Anxietate de zgomot la câini: simptome, cauze, și 5 moduri de a o trata

Anxietatea de zgomot la câini este o fobie sau un sentiment puternic de teamă în jurul zgomotelor puternice, cum ar fi sunetele de la focuri de artificii sau furtuni. Aceasta poate avea ca rezultat multe comportamente anxioase sau chiar poate determina câinii să fugă de frică și să se rătăcească.

Atunci când copiii mici aud un zgomot înfricoșător noaptea, ei aleargă adesea la părinți. Răspunsul este de obicei ceva de genul: “Nu-ți face griji, a fost doar un tunet”. Sau: “A fost doar un zgomot, nu trebuie să te sperii de nimic”.

Din păcate, pentru un câine care se teme de zgomot, nicio explicație sau consolare nu va fi de ajutor. Anxietatea legată de zgomot este o problemă foarte frecventă pentru câinii din întreaga țară. Estimările variază, dar undeva între 5 milioane și 15 milioane de câini suferă de anxietate de zgomot suficient de severă pentru ca oamenii lor să caute ajutor.

În cazul în care câinele dvs. suferă de frica de zgomote puternice, există opțiuni disponibile pentru a ajuta la ameliorarea stresului. Trebuie să vă consultați cu medicul veterinar pentru un diagnostic și un plan de tratament adecvat înainte de a încerca să remediați problema pe cont propriu.

Iată ce ar trebui să știți despre anxietatea canină legată de zgomot, inclusiv simptomele, cauzele și tratamentele.

Simptomele de anxietate de zgomot la câini

Anxietatea de zgomot poate avea ca rezultat multe simptome și are diferite niveluri de severitate pentru câini.

La capătul mai puțin extrem al spectrului, frica de tunete poate provoca doar câteva tremurături și o agățare de om. La cealaltă extremă, poate provoca alergare panicată, mestecat distructiv, defecare în casă sau chiar sărituri prin geamuri de sticlă!

Iată câteva simptome care pot varia ca severitate în funcție de nivelul de anxietate al câinilor:

 • Tremurând sau tremurând
 • Pacing
 • Gâfâit sau salivat, chiar și fără a face exerciții fizice
 • Își bagă coada între picioare
 • Împingându-și urechile înapoi
 • Ochi mari
 • Se agață de oamenii lor
 • Ascunderea sau lașitatea
 • Refuză să se miște, uneori până la punctul de a părea catatonic
 • vocalize neobișnuite (lătrat, scâncete etc.)
 • Accidente de oliță, chiar dacă un câine este altfel housebroken
 • Comportamente distructive, cum ar fi mestecatul, săpatul sau zgârierea
 • Să fugă sau să încerce să scape din casă sau din situație

Unii părinți de animale de companie nici măcar nu sunt conștienți că un comportament nedorit pe care îl observă este de fapt cauzat de anxietatea legată de zgomot.

De exemplu, câinele dvs. se supără când faceți fotografii cu blițul? Poate fi vorba de anxietate față de zgomot! Blițul poate aminti câinelui dvs. de fulgere, ceea ce poate declanșa în el sentimentul de teamă că se apropie o furtună.

Cauze & Declanșatori de anxietate zgomot la câini

Determinarea a ceea ce a cauzat anxietatea câinelui dvs. de zgomot poate fi dificil de identificat. Cu toate acestea, este posibil să puteți urmări începutul anxietății câinelui dvs. până la un incident traumatic, cum ar fi faptul că ați fost prea aproape de un foc de artificii sau prea aproape de un fulger și de trosnetul care a urmat.

Iată câteva declanșatoare comune de anxietate de zgomot la câini:

 • Furtuni
 • Focuri de artificii
 • Adunări zgomotoase
 • Sunete de la televizor, radio sau alte dispozitive
 • Zgomote de la aparatele electronice, cum ar fi cronometrele, alarmele de fum sau sistemele de securitate ale casei
 • Alarme de incendiu
 • Sirene de avertizare, cum ar fi sirenele de tornadă
 • Ambulanțe, mașini de poliție sau camioane de pompieri
 • Traficul auto sau avioanele
 • Alți câini care latră

Câinele dumneavoastră poate avea, de asemenea, o predispoziție genetică pentru anxietatea legată de zgomot. Studiile au arătat că anxietatea față de zgomot apare la unele rase, cum ar fi Collie, Golden Retriever și Ciobănesc german, mai mult decât la altele.

Pentru unii câini, anxietatea de zgomot apare treptat și se agravează pe măsură ce îmbătrânesc, fără niciun motiv aparent. Pentru alți câini, aceasta apare încă din copilărie și rămâne cu ei.

Un lucru asupra căruia majoritatea experților sunt de acord atunci când vine vorba de anxietatea provocată de zgomot este că mângâierea, răsfățarea sau consolarea câinelui atunci când prezintă simptome poate agrava problema. Cel mai probabil, câinele dvs. va interpreta comportamentul dvs. ca fiind: “Vezi, chiar am de ce să mă îngrijorez!”.

Este important ca persoanele din jurul câinelui să se comporte normal în timpul evenimentelor care declanșează anxietatea câinelui. De fapt, o posibilă cauză a anxietății cauzate de zgomot este, în primul rând, faptul că oamenii câinelui manifestă nervozitate sau teamă față de un anumit tip de zgomot.

Majoritatea câinilor sunt foarte sensibili la stările de spirit ale oamenilor lor. Dacă un părinte de animal de companie se teme de tunete, câinele poate să se molipsească de acest lucru și să dezvolte, de asemenea, un comportament temător.

Tratamente pentru anxietate de zgomot la câini

Înainte de a încerca să vă tratați câinele pentru anxietate de zgomot pe cont propriu, trebuie să vă consultați medicul veterinar pentru un diagnostic profesional și sfaturi de tratament.

Diferite tratamente funcționează pentru diferiți câini. Nu există nicio garanție că o singură alternativă este cea mai bună pentru câinele dumneavoastră. Medicul veterinar vă poate ajuta să vă explorați opțiunile în siguranță.

În afară de eficacitatea reducerii simptomelor, există și alte aspecte care trebuie luate în considerare atunci când se evaluează ce tratament poate funcționa cel mai bine. Unele tratamente pot consuma foarte mult timp pentru părinții animalelor de companie. Alte tratamente pot deveni foarte costisitoare și prezintă riscuri de efecte secundare.

De asemenea, nu este neobișnuit ca o combinație de tratamente să fie în cele din urmă cea mai eficientă pentru un anumit câine. Iată cinci opțiuni pe care ar trebui să le discutați cu medicul veterinar.

1. Schimbați mediul înconjurător al câinelui

Există lucruri simple, de “bun simț”, pe care le puteți încerca, dacă sunt fezabile pentru circumstanțele dumneavoastră. Iată câteva modificări ușoare ale mediului pe care le puteți face pentru a reduce anxietatea câinelui dumneavoastră:

 • Creați un refugiu sigur pentru câinele dumneavoastră, cum ar fi o ladă acoperită cu o pătură, sau găsiți o locație care să reducă nivelul de zgomot.
 • Dați drumul la muzică ușoară sau la televizor pentru a ajuta la mascarea zgomotului problematic.
 • Dacă știți că urmează un eveniment, cum ar fi o furtună sau focuri de artificii, oferiți-i câinelui dvs. multă mișcare înainte. Acest lucru poate ajuta la arderea energiei care, altfel, ar merge spre comportamente anxioase.

Niciunul dintre aceste tratamente nu are, de obicei, rezultate spectaculoase, dar pot ajuta la reducerea simptomelor.

2. Învelitori de presiune

Acesta este un tratament surprinzător de simplu și eficient pentru mulți câini. Un “înveliș de presiune” este orice lucru care se înfășoară în jurul trunchiului și pieptului câinelui pentru a oferi o presiune constantă și ușoară.

De ce funcționează? Nimeni nu știe cu siguranță, dar probabil că este o combinație de a face câinele să se simtă liniștit și în siguranță, în timp ce îi distrage atenția de la concentrarea asupra a ceea ce îi este frică.

Puteți încerca să vă confecționați singur unul dintr-un tricou de dimensiuni adecvate sau puteți cumpăra un Thundershirt. Bandajele de presiune prezintă adesea rezultate bune la prima utilizare, însă unii câini au nevoie de două, trei sau mai multe utilizări înainte de a observa reducerea sau eliminarea simptomelor.

3. Modificarea comportamentului

Desensibilizarea este cea mai frecventă modificare comportamentală încercată pentru anxietatea legată de zgomot.

Pe scurt, începeți prin a expune câinele la un nivel scăzut de zgomot care îl deranjează într-un mediu controlat. Pe măsură ce se obișnuiește cu el, creșteți nivelul din ce în ce mai tare în timp, până când învață să tolereze adevărata problemă.

Dacă doriți să încercați, sunt disponibile mai multe cărți pe această temă. Cu toate acestea, cel mai bine este să vă consultați cu medicul veterinar și, eventual, cu un specialist în comportamentul animalelor de companie pentru cele mai eficiente rezultate.

4. Medicamente

În cazul în care anxietatea câinelui dumneavoastră este destul de gravă, există o varietate de medicamente pe bază de prescripție medicală pe care medicul veterinar le poate sugera.

Unele sunt administrate în mod regulat pe toată durata vieții câinelui. Altele se administrează doar în momentul unui eveniment de anxietate. Uneori se utilizează o combinație de medicamente.

Dacă urmați această cale, asigurați-vă că vă întrebați medicul veterinar despre orice riscuri potențiale și efecte secundare ale medicamentelor pe care le luați în considerare.

Mulți părinți de animale de companie folosesc medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi Benadryl, pentru a-și seda câinii. Nu ar trebui să faceți acest lucru fără să vă întrebați mai întâi medicul veterinar.

5. Feromoni și suplimente

Unii părinți de animale de companie aleg să își trateze câinii cu remedii mai naturale, care pot include feromoni și suplimente menite să mențină câinii calmi. Acestea pot prezenta alternative la medicamente care, de multe ori, nu provoacă la fel de multe efecte secundare.

Mai multe produse de pe piață emit feromoni naturali care pot avea un efect calmant și liniștitor asupra câinilor. Acestea pot veni sub formă de coliere, difuzoare, spray-uri și multe altele.

Multe suplimente de calmare sub formă de pastile de mestecat, aditivi sau picături pot ajuta, de asemenea, unii câini. Adresați-vă medicului veterinar pentru recomandări.

Add Comment