9 Lucruri de făcut atunci când câinele tău moare pentru a te ajuta să treci prin tranziție

Nu este niciodată ușor să-ți iei rămas bun de la un prieten bun, mai ales de la cel care ți-a fost prietenul tău și partenerul tău constant. Dacă câinele dumneavoastră se apropie de ultimele sale zile sau a murit recent, s-ar putea să vă simțiți copleșit. Este greu să gândești limpede atunci când ți se rupe inima. Nu-ți face griji, prietene – nimeni nu se așteaptă ca tu să o ai cu totul. Dar dacă ești în căutarea unor îndrumări pentru a trece peste asta, iată o listă de pași pentru ca tu să știi exact ce trebuie să faci atunci când câinele tău moare.

Cum să te pregătești pentru moartea câinelui tău

Nu este întotdeauna posibil, dar dacă aveți timp înainte de moartea câinelui dvs. să faceți câteva lucruri, veți avea o tranziție mai ușoară.

1. Puneți întrebări

În cazul în care câinele dumneavoastră are o afecțiune sau pur și simplu îmbătrânește, discutați cu medicul veterinar despre schimbările care pot apărea pe măsură ce trece timpul. Știind la ce să vă așteptați vă poate ajuta să vă pregătiți pentru modul în care veți face față provocărilor viitoare.

De asemenea, este bine să purtați un dialog despre eutanasia animalelor de companie (eutanasierea câinelui) și despre modul în care medicul veterinar efectuează acest serviciu, precum și despre opțiunile ulterioare, cum ar fi înmormântarea și incinerarea. De obicei, medicii veterinari colaborează cu companii care oferă aceste servicii după ce câinele dumneavoastră moare. De asemenea, puteți contacta alți furnizori specializați în îngrijirea la sfârșitul vieții (cum ar fi medicii veterinari care efectuează eutanasia la domiciliu) pentru a afla mai multe despre serviciile lor.

“Nu vă simțiți niciodată prost să puneți întrebări despre cum va fi tratat animalul dumneavoastră de companie”, spune Haylee Bergeland, CPDT-KA, RBT, expert în sănătatea și comportamentul animalelor de companie pentru Daily Paws. “Este animalul tău de companie, membrul tău de familie, și nu ar trebui să eziți în a afla fiecare detaliu pe care vrei să îl știi.”

2. Sprijiniți-vă pe medicul veterinar

Cea mai grea decizie pe care va trebui să o iei vreodată ca părinte de animal de companie este dacă și când să îți eutanasiezi câinele. Numai dumneavoastră puteți determina răspunsul corect la această întrebare, dar este util să aveți un aviz de specialitate din partea medicului veterinar.

Un lucru esențial de luat în considerare este dacă câinele dumneavoastră suferă. Medicul veterinar vă poate spune dacă ați epuizat toate opțiunile pentru a vă face câinele să se simtă mai bine. De asemenea, puteți discuta dacă are sens să continuați testele și tratamentul dacă starea animalului dvs. de companie se va deteriora în mod inevitabil.

3. Aveți un plan

Probabil că veți ști mai bine cum ați dori să fie ultimele zile ale câinelui dvs. după ce veți face câteva cercetări. Având în minte un plan de sfârșit de viață ar putea include: 

  • Când are sens eutanasia pentru dvs. și pentru animalul dvs. de companie (de exemplu, dacă nu mai poate merge)
  • Cine va efectua eutanasia 
  • Unde ați dori să se întâmple (de exemplu, la clinica veterinară, acasă sau în parc)

Dar Bergeland spune că este important să înțelegem că, uneori, lucrurile nu merg conform planului. “Fă tot ce poți în situația care ți se oferă. În orice caz, animalul tău de companie își va aminti cât de mult l-ai iubit și cât de mult te-a iubit el pe tine, iar asta este cu adevărat ceea ce contează cel mai mult.”

4. Petreceți timp de calitate cu câinele dumneavoastră

Timpul este resursa noastră cea mai limitată. Nu poți obține mai mult din el atunci când dispare. Așa că prețuiți momentele pe care le mai aveți alături de prietenul dumneavoastră cu patru picioare. Faceți acele lucruri pe care animalul dvs. de companie adoră să le facă cu dvs.

Câinele tău trăiește pentru a aduce o minge, dar nu mai este în stare să o facă? Încercați să-i rostogoliți mingea pe jos sau lăsați-l să se joace cu ea în gură. Dacă plimbările prin cartier nu sunt posibile, luați în considerare posibilitatea de a vă încărca cățelul într-un cărucior pentru câini sau într-o căruță pentru a lua aer curat. 

Orice moment petrecut împreună este bun, chiar dacă este vorba doar de a fi în aceeași cameră. Prezența ta îl va liniști pe cățelul tău.

small dog puts head in book on owner's lap
CREDIT: FLY_DRAGONFLY / ADOBE STOKE

5. Anunțați-vă locul de muncă

Dacă aveți o idee despre momentul în care credeți că vă va muri câinele, ar fi bine să vă anunțați serviciul, recomandă Bergeland. În acest fel, ei vor fi anunțați din timp că s-ar putea să aveți nevoie de timp liber în curând.

Ce trebuie să faceți atunci când câinele dumneavoastră moare

Iată care sunt pașii pe care îi puteți face pentru a încheia, pentru a vă liniști și pentru a onora memoria animalului dumneavoastră de companie.

6. Stabiliți ce servicii doriți

Dacă nu v-ați hotărât încă ce vreți să faceți cu animalul dumneavoastră de companie după ce acesta moare, acum este momentul să faceți această alegere. Dacă animalul dumneavoastră de companie a fost eutanasiat, medicul veterinar care a efectuat serviciul ar trebui să vă ofere informații despre opțiunile dumneavoastră. Incinerarea este cea mai frecventă, deoarece ordonanțele orașelor și localităților nu permit, de obicei, înmormântarea câinilor la domiciliu. Înmormântarea poate fi o opțiune dacă există un cimitir local pentru animale de companie.

7. Ce trebuie să faceți dacă câinele dumneavoastră moare în mod natural acasă

În cazul în care câinele dumneavoastră a murit pe neașteptate acasă, puteți contacta medicul veterinar pentru sfaturi, dar este probabil mai ușor să mergeți direct la un cimitir pentru animale de companie sau la un crematoriu. În oricare dintre cazuri, va trebui să vă transportați animalul de companie la unitatea lor. Dacă nu vă puteți permite servicii de îngrijire a cadavrului, medicul veterinar sau centrul de control al animalelor pot dispune de el pentru dumneavoastră, spune Bergeland. De obicei, acest lucru se face printr-o incinerare comună (de grup).

8. Acordă-ți timp să jelești

Animalele de companie fac parte din familie. Așadar, este perfect normal să plângi atunci când îți moare câinele. Acordă-ți grație și permisiunea de a jeli, înțelegând că va dura ceva timp pentru a te vindeca. Nu grăbiți procesul, spune Bergeland. Tu (și animalul tău de companie) meritați această perioadă de doliu.

9. Găsiți asistență

De multe ori, împărtășirea durerii cu prietenii și familia care ne sprijină ajută să ușurăm povara morții animalului de companie. De asemenea, în comunitățile online puteți găsi iubitori de animale de companie care înțeleg prin ce treceți. Sau puteți întreba medicul veterinar dacă există un grup local de sprijin pentru doliu al animalelor de companie sau o linie telefonică de urgență.

“Dacă vă este greu să faceți față pierderii, nu vă temeți să căutați ajutor”, recomandă Bergeland. “Găsiți grupuri de sprijin pentru animale de companie sau lucrați cu un consilier sau cu un asistent social. Important este să discutați cu cineva care vă poate ajuta să recunoașteți și să procesați ceea ce treceți.”

10. Onorează-ți prietenul

Pentru mulți părinți de animale de companie, poate fi de ajutor să creeze un suvenir de durată care să aducă un omagiu locului special pe care câinii lor l-au avut în inimile și în viața lor. Căutați pe internet și veți găsi numeroase modalități de a face acest lucru. Unele idei includ expunerea cenușii animalului de companie într-o urnă, comandarea unor lucrări de artă sau purtarea unui colier cu amprenta lăbuței câinelui. Poate fi, de asemenea, la fel de simplu ca și agățarea uneia dintre jucăriile preferate ale câinelui dumneavoastră sau înrămatarea unora dintre cele mai simpatice momente ale animalului dumneavoastră de companie surprinse pe cameră.

Nu uitați că alegerile pe care le faceți cu privire la ultimele zile și la amintirile animalului dumneavoastră de companie sunt extrem de personale. Cu toate că alții își pot oferi opiniile cu privire la ceea ce ar trebui să faceți, numai dumneavoastră puteți determina ce este cu adevărat cel mai bine pentru dumneavoastră și pentru animalul dumneavoastră de companie.

Add Comment