10 moduri de a vă menține pisica sănătoasă

Menținerea prietenului tău felin fericit și sănătos începe cu câteva sfaturi simple, dintre care unele pot fi încorporate în rutina pisicii tale chiar acum.

Pentru a vă ajuta pisica să trăiască cea mai bună viață, medicul veterinar Jeff Werber din Los Angeles (care deține opt pisici) oferă câteva sfaturi utile părinților de animale. ″Este crucial să porniți cu dreptul cu îngrijirea pisicilor″, spune el. ″Bunele obiceiuri zilnice sunt de unde începe totul.” Aceste sfaturi vă pot ajuta să oferiți animalului dumneavoastră de companie dragostea și îngrijirea pe care o merită.

1. Periați-vă pisica în fiecare zi

Periajul sau pieptănarea zilnică a pisicii va reduce numărul de bulgări de păr care se pot dezvolta în tractul digestiv. Deoarece pisicile petrec atât de mult timp îngrijindu-se singure, unii stăpâni pot să nu-și dea seama că periajul este un lucru care poate ajuta animalul lor de companie prin îndepărtarea părului liber. Werber spune că cheia pentru a face o pisică să coopereze cu periajul este conectarea periajului cu evenimente fericite. ″Poate că vă periați întotdeauna înainte de masă″, spune el. ″Atunci pisica ta o va asocia cu ceva delicios.”

2. Nu hrăniți pisica cu prea multă hrană uscată

Spre deosebire de câini, pisicile nu pot fi vegetariene, nici măcar pentru perioade scurte de timp. Ele se bazează pe carne ca bază a dietei lor, iar masa principală a zilei ar trebui să fie întotdeauna din carne, spune Werber. El avertizează că hrănirea exclusivă a pisicilor cu diete cu hrană uscată poate însemna că acestea consumă prea mulți carbohidrați, care pot fi dăunători pentru pisici în cantități mari. “Vedem pisici care dezvoltă diabet de tip 2 și devin obeze din cauza excesului de hrană uscată”, explică Werber. Dacă dețineți atât câini, cât și pisici, poate fi tentant să le tratați la fel, dar mâncarea pentru câini nu este bună pentru pisici și nici sistemul unei pisici nu poate tolera carbohidrații așa cum o va face cel al unui câine.

3. Fiți atenți la setea animalului dvs. de companie

Pisicile domestice de astăzi au evoluat din strămoșii care locuiau în deșert, ceea ce înseamnă că felinele nu au aceeași sete ca și câinii. Ele trebuie să obțină cea mai mare parte a apei din hrană. Ceva ce o pisică ar putea mânca în mod normal în sălbăticie – cum ar fi un șoarece – este format din aproximativ 70% apă, în timp ce hrana conservată este formată din 78% apă. Mâncarea uscată are în medie doar 5% până la 10% apă. Oferiți-i pisicii dvs. acces la apă proaspătă în permanență și s-ar putea să observați că pisicile beau mai mult atunci când mănâncă mai multă hrană uscată. Pisicile bătrâne și cele care alăptează pot fi mai predispuse la deshidratare decât altele, așa că urmăriți-le cu atenție pentru simptome precum ochii înfundați, letargie și gâfâială.

4. Asigurați un număr suficient de cutii pentru gunoi

În ceea ce privește locurile de toaletă, Werber spune că o bună regulă de bază este de a avea o cutie de gunoi pentru fiecare pisică, plus una suplimentară. Deci, dacă aveți trei pisici, ar trebui să instalați patru cutii. Va trebui să vă gândiți cu atenție la locul unde vor fi amplasate aceste cutii. În timp ce oamenilor le place să ascundă cutiile în locuri ferite, cum ar fi în pivniță sau într-un colț întunecat, pisicile s-ar putea să nu fie dispuse să le folosească acolo. Werber spune să vă gândiți la cum este în natură. ″Animalul se află într-o poziție vulnerabilă atunci când îndeplinește aceste funcții″, spune el. ″Ele vor să poată vedea în jurul lor.” Din același motiv, este posibil ca animalul tău de companie să nu fie dispus să folosească o cutie cu capac.

5. Nu presupuneți că știți de ce o pisică face pipi în afara cutiei

Nimic nu frustrează mai mult un stăpân de pisică decât atunci când Kitty evită cutia și face pipi în altă parte în casă, invariabil pe covorul preferat sau pe noul fotoliu. Ce ar putea determina o pisică să facă acest lucru? ″Pot exista o mulțime de motive,″ spune Werber, ″și doriți să excludeți mai întâi boala.” Du-ți pisica la veterinar pentru a verifica dacă există o infecție a tractului urinar sau o altă boală care ar putea fi de vină pentru acest nou comportament. Odată ce boala este exclusă, asigurați-vă că litiera este pe placul animalului dvs. de companie. Experimentați cu diferite tipuri de nisip pentru a afla dacă există o marcă pe care animalul dvs. de companie o preferă. Fiți scrupuloși în ceea ce privește menținerea curățeniei cutiei: curățați-o în fiecare zi. Încercați să schimbați locația litierei într-un loc mai liniștit (departe de aparate zgomotoase) sau mai ușor de accesat pentru pisica dumneavoastră.

6. Antrenează-ți pisica să folosească un stâlp de scărpinat

Nu vrei ca noua ta canapea să fie acoperită cu fire rupte? Învățați-vă pisica să folosească un suport de zgâriat, astfel încât să nu ajungă să zgârie mobila valoroasă. Greșeala pe care o fac mulți proprietari, spune Werber, este că nu știu că trebuie să dea atractivitate stâlpului de zgâriat. ″Puneți-l în centrul camerei pentru început”, explică el. (Prea mulți oameni îl plasează într-un colț, departe de acțiunea socială din gospodărie, ceea ce face ca pisica să îl ignore cu ușurință). Presărați stâlpul cu iarbă pentru pisici atunci când îl aduceți pentru prima dată acasă, sfătuiește veterinarul. Îl puteți muta treptat într-un loc mai puțin circulat și puteți sări peste iarba pisicii după ce ați obișnuit animalul de companie să îl folosească.

7. Sterilizați sau castrați-vă pisica

Nu există nimic mai benefic pentru pisica ta pe termen lung decât sterilizarea ei, spune Werber. ″Femelele sunt foarte inconfortabile atunci când intră în călduri”, adaugă el. Sterilizarea și castrarea pot ajuta la menținerea pisicii dvs. în siguranță, de asemenea. Deoarece pisicile masculine nealterate se vor lupta, ele se expun riscului de a transmite boli prin mușcăturile și zgârieturile lor. Situația nu este cu mult mai bună nici pentru pisicile femele. Pisicile femele pot rămâne însărcinate încă de la vârsta de patru luni, iar împerecherea și nașterea mai multor pui de pisică pot fi foarte stresante pentru ele – ca să nu mai vorbim de stresul cu care se confruntă stăpânii atunci când intră în călduri. Și pentru că există sute de mii de pisici nedorite în adăposturi care își așteaptă o casă pentru totdeauna, este mai bine să nu mărim populația.

8. Călătoriți în siguranță cu animalul dumneavoastră de companie

Chiar dacă pisica dumneavoastră pare să prefere acest lucru, nu o lăsați să călătorească fără centură în mașină. Aceasta distrage atenția șoferului, iar în cazul unui accident, pisica poate deveni un proiectil periculos. Werber avertizează, de asemenea, să nu vă lăsați ″niciodată, niciodată, pisica singură într-o mașină parcată”. Chiar și la temperaturi mai scăzute și chiar și cu geamurile întredeschise, o mașină devine rapid inconfortabilă pentru un animal de companie cu blană. Este nevoie de doar câteva minute pentru ca o pisică să piară într-o mașină caldă. Lăsați pisica acasă dacă nu intenționați să o aduceți înăuntru cu dumneavoastră.

9. Alegeți un veterinar prietenos cu pisicile

Unele cabinete veterinare sunt dominate de o clientelă canină, iar acest lucru poate fi înfricoșător pentru o pisică care trebuie să petreacă o bună parte din timp în sala de așteptare cu câini în jur. ″Cercă un veterinar care are zone de așteptare separate pentru câini și pisici″, spune Werber. Deși acesta este idealul, nu toate cabinetele au spațiul necesar pentru acest tip de amenajare. Dacă medicul veterinar preferat nu are două săli de așteptare, cereți cel puțin să fiți chemat rapid în sala de examinare, recomandă Werber.

10. Lasă-i să se dea în spectacol!

Atunci când o pisică te iubește, vrea să-ți demonstreze acest lucru, uneori oferindu-ți rezultatele unei vânători reușite. Werber sugerează să acceptați cadourile cu grație (chiar și atunci când sunt oarecum scârboase – bunăoară, șoarece parțial mestecat!). De asemenea, animalul dumneavoastră de companie vă va arăta dragostea ciocnindu-vă de cap, toarce sau frământându-vă cu lăbuțele. Stați jos și bucurați-vă.

Add Comment