “Nu mai mâncați brânză, vă rog” când vine vorba de partenerul canin? 

“Câinele tău nu ar trebui să mănânce mai mult de câteva bucățele mici de brânză în fiecare zi”, spune Robinson. 

Acest lucru va depinde, desigur, de toleranța la lactoză și de mărimea câinelui dumneavoastră. Ea continuă: “Unii câini nu pot suporta deloc brânza. Câinii mai mari pot suporta puțin mai mult, iar cei mici pot suporta mai puțin”.

“În general, orice hrană separată de hrana normală a câinelui dumneavoastră nu ar trebui să reprezinte mai mult de 10% din caloriile pe zi”, recomandă Robinson.

Folosind brânză pentru a ajuta câinele dumneavoastră să ia medicamente

Câinele tău se teme să își ia medicamentele? Fă-o o experiență mai plăcută pentru tine și pentru cățelul tău cu niște brânză!

Robinson recomandă să “alegeți o brânză cu conținut scăzut de grăsime… cu cât este mai moale și mai maleabilă, cu atât mai bine, astfel încât să puteți plasa pastila în interiorul brânzei. Apoi, striviți brânza în jurul pastilei astfel încât câinele să nu o poată mirosi sau vedea”.

Ea adaugă: “Uneori, cel mai bine este să îi dai câinelui tău mai întâi brânză fără tratament, iar la a doua mușcătură, să i-o dai cu brânză, astfel încât să fie mai puțin suspicios după ce a mâncat-o pe prima fără medicament.”

Add Comment