3 lucruri pe care câinii le fac înainte de a se culca să se odihnească și de ce!

Imaginați-vă sfârșitul unei zile lungi și obositoare. Când vine vorba de a avea în sfârșit timp să ne odihnim sau să dormim, putem pur și simplu să ne prăbușim în paturile sau canapelele noastre și să ne lăsăm purtați în țara viselor.

Dar, pe de altă parte, iubiții noștri câini, pe de altă parte, s-ar putea să nu se așeze pur și simplu în patul lor și să adoarmă. De fapt, este posibil să fi observat că câinele dumneavoastră are câteva ritualuri scurte înainte de a se culca în cele din urmă.

Dacă sunteți un părinte de animal de companie, atunci s-ar putea să vă fi văzut câinele făcând un fel de spectacol și dans înainte de a se cuibări în patul lor. Dacă vă întrebați dacă acest comportament este normal, nu vă faceți griji – este, și este ceva ce au moștenit de la strămoșii lor canini sălbatici cu mult timp în urmă.

Iată trei lucruri pe care câinele tău le face înainte de a se culca și a se odihni – și de ce!

1. În jurul patului lor

Poate că v-ați văzut cățelul dând târcoale patului înainte de a se prăbuși în el. Comportamentaliștii canini cred că acest lucru a fost moștenit de la strămoșii lupilor.

În zilele de sălbăticie, lupii făceau același ritual, despre care se crede că este o metodă de autoconservare pentru a se feri sau a depista orice atac în sălbăticie înainte de a adormi.

Pasionații de animale sălbatice cred că lupii dormeau cu nasul în vânt, pentru a detecta orice miros amenințător din aer. Învârtindu-se în jurul locului în care dormeau, îi ajutau să determine direcția vântului în acel moment și să se poziționeze mai bine înainte de a adormi.

Un alt motiv pentru care făceau acest lucru era acela de a călca iarba, frunzele sau zăpada și de a crea o suprafață plană și confortabilă înainte de a se odihni în cele din urmă.

2. Zgârierea solului

Scărpinatul pe jos înainte de a se așeza în pat este un alt ritual pe care este posibil să fi observat cățelul tău îl face. Și, deși s-ar putea să aveți impresia că are ca unic scop să vă zgârie podelele, este de fapt un alt comportament moștenit în mod înnăscut de la strămoșii nedomesticați ai câinilor.

Câinii, la fel ca și lupii, au glande olfactive în partea de jos a labei, precum și între degetele de la picioare, care secretă feromoni. Zgâriind solul, câinii își răspândesc mirosul și își marchează teritoriul, comunicând altor câini sau animale că acela este cuibul lor sau locul lor de odihnă.

Zgârierea podelei a fost, de asemenea, o modalitate de a crea un cuib puțin adânc în care își pot păstra căldura corporală în cazul în care dormeau în frig.

3. Săparea

Deși acest lucru este mai puțin probabil sau mai puțin obișnuit, există rase de câini care ar putea săpa la patul lor sau ar putea încerca să facă o gaură în curte pentru a avea un loc de dormit. De fapt, s-ar putea să îi observați că fac acest lucru într-o zi călduroasă în curte.

Când câinii se supraîncălzesc, gâfâie și transpiră prin lăbuțe. Le este mai greu să se răcorească decât oamenilor, iar aici intervine săpatul.

Câinii vor încerca să găsească o zonă răcoroasă pentru a se odihni și, dacă au ocazia, vor săpa o mică gaură în care să facă un cuib.

S-ar putea să observați cățelul dvs. făcând oricare dintre aceste ritualuri, mai ales atunci când primește un pat nou sau primește o pătură proaspăt spălată pe care să doarmă de la spălătorie. Acest lucru se datorează faptului că pur și simplu vor să o marcheze cu mirosul lor și să o facă a lor.

Add Comment