4 moduri de a evita să fii mușcat de un câine necunoscut

Fie că vă plimbați pe îndelete în parc sau doar alergați rapid prin cartier, este posibil să intrați în contact cu câini pe care nu îi cunoașteți. Chiar dacă poate fi atât de tentant să mângâi fiecare cățeluș drăguț pe care îl întâlnești, câinii care nu te cunosc, care sunt speriați sau stresați sau care sunt implicați în alte activități (cum ar fi joaca în afara lesei cu alți câini) nu sunt buni candidați pentru îmbrățișări.

Indiferent cât de pricepuți credeți că sunteți sau cât de prietenos credeți că este un câine, orice câine este capabil să muște. Este important să înțelegeți că, atunci când vine vorba de prevenirea mușcăturilor de câine, modul în care vă comportați face toată diferența. Iată patru sfaturi pentru a vă ajuta să vă descurcați în situații cu câini necunoscuți și pentru a evita o mușcătură.

De ce mușcă câinii?

A trăi într-o lume umană este o provocare, chiar și pentru noi, oamenii (bună ziua, 2020!). Există atât de multe nuanțe diferite, bariere de comunicare și neînțelegeri între câini și oameni, încât nu este de mirare că multe se pot pierde în traducere. La toate acestea se adaugă faptul că oamenii sunt gălăgioși și au o mulțime de membre care se agită… iar câinii au mușcături mari.

Câinii nu mușcă niciodată din senin și majoritatea câinilor dau o mulțime de semnale prin limbajul corpului care vă spun să vă retrageți înainte ca lucrurile să devină urâte. Dar, din nefericire, noi, oamenii, nu ne pricepem prea bine la preluarea acestor semnale. Câinii mușcă adesea din cauza stresului și a fricii și atunci când cred că este singura modalitate prin care pot face să dispară un lucru înfricoșător. La fel ca și noi, câinii au momente în care și-ar dori să poată striga “Lasă-mă în pace!”. Atunci când un om pur și simplu nu ascultă, un câine poate simți că nu are altă soluție decât să muște.

Cum să evitați o mușcătură de câine

Când aveți dubii, nu mângâiați! Este întotdeauna o idee bună să joci în siguranță și să eviți să mângâi un câine pe care nu îl cunoști sau pe care nu îl poți citi. Fiecare om ar trebui să își facă timp să studieze limbajul corporal și comunicarea cu câinii pentru a se proteja atât pe sine, cât și pe câini. 

Atunci când întâlnești un câine pe care nu l-ai cunoscut niciodată, nu trebuie să fugi niciodată! De fapt, fuga încurajează câinele să fugă. Pe lângă faptul că nu trebuie să fugiți, iată patru lucruri pe care le puteți face pentru a vă asigura că atât dvs. cât și orice câine vă veți simți confortabil.

1. Rămâneți calm și păstrați-vă corpul nemișcat

Nu încercați să vă comportați ca un cadavru și să vă țineți respirația, pentru că asta ar speria mai mult pe oricine, inclusiv pe câini. În schimb, mențineți-vă corpul relaxat, evitați multe spasme și mișcări și respirați normal.

2. Îndoiți mâinile la talie

Niciunui câine nu-i place când un om se întinde spre el, mai ales când este nervos. Întinderea mâinii spre un câine pentru ca acesta să o adulmece poate crește de fapt șansele de mușcătură. În schimb, țineți-vă mâinile încleștate la talie.

3. Abțineți-vă privirea

Nu este o idee bună să vă holbați direct în ochii unui câine pe care nu îl cunoașteți, mai ales dacă acesta nu se simte deloc confortabil. Unii câini pot considera că contactul vizual direct este ofensator și înfricoșător, iar rezultatul poate fi un comportament mai intens față de dumneavoastră.

4. Fiți atenți la limbajul trupului și nu faceți asta decât în zonele “DA”.

Doar pentru că un câine se apropie de tine nu înseamnă că vrea să fie mângâiat. Acordați o atenție deosebită limbajului său corporal, urmărind semnele care ar putea sugera că nu este un companion fericit. Dacă vrea să fie mângâiat, asigurați-vă că îl mângâiați doar în zonele de confort. Aceste zone “DA” includ locuri precum pieptul, zona umerilor și, eventual, spatele. Evitați întotdeauna să atingeți fața, labele, coapsa și coada.

Dacă vă păstrați calmul și urmați aceste indicații, este posibil să vă faceți atât de plictisitor încât un cățeluș necunoscut să se îndepărteze pentru a găsi ceva mai interesant de investigat. 

Add Comment